prečiščevalna dieta
verjetno imaš v mislih post s sadnimi in zelenjavnimi sokovi….
Telo se prečisti samo s postom,ne z neko dijeto…..piješ lahko samo sokove (precejene sokove brez balasta) ali vodo,če gre za krajši post…
Da bi se telo prečistilo v celoti in kompletno,mora post trajati vsaj 10 dni…
V času posta pa se je potrebno tudi klistirati vsaj enkrat dnevno če ne dvakrat…narava je poskrbela za to,da se v prvi fazi posta kot gorivo za pogonski metabolizem(delovanje notranjih organov)najprej porabijo skladiščeni ogljikovi hidrati,ko le teh zmanjka,pa se organizem loti maščob….no tukaj pa se začne prečiščevanje teslesa…v maščobah so vskaldiščeni strupi npr.pesticidi…med postom telo “živi” se hrani,oz.uporablja za gorivo odvečne maščobe,torej te maščobe predela-spreminja v pogonsko gorivo in s tem izloča tudi strupe…če te resnično zanima ta proces mi piši na moj email in ti bom bolj podrobno razložil kako in kaj…je pa potrebno zelo veliko volje in razumevanje tvojih bližnjih za takšno “prečiščevalno dijeto”…
Jože je pozabil povedati, da se za energijo ne uporabljajo samo ogljikovi hidrati (oz. glikogen) in mascobe, pac pa (in predvsem) pri taki dieti tudi misicna tkiva. Telo preklopi v “ljudozerski nacin” in zacne jesti samo sebe. Razgrajuje misicne beljakovine in jih porablja kot energijo. Posledica je znizanje metabolizma.
Obenem naj omenim prijateljico, ki je poskusila s postom s sadnimi sokovi (nacrtovala je post kar 30 dni) in — ker je bila lakota prehuda — s piškoti. Že po dveh tednih je morala v bolnico zaradi težav s trebušno slinavko.
Lep pozdrav, Andrej
odvisno koliko maščobe imaš preveč.Narava je poskrbela za to,da se pri postu najprej porabijo OH (glikogen),potem MAŠČOBA in potem proteini oz.mišična tkiva.Ampak mišična tkiva šele potem,ko zmanjka maščob in v prvi fazi “ljudožerskega pohoda”,se porabijo ostarela-zastarela mišična tkiva,katera si pravzaprav želimo,da se “odstranijo” in se s tem pomladimo….vsekakor pa je zelo pomebno,koliko maščobe imaš preveč….
ps.sam poznam precej ljudi,ki so s postenjem ob sokovih in vodi izgubili odvečne kg (predvsem maščobo) brez težav,predvsem pa je tak način izgube masti-hujšanja zelo poceni….kaj vse mlada dekleta in žene ne zmečejo in zmažejo na sebe,razne kreme,ki obljubljajo ne vem kaj za ogromno denarja,brez uspeha…..po svetu obstajajo klinike za hujšanje s postenjem ob sokovih in vodi,kjer je uspešno shujšalo že na tisoče ljudi….ampak potrebno je to storiti preudarno in strokovno,ne kar tako v tri dni….zakaj je Andrejeva prijateljica zbolela je vprašanje,lahko je imela že prej kakšne težave…vsekakor pa je dobro pred postenjem pogovor z zdravnikom ali osebo,ki zadevo pozna….
1. Jože je napisal: “Narava je poskrbela za to,da se pri postu najprej porabijo OH (glikogen),potem MAŠČOBA in potem proteini oz.mišična tkiva.”
Kar seveda sploh ni res. Ravno mišična tkiva se začnejo razgrajevati že zelo zgodaj v procesu diete. Posledica je , kot sem že večkrat napisal, upočasnitev hitrosti metabolizma in posledično večja nagnjenost k nabiranju maščob. Znan je t.i “jojo efekt” diete. Pri raziskavah so namreč ugotovili, da pri tovrstnem postenju ob izgubi 10 kg mase izgubimo 8 kg mišic in le 2 kg maščobe. Po prenehanju postenja pridobimo 10 kg — od tega 8 kg maščobe in 2 kg mišic! Neto efekt: pri enaki telesni masi smo z dieto izgubili 6 kg mišic ter pridobili 6 kg maščobe.
Če bi bilo po Jožetovo, bi bili vsi “postilci” lepi in zdravi, v resnici pa so po dieti MRŠAVI (glede mišične mase) in ZAMAŠČENI. Kot pravi knjiga založbe Human Kinetics, Fitness and Health: “the more we diet, the fatter we get”.
