Hujšanje – nov forum
Glede na to, da nas je tukaj kar nekaj, ki hujšamo, kaj pravite na to, da bi Primoža prosili, če bi odprl nov forum na to temo. Zdaj nas je nekaj na forumu prehrana, nekaj na forumu Starejša leta in bi bilo mogoče bolje, če bi se spravili skupaj. Na teh dveh forumih je tema hujšanje pomešana z vsemi možnimi ostalimi in včasih kakšno zanimivo dieto ali kaj drugega spregledam.
Če bi imeli poseben forum bi se lahko spodbujali, izmenjevali izkušnje, pisali o super učinkovitih dietah (če sploh obstajajo),…vse na enem mestu. Kaj pravite?
Morska deklica
Zakaj hujšam?
V bistvu pri meni ne gre za hujšanje z dieto )sem poskusila pred leti in ugotovila, da je to ni zame), ampak za hujšanje z zdravo prehrano in veliko gibanjem. Vse za boljše počutje in izgled. Najbrž ne bi smela napisati hujšanje.
Sama vem, da imam povečano telesno težo (nisem debela, kar je razlika!) in se telesno niti ne počutim tako slabo. Želim pa si, poleg tega, da se hranim zdravo, izgubiti nekaj kilogramov, ker vem, da bi se potem še bolje počutila. Poleg tega pa si z nekaj gibanja izoblikovat telo.
Ne mislit, da smo tu na forumu najstnice, ki pri svojih 165 cm mislimo, da smo s 50 kg predebele! (tudi to sem v srednji šoli doživela) Tukaj gre zgolj za zdravo življenje in boljše počutje. Vsaj pri meni. Drugi pa naj povedo svoje!
Ravno to me je zanimalo. Namreč nekatere hujšajo predvsem zaradi estetskega videza. Torej imajo normalno težo, ne pa idealne in vseeno hujšajo. In mislim, da je to početje kar nalezljivo.
Predvsem pa je tudi nesmiselno hujšati le nekaj časa, že zaradi jojo efekta, saj že vsi vemo, da pravo in zdravo hujšanje poteka dolgoročno. Zdi pa se mi, da večina to počenja le določeno obdobje, da se znebijo tistih 4-5 kg. In potem nazaj to pridobijo. In mislim, da ustanoviti forum, zato, da bi se spodbujale pri takem početju, je malo mimo. Namreč pri drastičnih dietah, torej pri pretiravanju, potrebuješ spodbude, voljo itd. itd, medtem ko pri spremenjenem načinu prehranjevanja, ki traja pač celo življenje, posledica česar je uravnavanje telesne teže, ne rabiš nekoga, ki ti govori “daj, daj, še malo zdrži, pa bo”…..
Strinjam se s Sašo in mislim, da bi bilo morda bolje zbrati vse koristne, strokovno utemeljene nasvete glede hujšanja na enem mestu ter tako enkrat za vedno razčistiti to temo in dejansko narediti kaj za boljši življenski slog ljudi, ki to hočejo.
Poudarjam: ki to HOČEJO. Kajti motivacija je prvi pogoj za zdravo in vitko (estetsko) telo na dolgi rok. Tistim torej, ki imajo motivacijo, ki želijo spremeniti svoj ŽIVLJENSKI SLOG — (in ne le potrpeti nekaj tednov za nekaj kilogramov), je treba dati prave informacije. Večina revij v Slo (obstajajo svetle izjeme: revija Zdravje) in večina prispevkov na tem forumu na to temo so bodisi čisti misticizem brez vsake znanstvene osnove, ali pa komercialni nategi.
Lep primer slednjega je propagiranje Chitosana kot sredstva za hujšanje brez zmanjšanja kaloričnega vnosa. Chitosan resnično veže maščobo nase in jo izloča neprebavljeno. A promotorji “pozabijo” povedati, da priporočena doza 2 g dnevno veže nase največ 12 g maščobe , kar znese borih 100 kcal dnevno. Da bi tako izgubili kilogram maščobe, bi potrebovali 70 dni oz 140 g pojedenega Chitosana, ki je pakiran če se ne motim v tabletah po 1 g. Se pravi 140 tablet za izgubljen kilogram maščobe. Podoben nateg je večina t.i. dodatkov prehrani, športnih preparatov, sploh pa vsa “čudežna” sredstva za hujšanje.
Gledano iz tega stališča se mi zdi skratka tak forum nesmiseln. Noro je, da nekateri “hujšajo” mesece, leta, celo življenje (!). Kar vsak potrebuje je prilagoditev njegove prehrane njegovim potrebam — torej izenačenje zaužite energije s porabljeno energijo. Preprost izračun. In tega ne zmorete?? Je to tak problem? Mislite da za to potrebujete bodrenje drugih? Kako lahko živite s sabo?
