Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kuhanje kosila

kuhanje kosila

Ker gre ljubezen tudi skozi želodec, se pe vedno trudim, da za kosilo pripravim kaj dobrega. Med tednom kuham več ali manj krajša kosila, čez vikend pa posvetim kuhinji malo več časa. Vedno pa manjka še kakšna nova ideja za dobro kosilo – če je narejeno hitro, pa še toliko bolje.
Kaj torej kuhate? Pri nas je danes dobra stara italijanska lassagna. Ima kdo kakšen recept za kakšen dober narastek?

LP

Špela

Ah Špela!

Mam kar slabo vest, jaz med tednom namreč ne kuham, oziroma redkokdaj.

Zdi se mi škoda časa prebitega v kuhinji, sem rajši na zraku, glede na to, da sem do 4-5 v službi, ko pridem domov bi za najkrajše kosilo rabila najmanj 1-2 uri, in potem je konec dneva, rajši sem zunaj in jem čez dan sadje, jogurte, zvečer si pa kakšno solatko naredim al pa včasih kaj na hitrco. Mogoče je temu tako, ker sem samohranilka s 5 letnim otrokom, otrok je v vrtcu, pa greva po službi rajši ven na igrišče ali na sprehod, ali pač kamorkoli………..

Na hitrco pa imam (ker znam vseeno zelo dobro kuhati) en recept, ki ga dosedaj nisem nikjer zasledila, je pa super…….

POLNJENE SARDELE
Rabiš: sardelce, jajčka, peteršilj, česen, drobtine, moko, olje, sol (po želji, jaz nič ne solim)

Sardelce očistiš in odpreš da dobiš “zrezek” (ali pa po fino “file”) daš kost ven in narediš polnilo: nekaj jajc (2,3,4, odvisno od količine sardel) stepeš, dodaš veliko drobno sesekljanega peteršilja in česna (kar 5-6 velikih žlic, oziroma po okusu) in drobtin toliko da dobiš precej gosto zmes, naprimer kot za pašteto.
To polnilo potem z žlico namažeš za prst debelo na notranjo stran enega sardelinega zrezka in pokriješ z drugo polovico, zunanje strani pa uvaljaš v moko in ocvreš v olju. Seveda, ne pozabiš vpojne kuhinjske brisače, ki vpijejo odvečno maščččččččobo……. Hmmmmmmmm, mi že diši……..

Take sardelne zrezke lahko ješ same, lahko ob krompirjevi solati, fižolovi, lahko tople, lahko hladne, lahko kot sendvič, uglavnem super so!

Probaj pa boš povedala, ta recept pozna moja mami, njej pa je ko je ona bila deklica, povedala ena “šinjora s Trsta”, in mi smo jih ogromno jedli ko sem bila majhna, pa se ne spomnim da bi kdorkoli ta recept poznal, kljub temu da sem primorka (istriana bolj natančno)

Ciao, pa nobenega vina zraven ker smo baje vsi že alkoholiki!

CIao

Živio, tudi mi gledamo, da med tednom kaj na hitro pripravimo.
Zdaj ko je dosti paradižnika, vačkrat naredim testenine s paradižnikovo omako.Testenine normalno skuhaš( tanke špagete, široke rezance, karkoli…) in odstaviš in ocediš.
Na malo olivnega olja opražiš čebulo in dodaš na kocke nareano zeleno papriko in tenstaš. Dodaš malo vode, soli, vegete, sojine omake_( ni obvezno) in pokriješ. Čez kakšno minutko dodaš 4. ali več paradižnike, tudi na kocke narezane. Pokriješ in naj malo vre. Vmes vse skupaj malo potlačiš. Po pribljižno 20. minutah ali pa že malo prej pa odstaviš, v omako ubiješ dva jajčka in na hitro zmešaš. Seviraš testenine, omako pa si vsak polije gor po želji. Zraven fajn paše zelena solata. Kosilo je gotovo v pol ure.
Je fajn okusa in še paše poleti malo tudi brezmesnih kosil. Dober tek.

Glede na to da sem Istriana in mi je blizu italijanska kuhinja in sem pristaš naravnih okusov (brez veget, sojinih omak, pražene čebule) v bistvu lahko vse poenostaviš: samo pelate (olupljene, prevrete mesnate paradižnike) pogreješ, dodaš svežo baziliko in mal mozzarelle (lahko tudi brez), pa streseš čez vroče spaghette, malo pustiš da bazilika “pusti parfum” in HMMMMM

dober tek!

Draga Nives, ti takole, jaz pa takole. Če si ista Nives, ki je posredovala recept za polnjene sardele, potem naj ti povem, da meni tisti recept tudi ni bil všeč, pa kaj.
Saj si svetovala Špeli, a ne, jaz pa tudi…… Mi Korošči pač tako kuhamo.

Anita, Anita!!

Podala sem svoje mnenje (okus), ki je pač drugačno (en) od tvojega!

lep dan in dober tek vsem ki ste pri kosilu!