2. Rad bi izvedel, kaj misliš z “ostarelimi in zastarelimi” mišičnimi tkivi “katera si pravzaprav želimo,da se “odstranijo” in se s tem pomladimo….” (?)
Mišično tkivo je, v nasprotju z maščobo, živo tkivo, ki se sproti obnavlja. Pojasni mi prosim, kako mišica “zastari” ter kako se z odstranitvijo pomladimo.
Lep pozdrav, Andrej
če popijemo kozarec sladke pijače,se sladkor zelo hitro vsrka v kri in poveča koncentracijo sladkorja (glukoze) v krvi,to pa je znak za trebušno slinovko,naj se izdela hormon insulin,ki s svojim delovanjem zniža sladkor v krvi.Ko ga naredi preveč,sladkor v krvi spet preveč pade,začutimo lakoto in spet bi jedli….torej med postenjem ne smemo kar tako NEKAJ VTAKNITI v usta,ker se bo takoj začel začaran krog sladkorja v krvi in lakoto….to je tudi razlaga,zakaj med postom (po dveh do treh dneh) nismo vač lačni,saj je nivo sladkorja v krvi ves čas enak in ne dobijamo signalov lakote….
Hrana se v prebavilih naprej razdeli na osnovne sestavne dele -BELJAKOVINE,OH in MAŠČOBE.Tako predelana postane gorivo za tri različne “tovarne”,na tri različna goriva…V normalnih pogojih,ko je hrane v izobilju,pridobivamo največ energije iz ogljikovih hidratov (sladkorjev),ki so posebej pomebni tudi zato,ker so hrana za možgane.Med sradanjem hrane ne vnašamo,zato moramo porabiti zaloge.Najprej porabimo zaloge GLIKOGENA (ogljikovi hidrati) v jetrih,ki zadoščajo za dan dva (odvisno od zaloge).Med tem se počasi vključuje “tovarna” za presnovo maščob,ravno tistih zaloh,ki bi se jih radi znebili.Maščobe so energetsko veliko bolj bogate kot OH,imajo večji izkoristek.
Žal pa možgani kot vir energije uporabljajo le sladkor,zato se v pomanjkanu le tega tvori iz maščob,pri čemer je potrebna razgradnja beljakovin (aminokislin).Ta proces nasajanje sladkorja iz maščob in aminokislin je zelo problematičen,saj so beljakovine (aminokisline)glavna snov,iz katere smo setavljeni in je potrebno z njo varčevati.Zalog beljakovin v telesu ni,zato jih mora organizem črpati iz lastnih tkiv.
PRI TEM SE OBNAŠA ZELO MODRO IN SELEKTIVNO,PORABLJA NAJPREJ TISTE BELJAKOVINE,KI NISO VITALNO VAŽNE,PREBAVNI ENCIMI,BRAZGOTINE,BULE,PREVELIKA KOŽA,se kar topijo,zato je postenje priporočljivo in zelo pametno-KIRURGIJA BREZ NOŽA.
Po enem tednu postenja v krvi zelo močno naraste koncentracija ketonskih teles,ki so izdelek “tovarne”za presnovo maščob in takrat se možgani počasi prilagodijo na uporabo tega goriva,beljakovine se ne presnavljajo več v glukozo,DO IZČRPANJA ZALOG MAŠČOB SE MIŠICE (beljakovine) NE PORABLJAJO!!!
Jože,
po tvoje bi torej ne prišlo do izgube mišične mase dokler ne bi bile porabljene vse maščobne zaloge. Številni praktični primeri ti povedo, da je ta trditev neumnost. Npr. ljudje, ki zaradi bolezni shirajo bi morali torej izgledati kot bodybuilderji (mišice ostale, maščobo bi izgubili).
Preberi si nekaj mojih prejšnjih prispevkov in prispevkov Bojana, kjer govoriva točno o tem — upočasnjevanju metabolizma zaradi izgube mišične mase pri hujšanju.
Lep pozdrav,
Andrej
No bodibilderji že nimajo kaj veliko maščob in če bi se oni odločili za hujšanje bi bila res veselica….
sicer pa jaz govorim o pametnem-razumnem postenju od 10 do 14 dni,največ 21 dni…
V tem času je nemogoče “shirati” poleg tega da dnevno popijemo cca. 1 liter sveže stisnjenega soka pomešanega z vsaj 2 litra vode…
Seveda se pri pretvorbi maščob v sladkor RAZGRAJUJEJO beljakovine (aminokisline),kar sem tudi že napisal,res pa je,da se najprej porabijo PREBAVNI ENCIMI,BRAZGOTINE,BULE (če jih kje v telesu imamo,npr.polipi v debelem črevesu itd) itd.Torej narava je poskrbela da se naše telo obnaša zelo MODRO in SELEKTIVNO.
