topinambur
Draga Nana!
Na zalost nisem iz Ljubljane ampak iz M. Sobote in topinambur sem dobila od znanke.Dobila sem tudi kihro, ki naj bi bila stara strocnica , podobna grahu.Trenutno imam vse posajeno in lepo raste, toda nimam pojma, kaj bom naprej pocela z temi rastlinami.Dva nasveta o uporabi topinamburja sem ze dobila v prejsnih dveh odgovorih.Prejsnji teden pa mi je kolegica povedala, da se topinambur izkopava sproti cez celo leto in da v zemlji tudi prezimi.Glede kihre pa sem na internetu brskala in sem zasledila, da se jo namaka cez noc potem pa kuha kot grah, v juhi recimo.Ali imas mogoce ti kaksen uporaben recept za topinambur ? Aja, saj jaz bi ti ga poslala, pa sem dobila samo tri gomoljcke, ki jih imam posajene.Ko mi bo zrastel, pa ti ga lahko posljem
Lp Mojca
Mojca,TOPINAMBUR izkoplješ sproti,ker ne počaka več kot 14 dni v kleti….postane ovel…..pozimi odlično prezimi na -30 st.celzija…..vseeno pa ga pred zmrzaljo pokriješ s steljo,listjem,praprotjo,smrečjem,koruznimi stebli…kar pač imaš…..pozimi ga lahko odkoplješ.Če je zemlja zamrznjena,ga ne moreš odkopat…torej stelja prepreči,da bi zemlja pregloboko zamrznila in ga tako lažje odkoplješ…..sicer pa ta DIVJI KROMPIR zelo napenja,tako,da ga ni priporočljivo veliko jesti,kot krompir…..bolj za začimbo…..npr.naribaš kar surovega na solato….ali pa ga na hitro ocvreš v olju in paziš da je olje vroče,ker če je hladno popije veliko olja…..kadar ješ topinambur,vedno skuhaj še kakšno drugo prilogo,da ne bo težav z napenjanjem…..sicer pa ga lahko uporabljaš kot krompir,tudi za pire…