Sirotka
Zdravo vsem ljubiteljem sirotke!
To rečem zato, ker ste zagotovo ljubitelji vsi tisti, ki boste odprli tale naslov. In moje vprašanje je sledeče:
Prosim za kakršen koli nasvet za pripravo sirotke doma iz domačega mleka. Kupovanje sirotke ali pinjencev v trgovinah je kar relativno drago, pa še kvalitete ni iste, kot bi bila domača. Isto bo dobrodošel tudi recept za domače narejen sir. Sirotka pa je tako mislim da ostanek tega sira, samo ne vem, koko jo narediti za uživanje.
Torej se priporočam za nasvete in vsem lep pozdrav!
Leonarda
Domačo sirotko dobiš čisto enostavno.
Vzameš mleko, ga skisaš, zavreš, mal počakaš in nato odcediš. Dobiš skuto in sirotko.
Potrebuješ pa sveže domače mleko, tisto pasterizirano in homogenizirano se ne kisa ravno najbolje.
Mleko lahko pustiš zunaj na kuhinjskem pultu in se skisa v dveh, treh dneh. Lahko mu pa dodaš malce limone ali pa kisa in zadeva steče hitreje.
Še bolj enostavno, domače mleko (mlekomat ali tržnice), ga segreješ tik predno zavre po žličkah dodajaš kis za vlaganje (cca. 5 žličk- 3-4 litre mleka) in začneš opazovati, kako nenadoma nastane vmes svetlo rumena voda(nekaj dodajat kis), potem se ta vedno bolj pojavlja, skuta se začne skupaj kupčkat. In skuta je tu. Odliješ sirotko čez cedilo v posodo.
Pozdravljevi!
Za pripravo sirotke potrebujete 2l domačega mleka,ga segrejete tik pred vretjem in dodate 4 navadne jogurte,ko se naredi skuta in se mleko ( sirotka ) obarva svetlo rumeno,vse skupaj precedimo skozi gazo. Skuto ( drugače se reče panir ) obložimo z nečim teškim za par ur,da odteče vsa odvečna voda. Panir nato nareženo na kocke,lahko ga tudi popečemo s curry-em,mmmmmmmm.
Lep pozdrav