Veganski tatarski biftek
Malo za spremembo 🙂 Baje je zelo dober.
http://www.mairara.com/2015/12/veganski-tatarski-biftek.html?m=1
Kot je že marsikdo pred mano vprašal, zakaj vegiji jemljete mesnata imena za svoje nadomestke?
Zakaj ne rečete raje vegansko tatarsko žaganje? Ne štekam, ker je večina vegijev tako orto nastrojena proti nam mesoždercem. Svoj čas je bila neka sojina linija z okusom pečenega piščanca ipd. mesnih crkovin.
Pa še za eno razlago bi prosila tiste vegije, ki jedo sir in poleg tega nam mesoždercem radi očitate, da jemo crkovino. Ali se predno kupite sir prepričate, da o poreklu in izvoru encima, ki je potreben, da sir nastane – http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/kako-nastane/129-sir.html
Avtorica recepta, ne jemlji preveč osebno, vseeno pa bi želela nekoč izvedeti, kaj tako slastnega imajo biftek, hrenovke, zrezki, da morajo celo vegi nadomestna žaganja nositi njihovo ime, ali gre le za pomanjkanje kuharske domišljije.
Ja in danes sem zopeeerna :)))
Prodaja mesa v Nemčiji je v zadnjih 5-ih letih upadla za več kot 10%, prodaja vegetarijanskih izdelkov pa narasla za 100%, ministri za kmetijstvo seveda postajajo živčni, meso izgublja na vrednosti, proizvajalci poskušajo prodati pokvarjene in okužene kose mesa na vse možne načine – zmeraj več bo afer s salmonelo (ko trgovci kupujejo meso praktično zastonj) in s tem (tudi) rešujejo proizvajalce, ki bi sicer taisto meso ter ostale živalske izdelke morali zavreči.
So pa klobase, tatarci, zrezki, mleko, siri…. in ostale vegi zadeve po okusu zelo drugačni od izdelkov živalskega izvora, po živalskih pa se imenujejo zaradi oblike oz. poskusa nadomeščanja okusov, ki jih vegani in vegetarijanci iščejo.
V teh poimenovanjih veganskih in vegetarijanskih jedi sicer ne vidim nobenega problema…. Kot tudi ne v ostalih izdelkih, ki jih uporabljajo /jedo vsejedci.
95% soje pridelane na svetu je GSO! Tistih 5%, ki ostanejo pa pridelovalci raje živini pofutrajo, ker imajo več od tega![/quote
Prvi stavek drži, z drugim pa je obratno. Certificirano gensko nespremenjena soja se večinoma uporablja za kvalitetnejše veganske proizvode in nekaj malega za prehrano živali z eko certifikatom.
Anthony Bourdain:
[img]http://www.citatum.hu/kepek/szerzok/bourdain_anthony.jpg[/img] “Za vsakega kuharja, vrednega svojega imena, so večna mora vegetarijanci in njihovi hezbolajevski disidenti, vegani. Življenja brez telečje osnove, svinjske masti, klobas, drobovine, močne omake ali celo plesnivih sirov po mojem ni vredno živeti.”
Na tale seznam od chef Anthony jaz dodam zraven še tatarski biftek.