spet kis-pridelava doma
Pri nas smo naredili jabolčni kis lani prvič, sicer smo delali stalno grozdni.
Res, da sem samo pomagal očetu, vendar prebližno vem, kako to gre:
jabolka (domača in neškropljena seveda) smo s sadnim mlinom zmleli in maso dali v večjo plastično posodo (od 200l) ter pokrili in pustili na toplem, da je začelo fermentirati.Čez 14 dni smo maso stisnili s sadno stiskalnico (isto kot za grozdje),
ter prelili v stekleni buč (od 50l).Dodali smo naravne glivice, brez katerih kis ne more dozoreti.To je želatinasta snov, katero smo imeli še od grozdnega kisa in ostane stalno na dnu buča.Buč smo nato pokrili z gazo in dali spet na toplo za
3-4 mesece, da je dozorel. Kis ostane stalno v velikem buču, kjer še naprej zori,
mi ga pa po potrebi pretočimo v 1/2 l steklenico iz katere ga nato uporabimo. Povedati moram še to, da bomo letos za nov kis spet uporabili iste glivice kot lani. Tako to gre….kis pa je tako dober, da ga ne zamenjamo več za grozdnega.
pozdrav.