Kuskus
Kuskus je nacionalna jed vseh severnoafriških držav. Jaz ga v Ljubljani kupujem v trgovini Kalček na Trubarjevi, ker je ta bio pridelan. Sicer pa je ta, ki se dobi od Droge v vrečkah, bolj tako-tako.
Mislim, da bi vam lahko postregla z originalnim receptom, kako se pripravlja kuskus.
Kuskus domačini pripravljajo tako, da ga v široki, nizki posodi najprej zmočijo, tako, da je pokrit z vodo za nekaj prstov, potem ga dajo odcedit v posebno posodo, podobno sodobnim, ki so namenjene kuhanju na pari. To je dvodelna posoda, spodnja je namenjena vodi, zgornja, ki se spodnji prilega, pa ima luknjice. Ko je kuskus po minuti, dveh, odcejen, se ga zvrne nazaj v širšo in nižjo posodo, kjer se ga lepo porazdeli po dnu in kepice razdeli s prsti, ter pusti nabrekati pribl. 20-30 minut. Ko se ga prime s prsti in ni več tako vlažen, se ga da kuhat na paro. Se pravi,ga stresemo v posodo z luknjicami, kjer smo ga odcejali, še prej pa zavremo vodo. Ko gre para čez kuskus, kar poskusimo z roko, ga odmaknemo z ognja, ponovno stresemo v širšo posodo in ga razporedimo z roko (kot bi se igrali s peskom). Malo ga lahko navlažimo s hladno vodo. Pravzaprav nalahno poškropimo. Zopet pustimo nabrekati, še enkrat damo kuhat na paro. Potem ga solimo in zabelimo z maslom.
Seveda poleg sodi tudi omaka, kjer mora biti obvezno čičerika, krompir, korenje, kakšna bučka, paradižnik ,lahko tudi kos mesa…. Torej zabeljen kuskus potem polijemo s to omako, a kuskus ne sme plavati v njej. Tekočino kuskus lahko tudi popije in omako še dodamo. Se pa je bolj suh in ne kot golaž.
Lahko se naredi omaka iz piščanca, rib, lahko se pa je tudi zalit z mlekom.
Domačini ga ponudijo tudi suhega, zabeljenega, kot sem opisala, v globoki posodi, poleg pa na koščke narezano lubenico ali grozdje ali pa vanj vmešajo tudi rozine.
Morda sem opis nekam zakomplicirala, a upam, da sem bila dovolj nazorna. Kuskus je zelo zdrava jed.
V vseh kuharicah, pr. maroška ali tunizijska, ali alžirska, se najdejo podobni recepti in tudi fotografije.
Dober tek in priporočam izlet v S-Afriko.