V času posta 10 -14 dni se seveda z našimi mišicami ne bo zgodilo nič drastičnega.
To kar praviš ti Andrej pa velja za nerazumno gladovanje,ki traja pretirano št.dni,npr.gladovna stavka….
Jaz govorim o ZDRAVEM – PREČIŠČEVALNEM POSTENJU….
Lep pozdrav Joze!
Kot prvo me veseli, da si preostalim vsaj priblizno razlozil metabolicne procese v organizmu s svojim postom z dne 8.2. Zal pa si mogoce z njim naredil se vecjo skodo, kajti notri si napisal par trditev, ki ne drzijo. Tudi sam sem podobne trditve nasel v knjigi o postu, a zal v strokovni literaturi pise drugace. Ze Andrej ti je skusal razloziti par stvari, pa naj poskusim se jaz.
Ce se opremo na izsledke FAO in pa na dobro staro kmecko pamet, kmalu vidimo, da clovek zelo veliko energije dobi z oksidacijo prostih mascobnih kislin (FFA), kajti tudi prehrambeni vnos povprecnega posameznika je nekje v razmerju B:M:OH=10:40:50. Ce se oprem na konkretne podatke: povprecen American ima v prehrani vec kot 50% mascob (Stevens & McKinnon, 1997).
Telo mascobe skladisci in uporablja prakticno ves cas (skladisci jih ne ves cas po novejsih raziskavah, uporablja pa jih). Zanimivo!
Ob zmanjsanem vnosu ogljikovih hidratov telo najprej res zacne kuriti glikogen, najprej se izrabijo rezerve v jetrih, ki jih telo posilja v misice. Kmalu se zmanjsa tudi kolicina glikogena v misicah (kar ima za posledico zelo slabo pocutje, obcutek nezmoznosti za kakrsnokoli aktivnost). HKRATI pa telo tudi preklopi na povecano oksidacijo, torej mocnejse kurjenje mascob, ter TUDI na pretvorbo aminokislin v glikogen (tako “vskladiscenih” (majhne kolicine v jetrih – t.i. aminokislinski bazen) kot tudi iz misic – razgradnja …)
VENDAR telo kot homeostaticen organizem deluje tudi na drugacen nacin. Zmanjsa izlocanje tiroidnih hormonov, poveca se nivo stresnih hormonov, itd. itd. kar vodi v MOCNO UPOCASNITEV METABOLIZMA, kar je logicno. Zato se v casu posta posamezniku bazalni metabolizem mocno zniza in se mu praviloma po postu nikoli ne dvigne vec na enak nivo (sam od sebe).
Kot ze omenjeno, hkrati prihaja do misicnega katabolizma in torej izgube dragocenega misicnega tkiva. Ze ob vnosu kalorij, ki je nizji od dnevnih potreb posameznika, lahko pride do razgradnje misic, kar predstavlja problem vsakogar, ki hujsa. Se vec, do razgradnje misic pride tudi, ce telesu zagotavljamo zadosten kaloricni in beljakovinski vnos, a vendar redno ne treniramo. Kaj se dogaja sele ob postu!!!!
Ker mi zmanjkuje casa, se ne bom spuscal v podrobnejso analizo vseh stvari, ki si jih napisal. Le nekaj cvetk:
>”DO IZČRPANJA ZALOG MAŠČOB SE MIŠICE (beljakovine) NE
>PORABLJAJO!!!”
Sem ze razlozil, zakaj ne drzi. Pa se kmecka razlaga: CE BI TO DRZALO, POTEM NE BI NIHCE, KI HUJSA OZ. SE POSTI, IZGUBLJAL MISICNE MASE. ALI SE HUJE: MASCOBE SE NIKOLI NE IZCRPAJO!!!!!!!! NIKOLI, KER BI POTEM UMRL! MASCOBA NI SAMO V ODVECNEM TKIVU AMPAK TUDI MED ORGANI, TVORI CELICNE MEMBRANE, ITD. ITD. Bodybuilderji, ki se zdefinirajo na 3% mascobe, so zaradi tega prakticno na robu smrti. In se vedno imajo tudi odvecno mascobo (t.j. adipose tissue)! Pa njim povej, da bi se morali postiti – in da ne bodo izgubili nic misic.
