A je že kdo delal rižoto tako?
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! 🙂 Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.
Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. 🙂 TOP! In v pol ure vse fertik.
Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene… 🙂 .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo – pa pite…. pa poznat zelišča…
Jap, to si res želim!
Ja, na koncu sem dodala mal soli. Drugače pa najboljša rižotka ever! 🙂 Sem dala že dva lista zelja, korenček, paradižnik in papriko.
Moraš pa stat poleg kastrolce, da se ne prismodi riž. Sem glih taprav čas ujela, da sem začela mešat in dolivat. 🙂 TOP! In v pol ure vse fertik.
Hvala vsem! Jaoo, ko bi jaz znala tako huhat, kot znate ene… 🙂 .
Največji izziv mi je tisto testo, ko ga znate ene raztegnit čez celo mizo – pa pite…. pa poznat zelišča…
Jap, to si res želim!
[/quote]
Me veseli, da ti je uspeo 🙂 Je res, da moraš tam 20-30 minut stalno mešat ampak se splača. Glej, vlečeno testo je pa enostavno s pravim receptom. Sem jih ogromno preizkusila, ampak top mi je pa še vedno tale https://www.kulinarika.net/recepti/4842/sladice/osnovno-vleceno-testo/. Poskusi!
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]
Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..
Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA
Ko delaš rižoto, postopoma dolivaš vročo vodo ali osnovo. Ko zmečeš vse skupaj in potem kuhaš, to ni rižota, pač pa pilav.
[/quote]
Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..
Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA
[/quote]
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
Pilaf je suh, puhast riž z dodatki, rižota ( kot je milanese ali arborio z različnimi dodatki napirmer), je pa bolj kašasta, tekoča, ne suha…. Prava rižota je tekoča…..
Risotto:
https://www.google.si/search?client=safari&rls=en&biw=1440&bih=839&tbm=isch&sa=1&q=risotto+milanese+con+verdure&oq=risotto+milanese+con+verdure&gs_l=psy-ab.3…16988.21494.0.21629.15.13.2.0.0.0.96.1077.13.13.0….0…1.1.64.psy-ab..0.1.96…0i19k1j0i8i30i19k1.3DP-Cpu6cnA
[/quote]
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]
Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]
Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂
[/quote]
izpari, ne izšari, pardon – tipakrska napaka…..
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]
Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
[/quote]
Mislim, da bo prej končni izdelek “posledica” načina priprave kot obratno, kaj meniš?
Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
[/quote]
Mislim, da bo prej končni izdelek “posledica” načina priprave kot obratno, kaj meniš?
[/quote]
Od načina priprave in tudi od sorte riža … enako kot krompir, lahko narediš super pire ali pa njoke, ne pa pomfrija (ali pa obratno).
No, jaz pa teh “kremastih” oz. sluzastih rižot ne maram, ker so mi (za silo) dobre samo takoj po kuhanju, kasneje se tisti poc strdi in vse skupaj ni podobno ničemur, tudi če pogrejem v mikrovalovki.
Jaz rižoto delam tako, kot so jo delale naše mame in babice – popražim čebulo/zelenjavo/meso, vsujem riž in zalijem, obvezno v kozici, ki ima neprijemajočo oblogo. In nato nič ne mešam. Riževa zrna niso presušena, ampak tudi sluzasta ne. Taka rižota je meni dobra in tudi za večerjo jo lahko pogrejem, nobenega poca ni.
In kje je torej razlika? V načinu kuhanja, ne. Popravek…
[/quote]
Draga Yo – seveda je razlika: v teksturi končnega izdelka :P. Popravek….. In posledično je tudi način kuhanja drugačen – zalivat ravno toliko s tekočino, da za pilaf izšari in zalivat toliko s tekočino, da ostane rižota žmohtna :))) SImple as that….
Pa ne bit užaljena, če te kdo popravi in misliš, da moraš takoj zagovarati svoj prav 🙂
[/quote]
Razlika je seveda tudi v tem, da mora biti riž za rižoto drugačen, na primer carnaroli ali arborio; ta bo kljub začetnemu praženju še spuščal škrob, zaradi česar bo rižota kremasta. Dolgozrnate vrste so bolj primerne za pilav, in te od mešanja ne bodo spuščale škroba, ampak se bodo zrna samo polomila, zaradi česar bo nastala pacarija.
Vse, kar hočemo povedati, je to, da ni vsaka jed z rižem rižota. o raznih variantah pilava in birjanijev raje ne bi niti začela.)