prosena kaša
PROSENA KAŠA Z JABOLKI
3 dl kaše, 5 dkg rozin, 1 kg jabolk, 2 dkg orehovih jedrc, 1 dl smetane(sladke), rezina limone, sladkor, cimet
Kašo operemo, skuhamo v osoljeni vodi (cca 15-20 minut). Če jo prej namočimo se hitreje skuha.
Poparimo rozine; kašo in rozine stresemo v pekač premazan z maslom, zalimo s sladko smetano, sladkamo in premešamo.
Posebej nastrgamo jabolka in orehe- Zmešamo, pokamo z limono, sladkamo in posujemo s cimetom. Z nadevom obložimo kašo. 15 minut pečemo na 200 stopinj.
Če nimaš orehov, daš mandlje, lešnike kar imaš. Jest smetane ne uporabljam in ravno tako dobro, namesto sladkorja dam javorjev sirup.
jaz kašo skuham večkrat za zajtrk in sicer na sojinem mleku, ker kravje mleko je bolj za teleta(hecam se-meni bolj paše sojino mleko)kašo namočim zvečer skupaj s suhim sadjem (različno….suhe slive, rozine, fige)in zjutraj skuham z malo soli in nič sladkorja, saj je že suho sadje dovolj sladko.Kadar kuham brez sadja, pa dodam potem žličko medu…….Tudi zgornji recept, ki ga je napisala Naja uporabljam, samo jaz dodam rastlinsko smetano nesladkano in sicer jo polijem po vrhu mase tako, da se zgoraj lepo zapeče…….Kašo uporabljam še za filane paprike in sicer med na pol kuhano kašo dodam samo začimbe….(sol,poper,česen,peteršilj)….nafilam paprike in do konca skuham v paradižnikovi omaki….riža seveda ne uporabljam, saj je kaša namesto riža in mesa…….lahko odpremo vegetarijanski kotiček in si še kaj napišemo…..Maša, sedaj si ti na vrsti….
V Oni je bil en dober recept s proseno kašo. In sicer dušimo jajcevce, papriko, paradižnik, čebulo ( kot sataraš ). Dodamo začimbe – meni najbolj odgovarja origano. Potem kuhano kašo dodamo dušeni zelenjavi.Lahko potresemo s parmezanom.
Dobro je tudi kislo zelje z ovsenimi kosmiči. Kosmiče najprej zarumenim na olivnem olju, potem pa jih dodam v lonec k kislemu zelju, ki se kuha že ene deset minut, dodamo česen, lovorjev list, lahko dodamo tudi suho sojino meso, ki ga prej namočimo.
To so zelo enostavni recepti, ker jaz nimam časa za kuhanje, moraš pa nekaj zdravega pojest včasih.
LP, Maša
Jaz uporabljam proseno kaso za Rp; v posodi preprazim na olivnem olju cebulo in na kocke narezan korencek.dodam kaso in zalijem, dodam lovor in sol in kaso malo prevrem.Nato jo pred koncem odstavim, da se zmehca.Nato ocistim in narezem jurcke in iz cebule in jurckov skuham omakco.Omakco na koncu primesam kasi , dam vse skupaj v posodo za narastek inprelijem s smetano.Po zelji lahko s smetano zmesate jajce in to vse skupaj polijete po kasi.Potresem s sirom in specem v pecici, da dobi lepo barvo.
Sedaj pa se vidva povejta kaksno…
Lp Mojca