Domača paradižnikova mezga
Na strani Karmen Mlinar o alergijah pri otrocih sem v več receptih zasledila uporabo domače paradižnikove mezge. Ker bi jo tudi sama rada znala pripraviti, prosim Karmen (oz. lahko tudi koga drugega) za recept. Istočasno me zanima tudi, kakšna približno je cena “naprave” za peko kruha. Vnaprej hvala!
Pozdravljena Marijana.
Domačo paradižnikovo mezgo pripravljam na več različnih načinov.
Osnovni in najhitrejši način je naslednji: operem zrele paradižnike, jih prerežem na četrtine in ven izrežem pecljev zeleni del. Nato jih v skledi zmiksam s paličnim mešalcem. Vse skupaj vržem v lonec in kuham, da zavre. Nato nalijem v vrečke za led ali v manjše vrečke in zamrznem v zamrzovalniku. Tako imam paradižnikovo mezgo vedno pri roki in si lahko vzamem potrebno količino.
Včasih kuhano maso pretlačim skozi cedilo in zamrznem posebej samo paradižnikovo juho, maso pa posebej.
Včasih prej prepražim drobno narezano čebulo, malce posipam z riževo moko in pol žličke rjavega sladkorja in ko podnet porumeni dodam zmiksane paradižnike in skuham, da zavre.
Včasih gornjim receptom dodam še kakšno žlico kokošje juhe.
Strojčki za kruh imajo zelo različne cene. Pri nas stane strojček za peko kruha znamke LG (to imam jaz) okoli 30.000 SIT, v Avstriji pa smo zanj odšteli 1200 ATS (okoli 19.200 SIT), pa še nato smo dobili povrnjen davek.