Marcipan
Evo, tole sem našla …….
Marcipan
Tu se v stroki srečujemo z dvema različnima masama in sicer z:
-marcipanovo surovo maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:1
-marcipanovo jedilno maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:3.
Marcipan je trajna masa iz mandljev in sladkorja z dodatkom tekočine ( fondand, likerji, itd. )
Priprava marcipanove surove mase:
Mandlje lupimo tako, da jih oparimo z vročo vodo, nato pa med dvema prstoma iztisnemo iz lupine v hladno vodo, s čimer preprečimo da bi potemneli. Olupljene, pražene mandlje zmešamo z sladkorjem in delno melanžiramo nato dodamo tekočino in ponovno melanžiramo da dobimo homogeno zmes primerno za oblikovanje, ki se ne trga in ne prijemlje na roke. Danes običajno že kupimo industrijsko pripravljeno marcipanovo surovo maso ki jo z dodajanjem sladkorja in melanžiranjem predelamo v jedilno marcipanovo maso.
Marcipan uporabljamo za dekoracijo ( figurice, vrtnice, risbe na marcipanu…. ), pri izdelavi pralinejev…