Divjačina ( srna )
SRNA V SMETANOVI OMAKI
750 g srninega stegan brez kosti
50 g mesnate slanine
1 korenček
2 čebuli
100 g gomolja zelene
1/2 skodelice olja
sol, paprika
1/4 l kisle smetane
2 žlički limoninega soka
2 žlici pomarančnega soka
2 žlici ribezovega želeja
2 kocki sladkorja
1/2 pomaranče
po želji en paradižnik
Na olju z vseh strani rjavo opečemo meso skupaj s kockami slanine, narezanim korenjem, čebulo in koščki zelene, nato lonec pokrijemo in dušimo v pečici pri 200 stopinj 25 minut.
Dodamo začimbe, smetano, limonin sok in pomarančni sok in ribezov žele. S kockama sladkorja obribamo pomarančo in jo dodamo. Meso vzamemo iz posode in omako pretlačimo, jo ponovno prevremo in z njo prelijemo meso, ki smo ga pustili v kosu ali narezali na rezine.
SRNINO STEGNO NA ŽARU
Kupimo uležano meso ali zrezke v marinadi. Če jih mehčate sami predlagamo: jedilno olje, poper, kumino, brinove jagode, šetraj, ingver, curry, žličko limoninega soka. Na vroči maščobi na hitro opečemo zrezke, največ 3 minute po vsaki strani. Zmanjšamo ogenj, pečemo še 2 minuti po vsaki strani in solimo, položimo na vsak zrezek nežni pikantni sir in seviramo s sadjem. Priloženo sadje je lahko flambirano, na polovico obkuhano, čez noč namočeno v belem vinu ali pa kar surovo.
Priporočamo: hruške, banane, jabolka, ananas in pomaranče.
To sta recepta po “Hubertu” znani prodajalni divjačinskega mesa iz Ljubljane (glavni trg).
Sama sem delala pečenko jelen in merjasec na naslednji način:
1 dan ali 2 prej narediš marinado : lovor /4/, brin /8/, ščepec rožmarina, bazilika, kajenski poper, čebula, česen, korenje (tega še največ), zelena, !/2 limone, peteršilj (korenina in listi)
Pred pečenjem 15 minut prej soliš, pečeš 1/2 ure na 250 in 2 ura na 180′ stopinj.
Iz marinade zmiksaš zos in ga dodaš pečenki.
Jed je 100 % uspela in bila izredno pohvaljena od vseh prisotnih.Poleg smo jedli njoke in polento in seveda solato.
Sporoči kako ti bo uspelo karkoli boš delala.