Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika brezglutenske mojstrovine

brezglutenske mojstrovine

Spodnji post ob Barb mi je dal misliti, koliko kuharic na Prehrani ima izkušnje z izdelavo domačih brezglutenskih mojstrovin in da bi lahko združile moči in dobile še kakšno idejo…

Mi smo na brezglutenski dieti šele 4 mesece, miška je povrhu še slab jedec, zato je poskusov sorazmerno malo, čeprav imam volje dovolj in se zlepa ne ustrašim.

Takole na hitro: Začela sem s peko kruha iz Orgranove moke, pa ni bilo navdušenja. Okus tako – tako. Moji prvi skutini marelični cmoki so bili pretrdi. Vlivanci tudi ne ratajo (razpadejo), ampak je juhca kljub temu dobra. Sicer pa biskviti kar uspejo, najbolj zaželeni pa so muffini. Palačinke so take kot običajne:-)). Pa miške so požele uspeh!

Obstaja kak nadomestek za gres? Rada bi pripravila gresove knedlčke, ker jih je naša flenča prej rada jedla.

Zaenkrat uporabljam moki dr. Schaer in riževo moko za biskvite.

Natassa

Ojla!
Palačinke delam iz ajdove moke in belih sploh nihče več noče. Včasih del ajdove nadomestim z riževo moko in je prav tako dobro.
Za skutne cmočke uporabim namesto moke ali zdroba polento. Cmoki so sicer rumenene barve, okus pa je praktično enak.
Za kruh pa se meni najbolj obnese ta recept:
30 dag Schaer MixB
5 dag ajdove moke
1 dcl jogurta ali pinjenca
2,5 dcl vode
sol in žlička sladkorja
2/3 kocke kvasa
malo olivnega olja

Pečem v “Severinu” na program 1 porjavitev “schnell”
Kruh vedno krasno uspe. Ponavadi ga takoj narežem na rezine in zamrnem in potem po potrebi odtalim. Meni se ta način najbolj obnese, ker je ta kruh dober res samo čisto svež.

Natassa, jaz hcerki veckrat skuham (namesto mlecnega zdroba) polento na mleku. Mogoce bi pa lahko naredila enako tudi knedelcke? Mogoce iz bele polente? Tapiokin zdrob (meni je sicer bolj medlega okusa, nekaterim je pa vsec)? Na sreco pri nas nimamo tezav in le ugibam.

LP!

Avena,

tale tvoj ajdov kruh me matra, ga bom zagotovo v kratkem spekla. Moja mama ga peče redno, ker je oče hud jedec, ampak ona dela vse na oko… Oče pa vse poje :-))

Naslednjič bom pa res poskusila narediti kaj iz polente. Do sedaj smo jedli le klasično polento, pa še to, ko našega ata (neljubitelja polente) ni bilo doma.

Natassa

Probaj speči kruh iz Finax moke. Ni primerjave. Meni je kruh iz te moke zakon iz ostalih pa kot da bi jedel en teden star toast.
Samo te moke ne moreš kupit v navadni trgovini. Samo preko zastopnika, ki jo uvaža. Ampak žal telefonske številke ne vem več, ker mi nimamo več brezglutenske diete. Če pa želiš pa lahko vprašam prijateljico, ki jo še potrebuje.

LP

Andy Pandy, hvala, mislim, da imam številko nekje zapisano.

Predvsem rada izvem za izkušnje drugih. Te moke so drage in ne bi rada kupila česa slabega in se potem matrala z njimi, ker jih je škoda stran vreč…

Natassa

Saj te razumem. Ta moka je resnično super. Ko mi je prijateljica spekla kruh (ima kruhomat) za hčerko, sem vedno preden sem dala zamrznit kruh pojedla 1 ali 2 rezini, ker mi je bil res dober, kot pecivo.

Aja, pa še to, če pečeš kruh je najbolje zamrznit vsako rezino kruha posebej, da potem jemlješ kruh iz zmrzovalnika po potrebi, pa malo ga pogreješ in je ful boljši. Drugače se kruhi brez glutena zelo drobijo.

LP

Dobi se nadomestek gresa, prodajajo ga v Intersparu, DM-ju…za cmočke je ful dober!

Sergeja, od katerega proizvajalca pa je ta gres?

