Cvetača
Draga Romana, en zelo preprost in hiter R p /
cvetaci cisto na drobno narezes cvetke, jaz narezem na drobno tudi peceljcke, velik pecelj pojem ( ha..ha..) in vse skupaj na maslu preprazim.Dodajam malo vode, dokler ni mehka.medtem jo se solim in dodam muskatov oresek ali curry.Ko je mehka ji dodam loncek ali pol kisle smetane in se malo poprazim.Vse skupaj zlijem po spagetih.Moja druzina to obuzuje, je poceni, pa se hitro je gotovo.
Lp Mojca
Pozdravljena, Romana!
Poskusi narediti cvetačo na tale način: natrgaj jo na večje (!!!) cvetke, vrzi v lonec s slano vodo in ko je kuhana, naribaj po teh cvetovih sir. Pokrij vse skupaj z nečim za 5 minut, ravno toliko, da se sir fino raztopi, potem pa s krožnikom – ajd pred televizijo. Namesto čipsa. Celo mnogo boljše. In še z občutkom, da zdravo ješ!
Poskusi, morda ti bo všeč!
Pozdrav, Žuža
>
> …
Čebulo narežeš na kocke, cvetačo razrežeš po cvetovih, uporabiš še grah.Vse skupaj daš v lonec in priliješ vodo, dodaš začimbe;malo žajbla, zeleni poper v zrnju, rožmari, vse malo in seveda sol.Ko zavre kuhaš še deset minut na srednjem plamenu v pokriti posodi.Potem odstaviš z ognja in vsebino zmiksaš, tako dobiš krem juho, kateri lahko dodaš žlico ali dve kisle smetane na liter vode:
Dober tek!
Dve stvari ti napišem:
Prva
Skuhaj v slanem kropu cvetačo.Seveda jo natrgaš na kepice…Ko je kuhana jo preliješ z ražvrkljanim jajcem in smetano(Kislo) in vse to daš v pečico,recimo za ene pol ure,da se lepo zapeče!!To lahko uporabiš,kot dodatek k jedem ali pa ješ samostojno! Jed je odlična,okus še boljši,kot si lahko misliš…
Druga
Cvetačo enako skuhaš v slanem kropu,potem jo enostavno zabeliš s puterčkom in za kratek čas vržeš na drobtinice…lahko ješ toplo ali mrzlo..njami njami…
Veliko uzitkov! pa Dober Tek!
Pri nas pa tako radi jemo cvetačno solato. Cvetačo “razcvetkaj” in jo v slanem kropu z malo mleka skuhaj (v vodi in malo kisa, jo nekaj časa namakaj, da grejo žužki ven, mleko pa zato, da ostane cvetača bela). Ko je kuhano jo odcediš in pustiš, da se malo ohladi. Nato jo preliješ z mešanico kisa, olja, soli in popra.
Dober tek.
Hojla,
še en njam :
Cvetačo ‘ razcepiš’ na cvetke – srednje velike.
Daš jih v vročo vodo in zraven še
eno žlico masla (Rame) in
eno žlico Vegete.
Kuhaš pribl. 10 min.
Samo še nasvet : če cvetačo narežeš na manjše koščke-cvetke, potem je teh deset minut čisto dovolj. Če pa imaš rajši nekoliko večje cvetačke, pa jih po desetih minutah pusti malo še v tej vodi, pokrite – a ne dolgo. Pač poskusiš.
To je pa tako NNNJJJAAAMMM, da dol padeš !!!
Pa DOBER TEK !!!Romana je pisal/pisala:
>
> Prosim da mi zaupate recepte za najrazličnejše jedi iz
> cvetače. Hvala
Cvetačo narežeš na cvetke, zraven krompir na male kocke in v eni posodi vse skupaj posoliš, daš rdečo papriko, malo popra in olje. Fino premešaš (kar z rokami 🙂 in nato vse streseš v pekač in v pečico. Proti koncu poliješ s kislo smetano ali potreseš z naribanim sirom. Ni boljšega. Priporočam pa, da zraven narežeš tudi kaj zelenih lističev, ki so zraven cvetače, ker dajo poseben, zelo dober okus. Morajo pa biti narezani na kar precej majhne koščke, ker so trši.