kuhanje riža po kitajsko
Riž petkrat splahneš z mrzlo vodo, nato preliješ z vodo , da je dvakrat toliko kot riža. Posoliš in vreš 5 minut, nato pokriješ in pustiš stati pol ure- ne na ognju. Ni čisto kot iz kitajske, a je recept iz ene kitajske kuharice.
Koščke mesa poliješ s sojino omako in pustiš stati najmanj pol ure. Na zelo vročem olju jih popečeš, da se z vseh strani obarvajo, nato jih shraniš v pokriti posodi na toplem. Kasneje meso streseš v kuhano omako.
Za omako pa prepražiš poljubno zelenjavo, jaz najrajši čebulo, por, zelje, palčke korenčka, pa kakšno konzervo ali zmrznjeno kitajsko zelenjavo, gobice, papriko. Na hitro, na vročem, ob mešanju. Če daš zelje, še malo pokrito pokuhaš. Bistvo pa je v začimbah. Dodaš sojino omako, česen, ingver, mašanico kitajskih začimb, in obvezno omako za spomladanske zvitke, ki jo dobiš v večjih trgovinah, da odličen okus.
Omako po želji zgostiš z žličko gustina, ki ga razmešaš v vodi.
Če imate vsi radi meso, ga pred serviranjem vmešaš in vse pregreješ. Sin ne je zelenjave, tako da dobi na krožnik le riž, mesne koščke in omako.
Miranda
Pri nas doma se je konzumacija riža povečala za 100 %, odkar kuhamo riž po azijsko. Prej smo pojedli morda škatlo riža na leto, zdaj pa dve škatli n a mesec. Pogosto ga skuham dvojno, preostanek dam v hladilnik in ga naslednji dan vmešam med popečeno zelenjavo itn.
Kuham ga podobno kot je že opisala mirandas. Riž stresem v posodo, večkrat operem. Postopek lahko traja tudi 10 minut, ker je treba oprati z riža ves škrob. Ko je voda bistra, riž pustim pol ure, da počiva in nabreka (vodo sem čisto odlila), potem nalijem vode malo čez rob riža – niti za prst nad njim, pokrijem in postavim na električno ploščo, da zavre. Ko zavre, ali pa tik pred tem, da voda ne prekipi, ploščo ugasnem in pustim posodo pokrito. Potrebuje še slabe pol ure, da je kuhan. Ne dodajam soli. Če ga želiš vmešati v popečeno zelenjavo, je dobro, da je riž kuhan že prej in dobro ohlajen, drugače se paca. Tako kuham tudi basmati.
Lep pozdrav, Neja
Jaz bi dodala še, da je pomembno, katero sorto riža kupiš. Na eni celo piše za azijske jedi. Tisto je res takšen beli riž, za katerega pa je treba pazit, da se ne razkuha.
Mehko je meso zaradi marinade, tudi zaradi predhodnjega soljenja, kot je že nekdo zapisal. Kar pogumno z marinadami, ki morajo na mesu nekaj časa počivat. Jaz dam rada poleg soli razne začimbe, sojino omako, tudi škrob ali pa malo olja …