Zivio Nives,
Kdaj pa skuhas za otroka ce ne kuhas med tednom? Jaz vem da zase ne bi veliko kuhala vendar za otroka pa moram potem se naredim za sebe in moza.
Lep pozdrav,
Ana

Otrok je v vrtcu, zvečer pa že naredim kaj lahkega, ali pa “suhega”, kakšno solatko, jogurt, salamo, namaz, pač izbira je pestra……..

Sliši se dobro – pa se pri peki ne odprejo?

Testetnine na tisoč in en način tudi pri nas obožujemo in jih tako tudi pripravljamo. Ker imam tudi jaz primorske korenine, imam na zalogi kar nekaj dobrih receptov. Npr. tale rižota:
sesekljano čebulico popražiš na olju, dodaš na drobne koščke zrezano meso (1 kotlet ali svinjski zrezek, piščančje, puranovo ali telečje – po izbiri pač), 1 knor kocko, popražiš in malo podušiš. Dodaš riž (meni je najboljši italijanski galo – rdeči paket), ga minutko popražiš, dodaš paradižnikovo mezgo, jaz dodam še pomi (miksani pelati), zaliješ, dodaš malo popra, 1/2 lovorjevega lista in skuhaš. V pol ure imaš ful dobro kosilo. Serviraj s parmezanom.

Dober tek.

Dodatek:
za spremembo lahko dodaš malo gobic ali grah,…

Če te Anita dobi boš kregana, ker si si drznila dodati nekaj na recept,

(ha, ha, ha……..mal heca more bit, Anita ga najbrž ne bo tako štekala)

ciao vsem

Ej ti, (Nives), a tako, da Anita ne bo štekala,
prav od srca sem se nasmejala, ko sem vse prebrala, veš sem čisto drugačna kot pa je bilo iz mojih receptov razbrati.

Lep podaljšan vikend, pa kaj “pametnega”skuhaj za svoje najdražje, da ne boš samo okrog pohajkovala…….

Lej jo no to “užaljeno” Korošico, sem si mislila da si taka resna gospa, ki je bila včeraj užaljena zaradi mojega dodatka k tvojemu receptu, pa glej ga zlomka, me veseli da si se nasmejala, včeraj je bila sigurno kriva luna a ne??

Drugač, danes grem na morje popoldne, tako da spet ne bom kuhala 4 dni, ha, ha, ha (blagor men)

Ciao

Ne, Nives, ni kriva luna, samo noseča sem in sem mal zatežena, drugače v “normalnem” stanju sem čisto “fejst baba” za žur. Pa lep mini dopust ti želim….

Zdaj ti že zavidam zraven, jaz si namreč zelo želim še enega otroka, ampak glede na to da sem samska samohranilka, ne gre. Mogoče v kakšni prihodnosti srečam koga kdo ve? Ampak to ni tema za ta forum a ne?

Uživaj v nosečnosti, pridno kuhaj, (probaj sardelce, hi, hi, hi….men jih bo najbrž mami danes pripravila) jaz pa počasi odhajam pa se slišimo drug teden.

Lahko se preselimo v drug forum ampak me firbec matra, a je to tvoja prva nosečnost?

Haj, in brez zamere, tudi jaz sem za žur (kdaj pa kdaj)

ciao

Dobro, se pa preselma na forum STARŠI STARŠEM in se slišiva naslednji teden,
glede otrok pa – jaz sem bl ZA na referedndumu, ampak na žalost nas je blo premalo- vendar se mi zdi, da ti tako nisi za tako varjanto, da si bolj za ” tapravo”. No, mogoče ti že ta vikend kdo prekriža pot.

P.S. Špeli pa se opravičujem, ker sva z Nives tako zalutali na njeno temo!

Ej, Špela, kje si? Pritoži se. Ženski sta ti pravkar spremenili temo. Bosta šli na drug forum. Takoj! Hi, hi.

Ni problema. Sej štos forumov je, da se imamo dobro. In bliža se lep vikend, dolg, kot ga že od prvega maja ni bilo. Pa tudi zaslužen, kar se mene tiče.

Anita – jej djetno, da se preveč ne zrediš,
Nives – ti pa se lepo imej in kdaj pa kdaj tudi kaj skuhaj.

Bravo!! Tako je res bolj okusno in predvsem bolj naravni in zdravo!! Jaz sem tudi iz Primorske ;))

Oprosti, ker ti tako pozno odgovarjam. Ne, nikoli se ne odprejo, ker je zmes, ki jo namažeš na polovičke (oziroma na te sardelne zreske) precej lepljiva in gosta (kot pašteta) tako da jih prazaprav zalepi skupaj, meni in moji mami se niso nikoli,

Povej če si poskusila?

Ciao

Draga Špela , hvala za lepe želje, glede prehrane pa se bom poboljšala, da se ne bo preveč kil nabralo, čao

O ,spet ti sardelni zrezki dolgočasni………….

Halo, kje pa si, vrnila sem se z antikuharskega vikenda v antikuharsko vsakdanjost pa nič, javite se,

ciao

Wellcome back. Jaz si bom podaljšan vikend privoščila ta teden in ker grem na sobotni piknik (prvič v Prekmurje), verjetno ne bo kuharski vikend.

New Report

Close