INDIJANČKI ali VETERNICE
Pozdravljeni,
kadar se doma lotim pečenja krhkih flancatov mi vedno ostane veliko beljakov. Že nekajkrat sem poizkusila narediti indijančke ali veternice, pa mi ne neno ne drugo ni uspelo. Pri indijančkih se mi je sneg začel spreminjati v sladko vodo in je teklo po vsem hladilniku, pri veternicah, pa se mi niso posušile tako kot bi se morale (v pečici so padle skupaj). Če pogledam veternice kupljene v trgovini, se moje lahko samo skrijejo tako so grde, ker se pri sušenju zmanjšajo za 2-tretjini.
Če ima kdo dober preizkušen recept naj mi ga prosim zaupa.
Na http://www.kulinarika.net sta dva recepta za indijančke. Primerjajte s svojim receptom in veliko lepih indijančkov želim
LP Aja
Hojla, Mojca!
Danes sem iskala po sinovi kuharski knjigi en recept in mi je padla v oko priprava beljakove mase. Spomnila sem se na tvoje vprašanje in naredila sem kratek povzetek(Anne Willan:Velika šola kuhanja, Slovenska knjiga, 1992):
Količina sladkorja je 50 g na beljak. Zdi se veliko, je pa to edino možno za suho, hrustljavo konsistenco narejene mase.
Razlikujemo 3 vrste beljakove mase:
1. Navadna beljakova masa. Stepemo beljake v trd sneg, v katerega vmešamo po žlico sladkorja za vsak beljak, da se sneg začne svetiti in se pojavijo majhni vršički. Na koncu previdno primešamo še ostali sladkor z lopatico za testo, 30 – 60 sekund previdno mešamo, da se pojavijo dolge, penaste konice. Ko sladkor dodamo prvič, postane sneg stabilen. Če ostali sladkor predolgo stepamo s snegom se sneg sesede in utekočini. Pri prehitrem ali prekratkem sušenju se izloča sladkorni sirup.(45 – 60 minut pri 120C) Če maso pred peko potresemo s sladkorjem bodo poljubčki posebno krhki in sijoči.
2. Italijanska beljakova masa. Kuhamo sladkor do velikega bisera, nato pa ga v takem curku počasi vlivamo v zelo trd sneg iz beljakov. Vlivati moramo na sredo, sicer se na obodu posode strdi. Tako se beljak skuha in ostane svež tudi dva dneva. Ta rahla in svetleča penasta masa postane trda šele, ko jo spečemo, vendar ni tako rahlja in hrustljava kot navadna masa.
3. še trdnejša in trajnejša je kuhana beljakova masa. Zanjo stepemo sladkor in beljake v vodni kopeli na zelo šibkem ognju do goste gladke kreme. Če je prevroče beljak ne more sprejeti dovolj zraka in se strdi.
Lp Aja
ja imam javi se mi na naslov [email protected]