TUDI NE VEM, KATERE MISICE NAJ BI BILE SLABE IN BI SI ZELEL, DA BI ODMRLE. Ob neuporabi misic ze avtomatsko pride, do njihove atrofije, zato je tudi zazeljena redna telesna vadba za vse misicne skupine.
NE POZABIMO TUDI DA OB OKSIDACIJI MASCOB NASTAJAJO PROSTI RADIKALI!!! Torej ravno s hujsanjem ustvarjamo snovi, ki so povzrocitelji vecine bolezni v teles. Temu se pac ne gre izogniti. HUJSANJE TOREJ NI V VSEH POGLEDIH VZPODBUDNO IN KORISTNO.
—-
OSEBNO ODSVETUJEM KAKRSNOKOLI HUJSANJE, KI TEMELJI ZGOLJ NA MANJSEM VNOSU HRANE. VSAKA DIETA SE NAJPREJ ZACNE V GLAVI. CE NISTE PRIPRAVLJENI SPREMENITI NACINA ZIVLJENJA IN SE ZACETI UKVARJATI S SPORTOM, POTEM NE BO NIC. SPREMENITI SE MORATE SAMI. ZE DEJSTVO, DA TO BERETE, POMENI, DA JE ZELO MALO MOZNOSTI, DA BOSTE KADARKOLI ZADOVOLJNI S SVOJO PREKOMERNO TEZO ALI PA RAVNO NASPROTNO – DA STE PRIPRAVLJENI NEKAJ NAREDITI. ZBUDITE SE, PRENEHAJTE BRATI NASVETE V ONI IN EN DAN TELOVADITI. NATAKNITE SI TENISKE IN POJDITE TECT. CE IMATE PREVEC KIL ZA SVOJE SKLEPE, POJDITE NA SPREHOD V NARAVO. CE IMATE PREMALO MISIC, POJDITE V FITNES.
PREDVSEM PA SAMI S SEBOJ RAZCISTITE, KAJ ZARES ZELITE. BOLAN DUH NAJLAZE PREPOZNAS PO BOLNEM TELESU. PA NAJ BO TO PRETIRANO ZAMASCENO ALI PA TELO BREZ VSAKAKRSNIH MISIC (KOZA NAPETA NA SKELET).
Če se postimo do 7 dni,so Bojanove trditve resnične oz.pri procesu nastajanja sladkorja iz maščob sodelujejo tudi beljakovine (aminokisline),vendar kot sem že dejal in bom to še enkrat poudaril.ker je zelo pomebno…naše telo se obnaša modro in selektivno in najprej uporabi beljakovine katere si pravzaprav želimo znebiti…PREBAVNI ENCIMI,PREVELIKA KOŽA,BULE,MIOMI,BRAZGOTINE itd.
No po približno 7 dneh posta pa v krvi zelo naraste koncentracija KETONSKIH TELES,ki nastajajo pri presnovi maščob…..in takrat se možgani prilagodijo na uporabo tega goriva,BELJAKOVINE SE NE PRESNAVLJAJO VEČ V GLUKOZO….DO IZČRPANJA ZALOG MAŠČOB SE MIŠICE (BELJAKOVINE) NE PORABLJAJO !!!
Torej to kar trdi Bojan in Andrej,da pri postenju izgubimo tudi ogromno mišično maso NE DRŽI…
V začetku postenja,porabi telo glikogen v jetrih,ko tega zmanjka,se prične pretvorba maščob v sladkor,pri kateri sodelujejo tudi aminokisline-beljakovine (na srečo najprej tiste,ki bi se jih radi znebili),po približno 7 dneh posta v krvi naraste koncentacija ketonskih teles in po tem se beljakovine -mišice ne presnavljajo več v glukozo do izčrpanja zalog maščobe….
Opazimo lahko tudi dejstvo,da v prvih dnevih postenja izgubimo tudi 1 kg telesne teže na dan,kasneje,ko se ustavi predelava beljakovin v sladkor (v mišicah je 70% vode)pa je izguba telesne teže bistveno manjša…..
