Katera prehrana?
Meni in moji druzini je vsec tako italjanska in kitajska kuhinja.
Sem pa ze kar nekaj ljudi sprasevala, zakaj recimo italijani niso vsi strasno debeli, ker jedo veliko oglikovih hidratov.Vendar pa sem dobila razlago, da oni jedo dolgo in ne pozirajo hrane naenkrat in da recimo pri njih cez zrezek vidis slovenski Triglav, ne pa tako kot pri nas, ko je zrezek debel centi ali vec.Tako znajo oni v restavraciji presedeti stiri ure ali vec, Slovenec pa se bo nabasal v pol ali eni uri in odsel.Mislim da vse premalo ljudi pri nas je nezavestno, kaj in koliko so pojedli.Mislim, da je torej ves car v tem, da oni niso debeli, ker pozrejo toliko testenin.Pa se na olivnem ojlu kuhajo.
Mojca
zelo se strinjam z ugotovitvijo o načinu prehranjevanja italijanov in slovencev .. je pa še nekaj, italijani ne jedo skupaj testenin in mesa, ker ta kombinacija baje precej redi. Športniki pa tudi pojejo zelo veliko testenin, ker so nasitne, ogljikovi hidrati v njih pa se baje precej hitro ‘pokurijo’ …
Kitajska hrana pri nas se precej razlikuje od tiste na kitajskem, je pač prilagojena našemu okusu. To kar je pri nas pikantno za kitajce ni omembe vredno … saj, ob vsej nehigieni, ki kitajce spremlja pri pripravi hrane, je čili skoraj edini način da se vsa ‘nečistoča’ v želodcu razkuži … : )
drugače imam pa jaz zelo rada hrano, ki se pripravi v voku, pa ni nujno da je ravno kitajska .. koneckoncev je kitajski kuhinji podobna tudi tajska, pa indonezijska pa kar je še tistih dežel tam v jugovzhodni aziji … važno je da je veliko hrustljave zelenjave, pa zelo malo mesa , ali pa kakšna pečena riba, drugače pa imam zelo rada navaden pečen krompir v pečici z veliko skledo solate ..
.. tudi arabska hrana je pohvalna, severno evropejska pa se mi ne zdi nič posebnega.
pika
Tea
ne razumem kaj misliš, če sem tapravi 🙂
Jaz jem prav vse. Mi je pa eden kolega rekel dva dni nazaj ” Ne pijem, zato bom zdrav umrl”
🙂 Rad imam kitajsko, italijansko, mehiško, turško, srbsko, itd…. najraje imam tedensko različne okuse. Rad se držim samo enega pravila, ne nabutaj se in ne jej po 8 uri.
primož
p.s.
knjigio bomo uvrstili med knjižne molje 🙂
V bistvu italijanska hrana sploh ne redi – špageti s paradižnikom in zelenjavo pa olivno olje so lahek in zdrav obrok. Pa ribe, stročnice, sadje in zelenjava. Mislim, da je to najbolj zdrava hrana ( če ne drugo je zame najboljša).
Seveda pa redi če delaš nevem kako mastne omake in daš na špagete kilo sira…
Nikakor se ne strinjam, da je Slovenska kuhinja nezdrava, saj tipična slovenska kuhinja bazira predvsem na sočivju (fižol,…), žitaricah in žitnih kašah, zelju, repi in krompirju. Sladic slovenska kuhinja niti ne pozna veliko, meso pa je tudi bolj nedeljska zadeva.
Če pa smo se v zadnjih desetletjih razkomotili tako v pripravi hrane kot v fizičnih dejavnostih in prevzeli vse slabe navade tujih kuhinj, naslednjič, ko vas povabijo nabirati regrat ali čistiti kakšno drugo zelenjavo, pomislite dvakrat preden se izgovorite!