Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika A je že kdo delal rižoto tako?

A je že kdo delal rižoto tako?

Da zdaj potenstam čebulo in dam opran riž. Zalijem z vodo da se skuha, potem pa umes zamešaš ribce iz konzerve? A bo uredu ali še kaj manjka?
Zraven pa paradižnik v solati. Hvala za vaš trud!

Namesto, da riž zaliješ, ga zalivaj s po eno zajemalko vode/jušne osnove posebej cca 20 minut. In soffrito – poleg čebule še malček korenčka in stebelne zelene na julienne.

Hvala 🙂 . Grem zdele delat.
Bom dodala še malo zelenjave.
Si tako prijazna pa mi poveš, kakšna je razlika, če zalivaš z zajemalko posebej?

Lep večer vam želim!

Pa jusna osnova oz voda za zalivanje naj bo na sosednjem gorilnku, da ves cas po malem vre.

Razlika je v tem, ce riz postopno zalivas in mesas, spusti vec skroba, ki naredi rizoto kremasto, kakrsna mora biti.

Hvala. Pa spet nekaj znam. 🙂 Zlate ste ženske!

Pa kaksna zacimba bi tud pasala…poskus pa ce kej mankka soli…ce mas kako bio kocko jo v vodo raztopi ko bos zalivala..

Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.

Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! 🙂 Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. 🙂 TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene… 🙂 .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo – pa pite…. pa poznat zelišča…
Jap, to si res želim!

Ti kr vpras, ti bojo rade volje svetovale.sploh pismo rosno obvlada sam zdej je mal pozno…
Me veseli da ti je ratal…
Lahko noc za dans

Ce nimas zelisc
Povej
Ti jih nekaj kar imam posljem po posti..sam spomni me jutri…
Pa teti se mi zdi sem obljubla cili..tko da ce si nardite fejk mejle…se lahk zmenimo…
Zdej pa grem pocas spat pa se jutri bereva ce bos kaj hotla…

Kako lepo je po dolgem času prebrat eno temo, kjer si ljudje tako prijazno pomagajo, brez bednih provokacij in zafrkavanja … polepšale ste mi dan 😉

Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???

Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! 🙂 Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.

Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. 🙂 TOP! In v pol ure vse fertik.

Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene… 🙂 .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo – pa pite…. pa poznat zelišča…
Jap, to si res želim!
[/quote]

Me veseli, da ti je uspeo 🙂 Je res, da moraš tam 20-30 minut stalno mešat ampak se splača. Glej, vlečeno testo je pa enostavno s pravim receptom. Sem jih ogromno preizkusila, ampak top mi je pa še vedno tale https://www.kulinarika.net/recepti/4842/sladice/osnovno-vleceno-testo/. Poskusi!

Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]
Kaj hudiča potem jaz jem, ker mora biti vsak rižek za sebe???
[/quote]

Kuhan riž?


Ribice iz konzerve? Če delaš ribjo rižoto, daj sveže ribe.

Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwifr7yTpe_VAhWCzxQKHaC9CRoQ_AUICigB&biw=1440&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA

Ta prava italijanska rižota je kremasta, malo tekoča. V “valovih”…če krožnik pamo premaknemo.

Italijani ji rečejo le onde…ali nekaj takega? Tisti, ki obvladate italijanščino, popravite me.

Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwifr7yTpe_VAhWCzxQKHaC9CRoQ_AUICigB&biw=1440&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA
[/quote]

In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…

Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..

Pilaf:
https://www.google.si/search?q=pilaf&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwifr7yTpe_VAhWCzxQKHaC9CRoQ_AUICigB&biw=1440&bih=839

Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA
[/quote]

In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]

Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….

Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂

In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]

Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….

Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂
[/quote]

izpari, ne izšari, pardon – tipakrska napaka…..

In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]

Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
[/quote]

Mislim, da bo prej končni izdelek “posledica” načina priprave kot obratno, kaj meniš?

Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
[/quote]

Mislim, da bo prej končni izdelek “posledica” načina priprave kot obratno, kaj meniš?
[/quote]

Od načina priprave in tudi od sorte riža … enako kot krompir, lahko narediš super pire ali pa njoke, ne pa pomfrija (ali pa obratno).

No, jaz pa teh “kremastih” oz. sluzastih rižot ne maram, ker so mi (za silo) dobre samo takoj po kuhanju, kasneje se tisti poc strdi in vse skupaj ni podobno ničemur, tudi če pogrejem v mikrovalovki.

Jaz rižoto delam tako, kot so jo delale naše mame in babice – popražim čebulo/zelenjavo/meso, vsujem riž in zalijem, obvezno v kozici, ki ima neprijemajočo oblogo. In nato nič ne mešam. Riževa zrna niso presušena, ampak tudi sluzasta ne. Taka rižota je meni dobra in tudi za večerjo jo lahko pogrejem, nobenega poca ni.

In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]

Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….

Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂
[/quote]

Razlika je seveda tudi v tem, da mora biti riž za rižoto drugačen, na primer carnaroli ali arborio; ta bo kljub začetnemu praženju še spuščal škrob, zaradi česar bo rižota kremasta. Dolgozrnate vrste so bolj primerne za pilav, in te od mešanja ne bodo spuščale škroba, ampak se bodo zrna samo polomila, zaradi česar bo nastala pacarija.

Vse, kar hočemo povedati, je to, da ni vsaka jed z rižem rižota. o raznih variantah pilava in birjanijev raje ne bi niti začela.)

New Report

Close