restan krompir
Pri nas mu pravimo tenstan. Pri nas ga skuhamo v olupku. Ko je kuhan ga olupiš in medtem na olju (še bolje če imaš od kakšne kokoši ali pečenke maščobo), lahko ocvirkih, prepražiš čebulico zrezano na lističe. Ko rahlo porumeni dodam na lističe narezan krompir. Z kuhalnico ga še malo razdrobim, nekajkrat premešam in to je to. Ocvirki pa dajo en poseben “žmah”.
Moj recept za tenstan krompir: V teflonski posodi, da se jed ne prime dna, rumeno prepraži na drobno narezano čebulo na olivnem olju, nanjo pa nato stresi na koleščke narezan krompir. Najbolje je skuhati cel krompir in nato olupiti in narezati, če pa te čas preganja, ga pa prej olupis, narežeš in skuhaš nato pa ga na čebuli nekaj časa pražiš s tem, da ga vmes nekajkrat obrneš. Če ti pa ni škoda zdravja, pa namesto olivnega olja dodaš sv. mast in ocvirke, mmmm. To zadnje imam spomin iz otroštva in ne prakticiram.
Za pečen krompir: Krompir srednje debeline razreži na dva dela (križno), operi in ga stresi v teflonsko ponev, v katero zliješ majhno količino vode in pokrij. Na srednje velikem plamenu nekaj minut dušiš krompir, katerega vmes malo obrni in ko voda izpari, dodaj olje. Jaz najraje olivnega. Peci pokritega, dokler se ne zapeče do zlato rumene barve in nekoliko zmehča. Nadaljuj peko pri odkriti ponvi in po potrebi pečenčke previdno obrni, da bodo enakomerno pečeni. Soliš lahko kadarkoli ali pa sploh ne. Stvar okusa.
Pa še to: Najlepše se vse stvari pečejo na plošči (za pod lonec), ki jo položiš na mrežo nad plinskim gorilnikom, saj se s plinom po potrebi lažje uravnava toploto kot na električni plošči.
Za oba recepta je najbolje uporabiti krompir, ki se ne razkuha.
Posolim ga, ko ga dam na maščobo, se pravi kuhanega. Lahko pa soliš tudi krompir v olupku, da se ne razkuha, ampak v vsakem primeru ga moraš še potem.
Pečen krompir pa pripravljam na dva načina:
1. krompir olupim, ga operem in odcedim. Posolim ga pred peko, da se med pečenjem ves razsoli. Medtem v pečici na olju malo popečem na lističe narezano čebulo in na to stresem krompir, ko je maščoba dovolj vroča. Pustim, da se na zgornji strani zapeče, potem pa obrnem. Ko je pečen ga z lopatico poberem ven in to je to.
2.Krompir v kosih, torej olupljen, skuham v slani vodi do 3/4. Potem pa ga odcedim in ga dam na vročo maščobo in nalističe narezano čebulo v vročo pečico, posipam ga še s sesekljanim peteršiljem in do konca spečem, da se lepo zapeče.
Pri nas ga delam takole…
Skuham v olupkih,to se pravi celega.Kuhanega ohladim,olupim in ga zrežem na tanke ampak res tanke lističe.Za maščobo uporabim olje(zelo malo) še raje pa tistega od pečenke…ali pečenih rebrc,ko pride maščoba malce obarvana ..
POtem solim in prav počasi z pokrito pokrovko tenstam…Večkrat premešam..pokrita pokrovka pa krompirju doda pikico na i!
Čebulice ne dajem več,ker nam brez nje odgovarja bolje…
Srečno!!
Dober tek!
Jaz ga pripravim takole
krompircek cel skuham, čebulo sesekljam in jo popečem na olju, ne preveč dolgo, krompir olupim in ga celega dam v ponem, potem ga raztlačim, med meanjem posolim, dodam poper ter peterilj in lepo popečem da se malce prime posode, potem pa na mizo in hops, ni ga več..
pozdrav
K.
Jaz ga pripravim takole
krompircek cel skuham, čebulo sesekljam in jo popečem na olju, ne preveč dolgo, krompir olupim in ga celega dam v ponem, potem ga raztlačim, med meanjem posolim, dodam poper ter peterilj in lepo popečem da se malce prime posode, potem pa na mizo in hops, ni ga več..
pozdrav
K.