Andrej
Mogoče bom pa ena redkih na tem forumu, ki ne bo hujšala z dieto ampak se bom skušala zdravo prehranjevat.
Sicer pa, draga Sasa, je splošno znano, da več glav več ve. Prepričana sem, da bomo punce na tem forumu s svojimi izkušnjami pomagale rešiti kakšen problem, če ga bo katera imela. Poleg tega pa bomo tudi v podporo kakšni, ki jo bo pri dieti res potrebovala.
Če si tista Sasa, ki neumorno sprašuje (in kopira pretekla vprašanja), potem mislim da tudi veš, da je teža normalna, vsaj kar se tiče indeksa telesne teže (ja, toliko sem se potrudila, da sem poiskala izračun).
Drugače povedano, Sasa, če te diete in ostale stvari, ki se tičejo hujšanja, ne zanimajo, ti priporočam, da najdeš drug forum, ki ti ne bo povzročal toliko nejasnosti.
To je vse, kar imam za povedat. Pa brez zamere.
Strinjam se z Andrejem, pa tudi s tistimi, ki bi želele forum o hujšanju. Mislim, da bi bil tak forum za tiste, ki se srečujejo s prekomerno težo, dobrodošel, da bi našli na enem mestu vse, kar jih zanima.
Tak forum bi lahko obenem pomenil vzpodbudo in podporo tistim, ki resnično hočejo nekaj storiti zase, pa se pri tem znajdejo tudi v krizi.
Po drugi strani pa bi NUJNO na takšnem forumu moral svetovati človek z ustreznim (strokovnim) znanjem, tako kot na forumih psihiatrije, splošne medicine…
Le tako bi se lahko zanesli na to, da so nasveti vredni upoštevanja.
Strinjam se s tabo, da veliko ljudi hujša brez potrebe, samo zato, ker imajo napačno predstavo o sebi in svojem izgledu. Smo pa tudi taki, ki imamo resnično preveč kilogramov (pri 68 kg in 168 cm telesne višine pač spadam med njih) in za nas je vsaka spodbuda, tudi s strani “sotrpinov” z interneta, dobrodošla. Sama sem od marca do maja shujšala za 10 kg. Potem pa mi je zmanjkalo volje in zdaj stagniram. In mislim, da bi mi pomoč drugih, ki so ali so bili na istem, zagotovo pomagala.
Mislim, da če malo pogledaš kdo so stalni “dopisovalci” teh forumov lahko opaziš, da je tu veliko pametnih ljudi in da so nekateri od teh tudi na dieti. In take mislim, da bo združeval naš forum. Res je, da se bo verjetno oglasilo tudi precej najstnic, ki bi rade imela 50 kg (takih, kot je tvoj primer), ampak se mi zdi da take bodo prišle in šle, ostali bomo tisti, ki resnično želimo shujšati zdravo in ne pretirano. Sama od takega foruma pričakujem predvsem izkušnje glede hrane (kaj, koliko), nasvete glede vadbe in spodbujanje. Tudi spremljanje napredka bo dobrodošlo (mislim, da mi nič ne more vliti take volje do hujšanja, kot če bom videla, da drugim, ki hujšajo na podoben način kot jaz, uspeva).
In če se bomo dobro ujeli, se mogoče kdaj vidimo tudi v živo in primerjamo “before” in “after” slike. 🙂
Po vikendu sem spet nazaj in tema je prav privlačna – hm – tudi jaz sem sedaj nekje pri tvojih merah – 168/67,5. Štartala pa sem v sredini aprila z 74. Sedaj sem tudi jaz nekje na status quo in danes zjutraj sem se spet odločila, da po skoraj 3 tednih spet poskusim z malo več discipline. Čeprav je že ta razlika od aprila sem lepa. Želim pa nekako doseči tistih 62 kg, samo ne vem, če bo dovolj energije (o kakšnih 56 kg iz srednje šole pa raje ne bi – pa takrat smo vse mislile, da smo debele). Spodbudo res potrebujemo. Morda pa bi se nekako takole ob ponedeljkih pohvalile ali pograjale – zjutraj bi stopile na tehtnico in potem poročale, kakšen teden je bil. Kaj pravite?
Jaz sem jih imela v srednji šoli 52. Zdaj pa upam, da mi bo uspelo še letos priti nekje do 60. In potem bom zadovoljna.
Poročanje o prejšnjem tednu vsak ponedeljek se mi zdi super ideja. Ja, jaz se s prejšnjim tednom res ne morem pohvaliti. Cel teden sem se odločala, da moram spet začeti z dieto, pa mi nekako ni uspelo. Tudi čez vikend sem kar nekaj pojedla, tako da se danes zjutraj raje sploh nisem tehtala.
Upam da bo ta teden bolje. Držite pesti.