Sušenje paradižnika
Recept za sušenje paradižnikov je bil objavljen na straneh Kulinarične Slovenije na klinaričnem Forumu.
Sušeni paradižniki
Za sušenje so primerni paradižniki sorte Roma (pelati). Paradižnike prerežete na polovico (po dolgem), z žličko izdolbete semena tako, da ostane samo meso (semena in vodo, ki ostane, lahko porabite za kakšno omako), posolite in postavite na vroče sonce (obstaja varianta, da jih sušite v sušilcu, ampak tega še nisem poskusil). Sušenje je odvisno od temperature – najbolje pa boste vedeli kdaj so dovolj suhi, ko bodo na otip podobni suhim marelicam. Istočasno posušite kar nekaj rožmarina in kakšen na drobno zrezan pekoč feferon. V kozarčke nadevajte posušene paradižnike, vmes vlagajte rožmarin, poprova zrna, malo feferonov (ne preveč, da ne bodo preveč pekoči) in na koncu vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Nekateri dajejo notri tudi druge začimbe (suha bazilika, timijan ipd. – to je odvisno od okusa). Tako vloženi paradižniki morajo počivati vsaj 1 mesec v temnem in hladnem prostoru, da se vse dišave premešajo. Zadeva je odlična.
LP Peter