V Intersparu sem res videla en nadomestek gresa, vendar me je odbilo, ker je na deklaraciji pisalo, da je namenjen bolnikom z neko boleznijo (ne spomnim se imena, gledala pa sem prispevek v Tedniku, bolniki uživajo zelo drage prehrambene dodatke) in še to pod zdr. nadzorom. Cena je bila tudi božjastna.

Zaenkrat imam namen poskusiti kar s polento.

Natassa

Polenta bo sigurno OK. Rada gledam Tim Maltzerja na Voxu, pa je enkrat za sladico skuhal polento na mleku, sladkal in nato vmesal not koscke cokolade – kao straciatella polenta. Sem takoj skocila za stedilnik, uporabila rizevo mleko, polento, agavin sirup in malo crne cokolade (Plamil, ker je zal edina s soncnicnim in ne sojinim lecitinom, pa brez mleka). Je blo mal za duso, ko mam tolk malo sladkega.
Vceraj sem sprobala bananin kruh iz ajdove moke – rahlo in zelo okusno (brez jajc, mleka, glutena, soje). Se moja Spelca, ki ne rabi diete ga je zmazala ces da gre za potico. Saj je res rahlo sladkast zaradi banan. Primerno tudi za diabetike. Za prevajanje recepta sem preutrujena, linka pa tud ne znam naredit, se opravicujem:
http://fooddownunder.com/cgi-bin/recipe.cgi?r=38369
Kruh mi je pa tud uspelo spect iz rizeve moke in koruzne brez guara po enem receptu z neta, pa je imel nek priokus, ki mi ni bil prevec vsec, moram se malo predelat recept.
Moj skrat se je zbudil.
Mirno noc vsem,
LP Barb

Super si se to spomnila! Tudi jaz pogrešam izmenjavo brezglutenskih receptov. Saj najbrž, ko imaš veliko prakse, navadno moko preprosto zamenjaš z brezglutensko, ampak od začetka se je pa kar treba privadit.
Meni pa na primer kruh s Scharjem nikoli ne uspe :-(, sladice pa, medtem ko kruh prečem s Hammer Muhle moko in je OK, celo super mehak je. Tudi potica z njo super uspe (testo delam seveda v kruhomatu).
Nisem se še spomnila peči z riževo moko, bom pa poskusila.
Podobno kot Avena tudi jaz pečem palačinke samo še iz ajdove moke, so vsem najboljše. Gres, ki ga omenjate zgoraj je od Hammer Muhle, res dober za kuhanje, za mlečni gres pa mi ni tako všeč kot polenta, ker je tak gres (brezglutenski) bolj podoben pudingu.
Barb, bananin kruh pa zihr pade danes zvečer, se mi že sline cedijo:-)
Če ima katera od vas šolarja, ki mu mora pripravljat malice in kosila za v šolo (kot npr. jaz), bom zelo hvaležna za izmenjavo idej. Danes je zmanjkalo idej in časa, tako da je padel kar tunin sendvič (tunin namaz, solata, paradižnik) z breglutenskimi bombicami iz DM-ja. Je na vrhu lestvice priljubljenosti, ampak ga kljub temu naredim samo takrat, ko sem v stiski z idejami ali če se mi mudi.

Sicer nisem šolar, si pa pogosto nosim malico v službo. Če nimam boljše ideje si tudi pomagam z bombicami iz DM – za kakšen sendvič so čisto ok, sicer pa v glavnem delam solate – riževe, testeninske, z ajdovo kašo in poljubno zelenjavo, kakšne čičerikine polpete so tudi v redu hladne, pa popečena polenta. Mogoče ti bo kaj prišlo prav.

Julija

Ta “grozna” bolezen se imenuje fenilketonurija in jo ima moj mali krščenec. Problem je presnova fenilalanina (na kratko phe) v jetrih, phe se nahaja v vseh beljakovinah in pa v aspartamu. Sploh ni tako grozno, je pa res, da je vse drago, pa še v tujino je treba po večino njegovih stvari (nizkoproteinskih).
Se navadiš živeti s tehtnico. Vse je treba tehtati in preračunavati.
kar se pa tiče Finax moke, jo lahko kupiš tudi v trgovini z zdravo prehrano v pasaži Maximarketa (pri uvozniku je cenejša, ampak on stanuje v Vuzenici).

Danes sem v kruhomatu pekla kruh po Aveninem receptu. In … Tako je narasel, da je pokrov kruhomata dvignilo za 3 cm! Kako to, da je iz 35 dag moke nastal tako visok kruh, ne vem. V mojem aparatu lahko sicer pečem do 500 g in (z običajno moko) se testo nikoli ni tako dvignilo.

