musaka
Sestavine:
1 kg krompirja, olupljenega in narezanega na rezine
3 žlice maščobe
2 čebuli, narezani na drobno
1 kg mletega mesa (pol svinjine, pol govedine)
sol in poper po okusu
3 jajca
3 dl kisle smetane
2 dl mleka
nekaj naribanega sira
Na maščobi opražimo čebulo , dodamo meso in dušimo tako dolgo, da izpari vsa tekočina. Solimo in popramo. Pustimo, da se malo ohladi. Jajca dobro
razžvrkljamo s smetano in mlekom in jih tudi malo solimo. Pekač dobro
namažemo z mastjo, denemo vanjo polovico narezanega krompirja, lepo
naloženega, malo navlažimo z jajčno polivko, nato dodamo meso in ga prav tako navlažimo z jajčno polivko. Vse pokrijemo z drugo polovico krompirja. Tako pripravljeno musako prelijemo s preostalo jajčno polivko in če je potrebno še nekoliko stopljene maščobe. Po vrhu lahko dodamo nariban sir.Pečemo v srednje vroči pečici eno uro, oziroma toliko časa, da ima jed lepo barvo.
Krompir mora biti kuhan , drugače je čas pečenja veliko daljši in tudi tekočina je potrebna. Če delamo s sirovim krompirjem moramo dodati malo juhe. Isto jed lahko naredimo z ostanki testenin.
LP,Kaja
Jaz uporabim iste sestavine kot Kaja,samo razporedim jih drugače.Krompir vedno vnaprej skuham nato ga razrežem na rezine nanj dam prej prepraženo mleto meso s čebulo,soljo ter poprom.Nato čez meso polijem ražvrkljana jajca s kislo smetano,nato zribam še nanj sir.Dodam še eno plast krompirja in vse skupaj zalijem z 2-3 Dcl mleka ter pečem na 45 min,da dobi krompir lepo škorjico.
Pa dober tek želim !