“Kvargli”???
Sprašujem ali mogoče kdo pozna tale sir. Včasih smo ga kupovali v Avstriji. Precej smrdi in je lepljiv, vendar zelo dober. Že nekaj časa ga iščem, res, da ne v Avstriji, sem mislila, da se mogoče dobi tudi že pri nas. Vendar ga zaman iščem v Šparovih trgovinah. Upala sem, da ga bom zdaj dobila v Hoferju, pa ga tudi ni. Ali se morda sploh več ne dobi, ali ga samo jaz ne najdem. Za vsakršno informacijo bom zelo hvaležna.
Lep dan!
Ne vem kako ga naj še opišem. Izgledal je takšen mali okrogel, premer okoli 3-4 cm, vsak krogec posebej zavit v tanko prozorno folijo. Več takih krogcev je bilo v enem zavitku. Po barvi pa je bil rahlo rumenkast in nekako prozoren, pa še pa še lepljiv na otip. Imel je svojevrsten vonj, zato ga kdo še povohati ni mogel, ne da bi ga še jedel.
Hvala in lp
Ja, očitno bo treba po ta sir romati spet v Avstrijo. Vendar glede na to, da ga kar nekaj ljudi pozna, ne bi bilo slabo, če bi se dal kupiti tudi pri nas. Konec koncev pa menda ja ni taka stvar, da se ne bi dala nabaviti in ponuditi tudi pri nas, našim kupcem. Pa saj smo menda v Evropi in če se že vsa druga “roba” dobi, bi se lahko tudi ta sir, pa čeprav bi se veliko ljudi ob delikatesi obrnilo stran (ha, ha, ha…..). Se bomo morali očitno združiti in potrkati na prava vrata, da se bo kaj premaknilo. Kaj pravite?
Lep dan!
O tem siru sem slišala govoriti po TV. Žal se točno ne spomnim kraja iz katerega je bil prispevek in v katerem je bil ta sir, ki tak smrdi predstavljen kot tamkajšnja specialiteta. Sigurno pa je to Gorenjska in sicer severo zahodni del – Bohinj. Tako da zato ni treba v Italijo ali Avstrijo. Mogoče bi kaj več izvedeli, če bi poklicali kakšo izmed turističnih društev na območju Bohinja in okolice.
Pa veliko sreče.
Olomoucké syrečky ali Olomoucké tvarôžky, nemško ga imenujejo Quargel, je pol mehki sir značilnega močnega vonja (kot nogavice nošene približno 14 dni ali več), Originalno ga izdelujejo v Lošticah blizu Olomuca na Moravskem na severnem Češkem.
Naziv Kvargli (ali prga, prgica) ima tudi suhi sir doma okrog Bjelovarja na Hrvaškem (autohtoni sir bjelovarskega kraja, proizvodnja pa se je obdržala na širšem področju Hrvaške, Slovenije (Prekmurje) in Madžarske.
Ta sir nima nobene zveze z značilnimi olomuckimi tvaroužki, v Avstriji imenovani Olmützer Quargel. Prodajajo jih v glavnem ne Češkem.