KEFIR
Ja jaz sem jih dobila od strica,ki nabira zelišča in podobno,kje se kupi te gobice pa nimam pojma.Pripravi pa se ga tako,da gobice spereš z vodo in nato jih daš v kozarec,ki ima pokrov ter naliješ sveže mleko(jaz sem uporabljala alpsko mleko zaradi boljšega okusa).Kozarec mora biti zaprt in v temnem hladnem prostoru, v roku 24 ur je kefir tako narejen,če ti je bolj všeč bolj kisel ga pustiš npr.dan in pol.Te gobice se zelo hitro množijo in če poznaš koga,ti jih bo dal.Edina slabost pri teh gobicah je,da če jih pustiš brez mleka par dni,niso več uporabne.Je pa zelo zdrav napitek in ko se ga navadiš piti 1*na dan,se ti izboljša in počutje in prebava.Priporočam pa ti ga piti za večerjo,ker tako zaužiješ zdrav obrok,ki ne redi.
Če bi jih še imela bi ti jih odstopila,toda žal ne pijem kefirja več in nimam tudi gobic.
LP 🙂
Pozdravljena, Irena!
Nekoliko pozno odgovarjam, vendar sem pravkar naletela na tole stran. Takole. Pred kakim mesecem sem se s podobnim vprasanjem zakopala v Forum na Kulinaricni Sloveniji ( http://www.kulinarika.net/ ) in nasla odgovor. Omenjenih je nekaj telefonskih stevilk, kjer se najde kdo, ki ti bo odstopil gobico. Jaz sem se obrnila na gospo iz Maribora in postala ponosna lastnica kefirjevih gobic.
Namrec, kot je omenila kolegica na forumu, se res hitro mnozi. Drzi tudi vse tisto o redni oskrbi z mlekom – sicer “umre”. Skratka, priskrbi si gobico in dobila bos domaco zivalco.
Poleg ze omenjenih, drugih zdravilnih ucinkov ne poznam. Zadostuje mi to, da je zelo okusen, mi lepo ureja prebavo in me spravlja v dobro voljo, ko vsak vecer zamenjava “posteljico”. Torej, toplo ga priporocam. In, ce si s totega konca, se lahko oglasis kar pri meni. Pa ce si od drugod, seveda tudi. Vendar bo drago zate.
Lep dan zelim.
Pozdravljena !
Prebrala sem o kefirju kar je napisala Teja, Pa me zanima točno kako to počneš. Če mi lahko kaj več napišeš. Npr. ali je to kuhano mleko ali surovo, ali mora biti pokrito ali ne ,.. itd.
Dobila sem par gobic od znanke sedaj pa ne vem kako to gre z mlekom, ona to počne z vodo, to pa je malo drugače kot z mlekom
Lep pozdrav
Zdravo!
Nikjer nisem dobila navodil, zato delam kar po obcutku. In nic kaj ne kompliciram. Predvsem, vedno uporabljam surovo mleko. Ker se tako dela tudi (domace) kislo mleko. Sklepam, da bi kuhanje unicilo zivo kulturo. V skodelico ali kozarec nalijem mleko – kolicino prilagodim svojemu apetitu (koliko bom naslednji vecer sposobna pojesti). Kajti gobica za lastno bivanje ne rabi veliko. Ce se navelicas vsakodnevnega kefirja, jo lahko nehaj casa vzdrzujes tudi v zamasku od steklenice. Skodelico pokrijem bolj zaradi morebitnih smeti. Imela sem ze odprto, pa to na rezultat ni vplivalo. Tina zgoraj sicer navaja, da bi morala kozarec zapreti). Posodico hranim na policki ali v kuhinskem elementu – se pravi na sobni temperaturi, v temnem ali svetlem. Raje uporabljam mleko s 3.2% mascobe (kot 1.6), ker se mi zdi kefir okusnejsi in bolj cvrst. Torej v skodelico nalijem surovo mleko (iz hladilnika ali tudi ne) in vanj dam kefirjevo gobico (ali vec), ki jih s cajno zlicko poberem s kefirja, ki sem ga dala delat prejsnji vecer. Ce kefirja slucajno ne morem pojesti, ga dam v hladilnik, pa je drugi dan se vedno uziten…
Omenjas kefir, ki se dela v vodi. Nisem prepricana, da poznam. Moja sestra je nekoc imela nekaj takega, nekaksen drobir. Tekocina, ki je iz tega nastala, ni bila najbolj prijazna mojemu okusu, zato je nikoli nisem pripravljala.
Gobica, ki jo das v mleko, je lahko ena sama in jo z lahkoto poberes iz skodelice, saj ostane povsem na vrhu… Ce te se kaj zanima, se oglasi. Sicer pa DOBER TEK.
Pozdravljena!
Mislim, da imas tisto vrsto kefirja, ki jo je imela moja sestra. Gojenje v vodi in precejanje – pa še ostanejo usedline. Kot sem ze rekla, meni ni bil prevec vsec. Tale v mleku je gobica, ki raste kot kepica bele barve in se (mislim da) mnozi z delitvijo. Vsekakor je kar naenkrat vec majcenih, ki spet rastejo… V eni posodi imam obicajno eno – najvecjo gobico, ki ima seveda tudi ime (saj je vendar moja domaca zival!). Druga posoda pa je gojilnica za ostale. Zabavno ne?!
Tudi sama že nekaj časa “pridelujem” kefir in to po 2 litra naenkrat. Je idealen za hujšanje oz. obdržanje teže. So me pa opozorili, ko sem gobico dobila, da ne sme priti v stik s kovino, apmak samo s steklom, lesom in plastiko. Torej ga gojim v steklenici, cedim s plastično cedilko in mešam s kuhalnico. Je odličen!
Zdravo, Romana.
Z veseljem ti odstopim kefirjevo gobico. Če prideš ponjo v Maribor. Če se ti zdi predaleč, pokliči prijazno go. Julijano: 01/3614 508 (Mengeš). Njeno št. sem našla na http://www.kulinarika.net (forum – sporočilo ge. Olge). Če ga tudi ona nima več, pokliči uredništvo revije ZDRAVJE (01 231 93 60). Povedali ti bodo tel. št. možnih lastnikov, ki so jih pred časom objavili. Tudi jaz sem dobila naslov od njih in zdaj že nekaj časa uživam v vsakodnevnem obroku kefirja. Dober tek. In še enkrat HVALA Olgi.
Jaz imam eno vprašanje glede kefirja. Na tej strani kaže, da naj bi zgledal kefir po 8 urah takole:
[img]http://1.bp.blogspot.com/-nkOUNW-urjw/T-XZkWQiRrI/AAAAAAAAEMY/HI8FZsgPzcg/s320/2012-06-23+16.50.59.jpg[/img]
Zrna so splavala na površje, sirotka se je že začela ločevati. Tega pri meni ni, tudi če pustim 24 ali več ur. Je mogoče razlog v temu, da imam premalo zrnc? Dobi pa napitek po 24 urah kremasto strukturo in rahlo kisalkast okust. Delam kaj narobe?