krom kot dodatek prehrani
sem malo pobrskala po knjigi in tukaj je nekaj podatkov….
Krom skupaj z insulinom sodeluje pri presnovi sladkorja. Deloval naj bi na dva načina:
1.) stimulira beta celice v pankreasu,da izdelujejo več insulina,kadar je potrebno.
2.) povečuje učinkovitost insulina in tako pomaga vzdrževati normalno koncentracijo sladkorja v krvi
Dobri viri so : pivski kvas,brokoli,šunka,puranje meso,grozdni sok in školjke.
Dnevne količine niso natančno določene – dobili naj bi ga od 50 – 200 mcg/dan.
Koristi jemanja se omenjajo predvsem za diabetike, težav s kožo oz. odpravljanje le-teh knjiga neopisuje.
Samo se dodatek k Alenkinemu postu:
Krom ponavadi vsebujejo (ravno zaradi tega, kar omenja Al.) kaksni shujsevalni zvarki. Prevelike kolicine so zelo toksicne, zato je treba biti pazljiv pri njegovi uporabi.
Pri tezavah s kozo ti priporocam vsaj 100 mg B kompleksa dnevno in pa dodatek cinka.
Za vec informacij tako o kromu kot o drugih mikrohranilih si preberi kaksno knjigo o vit. in mineralih, priporocam ti npr:
– Tonia Reinhard, M.S., R.D.: The Vitamin Sourcebook, Illinois 1998
– Earl Mindel: Vitaminska biblija (naslov izvirnika: Viitamin Bible for the 21st Century), Illinois 1999, pri nas izdala MK