še nekaj za Bojana:
Jaz sem se pri prvem odgovoru res narobe izrazil,ko sem napisal,da telo najprej porabi MIŠIČNA TKIVA ….zgodil se mi je lapsus…hotel sem napisati BELJAKOVINE….ampak sem to v naslednjih dveh odgovorih pravilno napisal,še predno mi je Bojan odgovoril…
torej napisal sem prvič: (PRI TEM SE OBNAŠA ZELO MODRO IN SELEKTIVNO,PORABLJA NAJPREJ TISTE BELJAKOVINE,KI NISO VITALNO VAŽNE,PREBAVNI ENCIMI,BRAZGOTINE,BULE,PREVELIKA KOŽA,)
in drugič: (Seveda se pri pretvorbi maščob v sladkor RAZGRAJUJEJO beljakovine (aminokisline),kar sem tudi že napisal,res pa je,da se najprej porabijo PREBAVNI ENCIMI,BRAZGOTINE,BULE (če jih kje v telesu imamo,npr.polipi v debelem črevesu itd) itd.Torej narava je poskrbela da se naše telo obnaša zelo MODRO in SELEKTIVNO.)
Beljakovine namreč niso samo v mišicah…..
Bojan je v bistvu odgovoril na moj prvi odgovor…..
Joze, telo se zal ne obnasa tako selektivno in modro, kot bi ti rad prikazal Ko je v
šoku (stradanje!) naredi vse, da bi se zascitilo in tako ohranilo homeostazo.
Zato pride takoj do upocasnitve metabolizma (hormoni+zmanjsanje misicne mase) in dodatnega shranjevanja mascob, ce se le da. Gre za mehanizem povratne zveze, pa pustimo sedaj to.
Pravis, da telo najprej porabi:
PREBAVNI ENCIMI,BRAZGOTINE,BULE,PREVELIKA KOŽA
Prebavni encimi se izlocajo zgolj po potrebi (ob vnosu razlicnih vrst hrane glede na B,OH,M), zato ne vidim, zakaj bi se oni uporabljali kot vir energije?
Brazgotin imam zelo malo, pa tudi s postenjem mi ne bodo izginile, bul tudi nimam, koza mi je pa ravno prav velika (posamezne plasti so pac taksne kot so; ko kozo enkrat raztegnes, ne gre nikoli vec popolnoma nazaj – drugace bi to delale debele zenske, ki so shujsale, namesto, da se dajo operirati).
Ziv dokaz za to, da postenje ne povzroca porabe zgoraj omenjenega so tudi zenske: STRIJE JIM NIKOLI NE IZGINEJO, ravno tako zelo pocasi izginejo brazgotine po operaciji, popolnoma prakticno nikoli.
Tudi, ce sestejem vse te bule, brazgotine itd. ne bom nabral vec kot 0,5 kg cistih beljakovin, kar znese za priblizno 2000 kcal energije. Tudi, ce bi mi post najprej “pobral samo bule” itd., bi te bule sle torej v enem dnevu. Rabil bi torej samo dva dneva, da skurim glikogenske zaloge + 1 dan, da “porabim bule”.
Poleg tega vecina ljudi med postom pije SADNE SOKOVE — ketoza torej odpade.
Povrhu vsega pa se s ketozo ne gre igrati, ker so visoke koncentracije ketonov v krvi lahko smrtno nevarne (kislost krvi).
Prosim, ne pretiravajte s postom!!!
jaz sem se tega lotila strokovno, s postenjem v skupini pri Videmšku. Delala sem ga 3 leta 2-3x na leto po 10 dni. Po prvem postu so bili rezultati odlični, potem vedno manj. Jem vse bio, nič nezdravega, zmerno in se veliko ukvarjam s športom in se ob tem zredila za 11kg v 10 mesecih, zdravstveno nič narobe in na koncu prišli do ugotovitev da je moj metabolizem zaradi postov čisto upočasnjen, telo v šoku in vse kar dobi, skladišči, ker se boji spet krize-posta. Tako da so mi posti dolgoročno naredili več škode kot koristi, sedaj počasi z majhnimi obroki navajam svoj metabolizem na normalno stanje in opozarjam vse, da je vsak ekstrem škodljiv za telo!
ZDEJ PA DOVOLJ FANTJE[/]
Jože…..ne govori neumnosti…..težave s težo imam že od malih nog in verjemi to kar ti govoriš sploh ni logično ne mogoče
Use kar telo najprej pokuri so mišice…če ne telovadiš…kako to vem…SAMA SEM ŠLA ČEZ TO
ko enkrat na enkrat zaradi diete oz prečiščevanja shujšaš 15-20 kg ali manj. nisi sposoben dvignit prazne škatle. Use kar je bilo prej trdo je mehko….Plešem že 16 let in imam mišice.
Po dieti ki je sicer zame trajala pol leta sem shujšala ogromno a sem izgubila use mišice
da tudi maščobo a niti polovico ne toliko kot mišice.
Bojan, Andrej tumbs up bravo !