Kako naredit nekaj kot je ričet samo brez glutena?
Nikoli ne more biti neka jed podobna prejšnji, če so sestavine drugačne. Samo pogrešaš tisto hrano iz preteklosti na tak način. Zamenjaj recepte, pobrskaj malo, toliko jedi je, kjer ni glutena, le poznaš jih ne in začni ustvarjati nove jedi. Če bi že kuhala močnato jed, čeprav tekstura jedi brez lepka ne more biti niti približno podobna originalu, bi uporabila ajdo. NI pa to niti približek tega, kar da ričetu ješprenj.
Proso bo čisto v redu. Pač ne bo ričet, ampak enolončnica s fižolom in prosom, okusna pa bo ravno tako. Pazi samo na zaporedje dodajanja sestavin v lonec, ker je proso zelo hitro kuhano.
Ajda ima bolj izrazit okus in nisem prepričana, če bi šla skupaj z ostalimi sestavinami za ričet. Če boš delala poskus, naredi iz malih količin.
V poštev bi prišla še kvinoja in amarant, ampak to dvoje je kar drago in je že zaradi tega bolj za posebne priložnosti.
Čičerika pa je stročnica, tako da bi v primeru ričeta z njo lahko nadomestila fižol, ne ješprenja.
Meni sicer ajda ne greni, ampak jem tudi vitlof, ki je vsem grenak, samo meni ni. Ne vem, v vsakem primeru ričet ni ričet brez ješprenja. Bo neka druga čorba. Sem se spomnila sedaj še ene druge zadeve. Moja tašča je včasih kupovala neke sojine kosmiče in jih dajala v zelenjavne juhe. Tisto se je tako fino mehko napihnilo in ni imelo izrazitega okusa. Sicer, soja, glej, jaz je ne jem ravno. Pravijo, da je 90% gensko pridelane, če te to dejstvo ne ovira, ker glutena pa nima. Vsega res ne moreš imeti:-)