Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika jedilna želatina-tiramisu

jedilna želatina-tiramisu

Živjo!

Danes sem hotela kupiti zavojček za pripravo tiramisuja in zasledila, da je v sestavinah za kremo tudi jedilna želatina (ne piše pa kakšnega izvora je). Zanima me, če kdo ve, kakšnega izvora je ta? Pa kakšen drug dober recept za tiramisu?
Ali obstaja tudi želatina neživalskega izvora?

Hvala in lep pozdrav!

Kolikor vem, je želatina vedno živalskega – govejega izvora, torej pridobljena s kuhanjem zmletih govejih kosti in še nekih dodatkov. Ja, zdaj v času norih krav je torej povsem razumljivo in zdravo, da se je zdravstveno ozaveščeni ljudje izogibamo, saj naj bi predstavljala enega največjih rizikov pri prenosu BSE, menda celo večjega kot navaden zrezek. Sicer pa tudi mene “žre” zaradi tiramisuja, ki ga zaradi te sestavine ni več varno jesti! 🙁
Ne vem pa, kako je z Gustinom, ali je tudi to le vrsta želatine ali pa je drugačnega izvora, in ali obstaja kak nadomestek za želatino – morda bi to vedel kdo drug s foruma?
Lep pozdrav,
Tatjana

Gustin je jedilni škrob in je rastlinskega izvora – tako da ga lahko, vsaj kar se tiče BSE, mirno uporabljamo.
LP, Alenka

-za olgo-
Ne vem, če obstaja želatina neživalskega izvora, sem pa slišala, da ni nujno, da je v npr. žele bonbonih želatina, ampak naj bi bil pektin, sladkor…
O tej temi so se razpisali enkrat na forumu Srednja leta..,mislim, da je bila tema nore krave ali podobno..malo pobrskaj…

Sem že našla, na forumu Zdravstvo pri nas – tema Nore krave–poglej si Tatjanin post..( http://med.over.net/phorum/read.php?f=13&i=758&t=758)

Glede nezivalske zelatine…obstaja zelatina narejena iz alg.Jaz sem jo kupila v Ajdi v Mariboru, sigurno pa jo imajo v vseh trgovinah z zdravo hrano.Samo povprasajte, vam bodo ze prodajalci znali povedati..

Lp Mojca

Ja, res je, “želatina” iz alg se imenuje agar-agar.

Lep pozdrav,
Tatjana

Pozabila sem še to: če je napisano želatina, je mišljena živalska želatina, sicer pa piše agar-agar, pektin itd. (če je rastlinskega izvora). Zato rastlinska želatina ne obstaja (vsaj jaz ne vem za njo), temveč obstaja rastlinski pektin (jabolka), agar-agar (alge),…
LP

New Report

Close