Školjke
Vrtnica zivjo,
pripravila sem rdečo buzaro na sledeci nacin:
olivno olje zlij v posodo, da pokrije dno, dodaj normalno veliko glavico cesna, 1dl nasekljanih pelatov (paradiznik), 0.5dl rdecega vina, petersilj in ko mesanica zavre dodaj se rake (0.6kg oz.jaz sem dodala školjke neočiščene). V pokriti posodi naj se vse skupaj dusi do 10min., po zelji lahko dodas se sol, poper, in chili ali peperoncino (macinato-zmlet) za pekoc okus.
Ko sem naredila zgoraj omenjen recept s škampi (celimi) je bilo super, z očiščenimi školjkami pa ne ravno najbolje.
Please, daj mi še ti tvoj recept, pa da vidim ali je kaj drugace.
Hvala v naprej in LP
Iris
Jaz tudi pripravim rdeco buzaro,recept pa mi je zaupal eden od kuharjev.Zmeraj ko se te jedi lotim,je jed res bozanskega okusa.
Takole:
Na olivnem olju preprazim cebulo.Dodam kar dosti cesna..(zaradi arome,ga mora biti kar precej) cisto na drobno sesekljanega.vse to skupaj malce prazim na olju na cisto malce ognja,da se cebulica in cesen le malo zarumenita.Ce boste cesen prevec prazili..bo postal crn..jed bo grenka in zanic.
Nato pridenem paradiznik,na kocke narezan,seveda brez lupine.(celega vrzes v krop in koza poci..in se lepo odlusci.)Dodam zacimbe,kot so lovorjev list,bazilika malo origane,sol,poper in malo vegete.Vse to skupaj kar nekaj casa prazim,da se paradiznik cisto razpusti.Vmes dolivam vodo po potrebi.Ko vidim,da je nekako omaka malce zgoscena in paradiznik skoraj ze napol razpuscen,potem pridenem skampe,ali katerokoli vrsto skoljk.Skupaj vse kuham ,dodam belo vino in na zmernjem ognju jed pocasi kuham tam recimo se 20 minut.Vedno pazim,da je dovolj tekocine,na koncu pa omako dokoncno zgostim takole:
Na maslu preprazim drobtine,da malo porjavijo,ne prevec.Vse to vmesam v omako se par minut pokuham in jed je gotova.Dober tek!
P.S.Upam,da sem navedla vse zacimbe…ker sem nahitro pisala..lep pozdrav..ce sem kaj pozabila se pa ponovno oglasim.Ampak mislim,da sem celo bistvo zajela.Bye….