kifeljci
Če govoriš o rogljičih, potem je pravi naslov zate:
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=153
pa še mnogo drugih, ki jih najdeš na Kulinarični Sloveniji
dober tek!
Lahko jih narediš po tem receptu za buhteljne, samo, da jih ne razrežeš iz štruce v ploščice, ampak v trikotnike in nadevaš, zviješ ter daš pečt. Seveda ne pečeš eno uro, temeč 30-45 min.
Tule je pa recept:
Potrebuješ:
1 kg moke
1/2 l mlačnega mleka, 6 dag kvasa, 12 dag sladkorja, 4 rumenjake, ščepec soli, limonino lupinico nastrgano, rum, kislo smetano, 1 žlico maščobe.
V moko narediš jamico, po obodu potreseš sol, v sredino daš kislo smetano, sladkor, rum, maščobo in vzhajani kvasni nastavek (mleko, žlička moke, sladkorja in kvas), potem počasi vmešavaš moko med tekočino. Vmešavaš, nato stepaš, na koncu pregneteš. Pustiš vzhajati, ponovno pregneteš in oblikuješ. Oblikovan izdelek (isto je za rogljičke, štruklje, potico,……..) nadevamo in ga damo v pekač,(v katerem je veliko margarine raztopljene) ter pustimo hajati. NAto premažemo z stepenim jajcem in damo v pečico na 180C, pečemo do 1 ure, odvisno kako težko je testo.
Upam, da sem ti kaj pomagala!
Seveda!
KIFELJCI
Za testo potrebuješ:
1,2 kg moke
10 dag sladkor
4 dag kvas
sol
13 dag margarine
6 dl mleka
Testo vzhajaš, narediš 8 hlebčkov. Hlebček razvaljaš in razrežeš na 8 kosov (tu paše sličica, ki pa je sem ne morem skopirati – skratka, razvaljaš v obliki kroga in krog prerežeš, da pride 8 kosov ).
Po želji posamezen kos namažeš z nadevom (marmelada, orehi,…) in zaviješ od zunanjega dela proti notranjemu. Ko je zavito, ga obrneš tako, da špička leži na pekaču in ga na obeh koncih zaviješ, da dobi obliko kifeljca.
Nato namažeš kifeljčke z rumenjakom in poseješ (mak ali po želji), daš v pečico na 200°C za cca 20 min.
pozdravček