Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Likerji in žgane pijače

Likerji in žgane pijače

Eden od mojih hobijev 🙂 Namakanje raznih trav v žganje, sadje namočeno v kaj močnega, likerji in podobni zvarki.
Še kdo, ki mu je to všeč? Sama sicer spijem edino kakšen refoškov liker, vse kar je močnejše mi ne gre ampak to me ne omejuje. Se vedno najde kakšna prijazna duša za testiranje končnega izdelka:)

Še kdo podoben? Kaj mešate ali namakate?
Jaz že prav nestrpno pričakujem 29. junij, da dam namakat orehe. Trenutno namakam koromač in češnje.
Potem pa sproti tako kot kaj zori 🙂
Aja pa rumov lonec je tudi že v izdelavi.

kje pa dobiš žganje?

uporabljaš tropinovec ali slivovko?

če imaš domač tropinovec, iz lastne proizvodnje še kar gre, sicer je pa žganje zelo drago.

jaz namakam žižole, suhe fige, višnje, češnje, drnjule,

orehovec mi naredi teta…..

Mi uporabljamo sadno žganje, ker nima okusa. Dobro slivovko se pije čisto. 😉 Najbolje je kako domače žganje od kmeta. Mi ga kupimo recimo za 5 € liter. Zelo radi pa namakamo borovnice, orehe, češnje, smrekove vršičke ter razne trave in rože za domači jegermajster. Najbolj popularni so smrekovi vršički, ubijemo pa dve muhi na en mah, saj najprej odlijemo sirup, ki je odličen za boleče grlo in kašelj, ostalo pa prelijemo z žganjem.

Ja mi imamo svoje žganje. Če se dela vino se pa še malo žganja naredi 🙂 Letos ga bo potrebno spet kuhat, ker jaz preveč namakam.

Kaj fige daš samo v žganje ali kaj redčiš?

Figov liker ali figovo žganje

30 dkg suhih fig
(fige dobim domače brez kakšnih dodatkov)
1 liter tropinovca
3 dcl vode
30 dkg sladkorja

Fige narežemo in jih za 3 tedne namočimo v tropinovec.
Sladkor in vodo zavremo in mešamo, da se sladkor stopi.
Žganju s figami dodamo ohlajeno prekuhano sladko vodo ter napolnimo flaše.
Nekateri tudi žganje precedijo, jaz pa pustim fige kar naprej v tem likerju…..

mmmm fige 🙂
Tega bom sigurno naredila.

Malo izven teme. Jaz skuham vino, skupaj s sladkorjem, cimetom, klinčki, limono in v to vino namočim suhe fige. Kako je doooobroooo :))))

Kako narediš šnops iz drnjul. Hvala Borut.

New Report

Close