Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mufini – spet

Mufini – spet

Ali lahko nadevam maso za mufine direktno v silikonske modelčke ali moram prej modelčke namazat z maščobo?

Prosim za hiter odgovor (masa se že dela).

Lahko.

Ker me je malo stiskalo pri srcu sem modele splaknila pod vodo in v enega nadevala maso brez maščobe, v drugega sem pa vstavila papirčke.

Bili so super dobri in tudi brez problemov so šli ven.

Me veseli, da je bilo dobro.

Drugače je glavna poanta silikonskih modelov ravno to, da se ne masti z maščobo, ne posuje z moko, ne oblaga s peki papirjem ali papirčki za mafine ipd. Jaz jih samo splaknem z vodo in nadevam, pa naj bodo mafini ali drugo testo (v drugih pekačih seveda).

Pri mafinih in papirčkih je zgodba sicer druga. Namreč pravi mafinoljubci se ne bi odrekli užitku ob počasnem luščenju papirčka. Če gre za to, potem pač daš papirček v model, vendar ne zaradi modela, temveč zaradi mafina. Če ne gre za to, potem mafine mirno spečeš brez papirčkov, za lepo postrežbo jih včasih že pečene zložim v papirčke, bolj namesto servietkov in za okras. Če se mudi, če jih pojemo bolj ali manj vse kar takoj, potem ni časa za papirčke.

LP Mimi

Zdravo,

morda malo smešno vprašanje, ampak še nisem nikoli pekla mafinov:
imam kovinski model za 12 mafinov. Ali moram vdolbinice pred peko s čim namazati ali ne? Papirnatih modelčkov nimam.

Najboljše se obnesejo papirčki. Dobiš jih v vsaki trgovini. Lahko jih tudi namažeš (priporočam maščobo – stopljeno maslo, olje,… in čopič, da ne bo preveč), ampak se vseeno radi primejo.

Se strinjam. Če le moreš, kupi papirčke. Imajo jih skoraj v vsaki trgovini, poceni so, tako da res ni razloga.

Če res ne gre, potem vdolbinice namazati z maščobo. In res najbolje s čopičem, da se res namažejo tudi robovi. In za recept glej, da bo tudi sam v sebi imel dovolj maščobe. Kakšni dietni mafini z zelo zmanjšanimi maščobami, nadomeščeno z jabolčnim sokom itd. se še na papirčke primejo za umret, kaj šele v kovinski model, za tiste so samo silikonski modeli, hehe :-))))

LP Mimi

moji prvi mufini (višnjevi) so uspeli na celi črti – sem pekla brez papirčkov – malo namazala z maslom, pa posula malo z gresom in so šli en dva tri ven.
Pozdravček Mateja

Super, Mateja, kar še ene v pečico. Jedci bodo gotovo hvaležni.
Pozdrav, Mimi

Mmmmmm….meni pa so trenutno najljubši muffini z ovsenimi kosmiči, temno čokolado, suhimi slivami in cimetom! Se jih nekako kar ne morem naveličat 🙂
Če katera želi, lahko napišem recept.

LP

Zala, daj prosim napiši.

Zala. seveda želimo ! (:-)))
LP Eva

Hej!

Tukaj je recept za muffine z ovsenimi kosmiči, suhimi slivami in temno čokolado:

150 g ovsene moke (zmletih ovsenih kosmičev)
150 g moke
1 pecilni
vanilin
1 jajce
sol
80-100 g rjavega sladkorja
200 g izkoščičenih narezanih suhih sliv
24 kock čokolade s 70% kakava
1 poravnana žlička cimeta
po želji žlica ali dve ruma
2,5 dcl navadnega jogurta (ali mleka)

olivno olje za vdolbinice

-segrejemo pečico na 190 stopinj
-Izkoščičimo in narežemo suhe slive, vsako kocko čokolade narežemo na četrtine (ker ima model 12 vdolbinic, bosta torej v vsak muffin prišle 2 celi kocki čokolade oz. 8 majhnih koščkov, na katere narežemo ti 2 kocki).

-Zmešaj jace, sladkor, vanilin, sol, rum, jogurt.

-presej moko s pecilnim, dodaj zmlete ovsene kosmiče in premešaj, nato vsuj k mokrim sestavinam.
-dodaj slive in premešaj, z veliko žlico napolni vdolbinice DO VRHA
(vdolbine premežemo z olivnim oljem ali stopljenim maslom)
– v vrh vsakega muffina potrosimo narezano čokolado (8 mini koščkov=2 zrezani kocki na četrtine) in jih s prsti potlačimo v notranjost muffinov 🙂

Pečemo 30 minut, dokler da so muffini lepo rjavi in dvignjeni 🙂

Super so z navadnim jogurtom, mlekom ali dobrim čajem! Jaz sem jih naredila že tudi tako, da sem dala noter samo zmlete ovsene kosmiče (torej 300g) in so bili vseeno super, mogoče bi se marsikomu zdeli prepusti, ampak meni je ravno to všeč :). Res so mi najboljši od vseh!

Maščobe v receptu NI, če želite bolj sočne, pa dodajte 10 dag stopljenega masla ali 6 žlic olivnega olja k mokri mešanici. Lahko seveda naredite tudi bolj sladke…..

Naj vam lepo uspejo in seveda dober tek pri zdravem sladkanju:)

LP, zala

Zdravo!

Bi mi lahko kdo prosim zaupal kakšen recept za mufine brez sladkorja (in sladil) – morda s suhim sadjem? Sladkorja se poskušam kar se da izogibati…

Hvala

Sladkor brez problema nadomestiš s suhim sadjem (sploh rozinami, slivami, figami, marelicami) in medom.

Od “takih” mafinov najraje pečem tiste iz ovsenih kosmičev in jabolk (prvi recept je s Kulinarike, Irena). Prav fino, da si me spomnila nanje, super so za malico v službi, zjutraj jih vzameš iz zamrzovalnika, pa je :-)))
Glede sladkorja – dodaj suho sadje in sladkor povsem izpusti.

 1 skodelica ovsenih kosmičev
 1 skodelica moke
 1-2 jajca
 ¼ skodelice sladkorja
 ¼ skodelice olja
 1 skodelica jogurta
 2 skodelici naribanih jabolk
Ovsene kosmiče prelij z jogurtom in pusti približno ½ ure, da se dobro namočijo. Jajce in sladkor zmešaj in dodaj ovsenim kosmičem. Dobro premešaj, dodaj moko, olje in jabolka in spet premešaj. Peci v modelčkih za mafine, približno ½ ure pri 200°C.
Originalen recept, ki sem ga dobila iz Amerike, vsebuje dvakrat več sladkorja in olja. Namesto jabolk lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje, npr. maline, borovnice, jagode…

Moja izkušnja: Ni presladko, primerno za malico. Vzela sem 2 jajca, žličko pecilnega, polnozrnato moko, po moje je še preveč olja. Skodelica je 2,5 dl.
Okusni so tudi brez sladkorja. Namesto tega se lahko doda malo narezanega suhega sadja (rozine, suhe marelice, fige…) in žlicka cimeta. Piko na i doda nekoliko naribane limonine lupinice. Priporočam vsem, ki imajo radi sladko na zdrav način.

Aja, ker je notri malo maščobe, se strahovito primejo na papirčke, kaj šele v kovinski model. Edini način za peko se mi zdi v silikonskem pekaču.

Pozdrav, Mimi

NAMAŽI

New Report

Close