Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “Kvargli”???

“Kvargli”???

Sprašujem ali mogoče kdo pozna tale sir. Včasih smo ga kupovali v Avstriji. Precej smrdi in je lepljiv, vendar zelo dober. Že nekaj časa ga iščem, res, da ne v Avstriji, sem mislila, da se mogoče dobi tudi že pri nas. Vendar ga zaman iščem v Šparovih trgovinah. Upala sem, da ga bom zdaj dobila v Hoferju, pa ga tudi ni. Ali se morda sploh več ne dobi, ali ga samo jaz ne najdem. Za vsakršno informacijo bom zelo hvaležna.

Lep dan!

Še kakšna informacija ?
Sirov je malo morje !

kolikor vem kvargelj spada med mehke sire z mocnim vonjem / zeeelo mocnim 🙂 / -je precej pikanten . vcasih so ga menda kupovali v italiji in avstriji. slisala sem ,da se ga obcasno dobi v leclercu-proizvajalca ne vem.lp petra

Ne vem kako ga naj še opišem. Izgledal je takšen mali okrogel, premer okoli 3-4 cm, vsak krogec posebej zavit v tanko prozorno folijo. Več takih krogcev je bilo v enem zavitku. Po barvi pa je bil rahlo rumenkast in nekako prozoren, pa še pa še lepljiv na otip. Imel je svojevrsten vonj, zato ga kdo še povohati ni mogel, ne da bi ga še jedel.

Hvala in lp

Ja, Petra misli na sir, ki ga imam jaz v mislih. Samo škoda, da mi Leclerc ni bližje.

Lp

ja,vonj je res svojevrsten….po prepotenih nogavicah- to je najblizje !:)
poglej v leclercu…mogoce bos imela sreco. petra

nic ne pises s katerega konca si. mogoce imas koga,ki obcasno gre v lj, pa ga prosi,ce pogleda…petra

Hej!

Spomnim se, da smo ga pred leti prinesli s Češke,
lepo zavitega, a v prtljažniku je vseeno zaudarjalo. Je pa res dober:)

Petra je prav povedala primerjavo. Lp

Mi smo ga vseskozi kupovali v Avstriji v Intersparu.

Meni ga vsako leto prinese kolega s smučanja v Avstriji. Se že veselim februarja :-))) Smrdi kot hudič, ampak za spremembo je odličen.
Pri nas ga nisem zasledila še nikjer.

Ja, očitno bo treba po ta sir romati spet v Avstrijo. Vendar glede na to, da ga kar nekaj ljudi pozna, ne bi bilo slabo, če bi se dal kupiti tudi pri nas. Konec koncev pa menda ja ni taka stvar, da se ne bi dala nabaviti in ponuditi tudi pri nas, našim kupcem. Pa saj smo menda v Evropi in če se že vsa druga “roba” dobi, bi se lahko tudi ta sir, pa čeprav bi se veliko ljudi ob delikatesi obrnilo stran (ha, ha, ha…..). Se bomo morali očitno združiti in potrkati na prava vrata, da se bo kaj premaknilo. Kaj pravite?

Lep dan!

O tem siru sem slišala govoriti po TV. Žal se točno ne spomnim kraja iz katerega je bil prispevek in v katerem je bil ta sir, ki tak smrdi predstavljen kot tamkajšnja specialiteta. Sigurno pa je to Gorenjska in sicer severo zahodni del – Bohinj. Tako da zato ni treba v Italijo ali Avstrijo. Mogoče bi kaj več izvedeli, če bi poklicali kakšo izmed turističnih društev na območju Bohinja in okolice.

Pa veliko sreče.

Kakor je meni znano je ta Bohinjski sir mohant in je krajevna specialiteta. Ne vem pa, koliko ima skupnega s kvarglji. Razen vonja, seveda.

lp

Julija

Mohant razen vonja dejansko nima kaj skupnega s kvarglji. No, to, da sta oba dobra :-))

jej naš sir in zraven duhaj moževe “prešvicane” štumfe in šuhe.

Olomoucké syrečky ali Olomoucké tvarôžky, nemško ga imenujejo Quargel, je pol mehki sir značilnega močnega vonja (kot nogavice nošene približno 14 dni ali več), Originalno ga izdelujejo v Lošticah blizu Olomuca na Moravskem na severnem Češkem.
Naziv Kvargli (ali prga, prgica) ima tudi suhi sir doma okrog Bjelovarja na Hrvaškem (autohtoni sir bjelovarskega kraja, proizvodnja pa se je obdržala na širšem področju Hrvaške, Slovenije (Prekmurje) in Madžarske.
Ta sir nima nobene zveze z značilnimi olomuckimi tvaroužki, v Avstriji imenovani Olmützer Quargel. Prodajajo jih v glavnem ne Češkem.

sem bil v leklerku in ga nimajo, trgovka pa mi je zaupala, da nisem edini ki iscem te sorte sira.
bo treba v austrijo
jozko

Tud jaz ga iščem pa še nisem prišel do njega

New Report

Close