Kruh je zelo rahel, tokrat je imel na sredini luknjo. Želim si speči bolj kompakten kruh, takega bo lažje rezati. Moj kruh je kar preveč puhast. Mi je že bolj všeč, ker ni tako zelo bel.

Naslednjič bom poskusila na roko narediti muffin žemljice. Le kaj bo nastalo?

Natassa

Aha, po tem receptu je kruh zelo rahel, mogoče res kar preveč. Poskusi z manj kvasa.
Za muffin žemljice sem pa testo naredila kar v kruhomatu, potem pa pekla v pečici. Sveže so bile super, en dan stare ap ne več tako. Ti priporočam, da jih tako kot kruh zamrzneš in odtališ sproti. Meni se take najboljše.

Meni pa je danes zelo dobro uspel kruh s Schar B moko. Pekla sem ga po receptu z vrečke za moko in je puhast, nikjer upadel. To je bilo prvič, da je tako uspel. Pekla sem na 3h programu. Zadnjič, ko je je bila katastrofa od kruha s taisto moko, sem dala v testo 1 žlico sladkorja (kot pri navadnem glutenskem kurhu) in pekla sem na kratkem programu, pa je bil ves zbit. Ne vem, v čem je fora (ali v sladkorju ali dolžini programa?), navaden kruh mi na kratkem programu vedno uspe (na dolgem pa ne).
Bananinega kruha mi še vedno ni uspelo narediti, ker nimam mlinčka za kavo in ne morem zmleti ajdove kaše. Drugače sem pa kupila že tretjo rundo banan 🙂 prav posebej za ta kruh, do mlinčka pa še vedno nisem prišla.

Pozabila sem napisati naslov in telefonsko uvoznika Finax moke:
Polak & Polak
Zgornji trg 10
Vuzenica
02 8764799

Definitivno morate probat ta bananin kruh. Mogoce bi slo tudi kar z ajdovo moko? Ne vem, jaz sem si pri mamici sposodila kavni mlincek in zadnjic zadevo naredila tudi za piknik. Ocka diabetik ga obozuje, ostalim pa nisem razlagala, da gre za brezglutensko in dieteticno zadevo in so vsi z uzitkom jedli. Nekaj kosov sem ga “prisparala” za zajtrk. Je fenomenalen za marmelado gor namazat. Ob pomanjkanju sladic je ze kar prevec dober:)))
LP Barb

Avena a bi lahko napisala recept za palačinke iz ajdove moke?

prosimm…..

hvala in lepo se imej

O ajdovih palačinkah se je že pisalo na strani

Pa še ena povezava na ajdove palačinke

Jaz jih pecem kar takole:
1 zlica ajdove moke in 4 zlice vode (kisle ali navadne) ter scep soli. Kolicina za moj zajtrk:))
LP Barb

Nin@, palačinke pečem po enakem receptu kot navadne. Lahko z mlekom, dobre so pa tudi tako, kot piše Barb. Pa v zgornjih povezavah je že nekaj receptov. Sama ti točnih količin žal ne znam napisat, ker vedno delam po občutku.
Držim se edino tega, da masa nekaj časa stoji, da se moka dobro napije tekočine. Se lepše pečejo.

Da še jaz pristavim svoj piskerček. Jaz pri g. Polaku večkrat naročim Finax moko. Dostava je brezplačana – pripeljejo jo na dom ali v službo, kamor pač želiš. Paketku je priložena ovojnica z računom in položnico. Ko ga boš klicala, ga prosi, da ti priloži še recepte. Če jih morda nima, se oglasi, pa ti jih bom jaz posredovala.

Jaz že dolgo uporabljam samo to moko za kruh in za potico. Vendar vedno pečem klasično v pečici v dveh podolgovatih modelih, da imam kruh za dalj časa. Narežem ga na rezine, in po porcijah zavijm v folijo, v vrčeko in v skrinjo.

Knedelčke za juho pa sem za sina delal kar z rižkotom. Umešala sem jajček in rižko, pustila, da se je napelo in zakuhala v juho. Sin je to oboževal. Končno je prerasel alergijo na pšenico, za sebe – imam celiakijo, pa naredim kar vlivance ali pa narežem kruh na kockice, namočim v stepenem jajčku in popražim.

Ideja za izmenjavo receptov pa je res na mestu.

Se beremo.

New Report

Close