Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KISANJE ZELJA-KAKO

KISANJE ZELJA-KAKO

pomagajte mi prosim

koliko soli date v škaf z zeljem, če imate 40 kg zelja?

ali dodate še kaj drugega?

lep dan

nihče ni rekel, da bo življenje lahko, rekli so samo, da ga bo vredno živeti... niki

http://www.marsic-sp.si/forum/viewtopic.php?p=838&sid=d4d80a5711d91e667da82bc
08d7939a5. Je sše receptov.Vtipkajte v iskalnik KISANJE ZELJA.LP.

Mi damo kilo soli na 50 kil zelja. Zraven pa še narezano kutino, narezan hren ter mleto kumino in mlet poper. Pa imamo zelje vse do maja naslednjega leta.

Zelje postaja po 14 dneh kisanja čudne barve. Kaj naj storimo, da se nam ne bo pokvarilo.Hvala.Lp

čudne barve????
vprašanje, lahko da je normalne barve pri fermentaciji,po fermentaciji pa se začne bistriti.Razen če vam ni zagodla oksidacija (to se zgodi, če je preveč zraka v zelju) zato ga je treba dobro potlačit, pokrit in obtežit, ali pa niste upoštevali osnovnih higienskih pravil….to veste vi.

na en škaf zelja 1 kg soli, paket popra v zrnu ter paket kunine v zrnu.. ter lovorjev list za okus.

pri zelju je treba res pazit da v zelje ne pade karkoli( naprimer kruhove drobtine uničijo zelje)..vsako plast ko jo daš moreš res dobro pretlačit ( da spusti vodo) ko nadevaš zadnjo plast pred vrhom spet pretlačiš pokriješ z čisto prelikano cunjo. čez daš deske(mi deske damo v polivinilaste vrečke zarad večje higiene da se potem lepše umije) in obtežiš z težkim kamnom . do prvega pranja zelje pustiš kisat 3 tedne v TOPLEM prostoru. po treh tednih prvič opereš… paziš da umazana voda ne pride do zelja ter da vse čisto opereš, gor naliješ mlačno vodo, NIKOLI MRZLE

kumine sem hotla napisat- sorry

Moja mami da kar mrzlo vodo pa ni nikoli nič narobe. Sva ga ravno včeraj oprale.

na en škaf kg soli, škafi so 30-40-50 litrski, joj ljudje, dajte bit mal bolj točni, da ne bo kdo nasrkal.
Ja higiena je zelo -zelo pomembna, kruhove drobtine si omenila, KAR JE ZELO POMEMBNO-ČESTITAM, namreč ko je malica ko se dela, reže,tlači je človek lačen, pol pa otroci s kruhom okloli škafov hodijo in brrrrrrrrrrrrrrrrr

Po izkušnjah in iz staree knjige 1,5-2 odstotka, to je na 100 kg očiščenega zelja 2 kg soli.

Pozdravljeni,

Mi delamo kislo zelje po starem receptu, ki prehaja iz roda v rod.
Glave zelja se očisti, prereže napol, odstrani kar ni zdravo.
Potrebna je max higiena.
Potem se zelje nariba.
V čist sod (pvc) se položi najprej pvc vrečo-žakelj, se jo kupi iz prehrambene plastike.
Nato se potrosi eno plast naribanega zelja (15cm), posoli z eno pestjo soli, doda kakšno vejico svežega koromača, doda še nekoliko naribanega zelja, da se pokrije sol ter nato stlači toliko, da ta plast začne oddajati vodo, potem se doda drugo plast itd. Tlačijo zmeraj otroci, ki si dajo na umite noge čist pvc žakelj. Ko se stlači zadnjo plast, je na vrhu že cca 1 do 3 cm vode. Na vrh se lahko da tudi nekaj čistih nenaribanih listov glave zelja. Nato se žakelj pvc zaviha navznoter, ter pokrije z segmentnim iz lesa izdelanim pokrovom. Obteži se s čistim kamnom cca vsaj 10kg, ali pa se da na lesen pokrov za obtežitev čisto vedro napolnjeno z vodo.
Torej nikoli ne dodajamo vode. Zelje se stlači, da samo odda svojo vodo. Pvc žakelj zagotavlja večji izkoristek, torej, ni potrebno ob odvzemu odstranjevati vrhnje plasti zelja.

zdravo
mene pa zanima zakaj se pri kisanju zelja uporablja grobo mleta sol in ne fino mleta. bi mi kdo tole razložil. zelo bi mi pomagali s tem. hvala

vseeno je za samo kisanje zelja………………vendar pa je fino mleta in do daske prečiščena sol, ki ima samo natrij in klor -NaCl in zaradi mletja pregreta in uničena…..dosti slabđa izbira od grobe-neprečiščene, ki vsebuje 98 elementov ODLIČNA IZBIRA !

Po 10 dnevnih se mi je na zelju že pokazala plesen,pa voda nad zeljem je malce rjavkasta – kaj naj naredim,ker eni pravijo,da zelja ne tikaš 3 tedne?! Pri kisanju, vode nisem dodajala,saj jo je zelje samo izločilo dovolj.Soli sem dala 2% na kilažo zelja.
Hvala.

http://salomonoglasnik.com/kisanje-zelja-in-repe/[/url]

Zivjo, zanima me kaj lahko naredim proti napihovanju embalaza da bo cena cim nizja in da se fermentacija popolnoma ustavi, ne dovolj dodajanje vitamina c ali je potrebna pasterizacija?
hvala

cigan

New Report

Close