Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tatarski biftek, kako ga pripravite?

Tatarski biftek, kako ga pripravite?

Mož mi vedno govori, da bi rad jedel tatarski biftek, vendar mu kupljen ne diši preveč pravi, da ni niti malo podoben maminemu. Njegova mama, (ko je bila še pri močeh) ga je namreč vedno pripravljala ob raznih nekoliko posebnih priložnostih kot so rojstni dnevi, prazniki… Sama sicer nisem prevelika ljubiteljica tega, a sem ga pri njej vedno tudi sama vsaj malo poizkusila in moram reči, da niti ni bil tako slab, vendar se meni ne zdi nič posebnega.
Ker pa ima mož kmalu rojstni dan, sem odločila da ga presenetim in sama naredim domačega, a potrebujem recept. Rada bi, da mi torej vi poveste kako ga vi pripravite, saj res želim, da se tudi pri mojem okusi neka domačnost. Res si ne želim, da bi izpadel tak kot ga prodajajo v trgovinah.
Pa tudi rekla sem, da bi ga postregla vsem, ki mu bodo prišli voščit kot za predjed. Se vam ta ideja zdi dobra ali mislite, da ga ljudje ne bi jedli, saj ni neka ”navadna” jed, ki so jo ljudje vajeni?

Meni se zdi dobra ideja. Menim, da je vecina ljudi navajena na kupovnega, ker ga nikoli niso bili navajeni delat doma. Pri nas smo ga delali, v primarni druzini. Veliko dela, ampak se je splacalo. Ko je mama umrla, tega njenega recepta nisem nasla. Nisem ti pomagala z receptom, vendar pa te trudim vzpodbudit, da res pridobis domac recept.
Pa se nekaj. Pri kupovnih je meni predvsem prevec rdece paprike.

Vprasaj tasco za recept, ce mu je bil tisti dober.

Vse po klasičnem receptu, ampak spasiraj kumare ali kapre. Čebule Bog ne daj sesekljane, spasiraj. Naj pride kot pasta za kanapejčke. Ostalo pa isto: Meso, inčuni, majoneza in gorčica. Ne pozabi na začimbe; Peteršilj, sol, poper…..

Aja drugače ga pa na Lj tržnici prodajajo doma narejenega. Jaz ga kupim in se delam kao da sem ga sama naredila.

Zakaj ne vprašaš tašče? Praviš, da ni več pri močeh, ampak recept ti pa najbrž lahko da. Tako ne boš nič zgrešila – možek bo zadovoljen.

Naša mama ni dala recepta za bobe. Na smrtni postelji, pa da ga hebeš ni dala. Zdaj pa ne vem, če ga je pozabila, ali pa ga ni hotela dati.

Oj,če ni prepozno evo recept. Na 400g pljučne pečenke ali lep kos iz stegna gredo naslednje začimbe:3žličke sesekljane šalotke,3ž.seseklanih kislih kumaric,1ž.sesekljanih kaper,3inčune sesekljane,ena velika žlica gorčice,ena vel.žlica majoneze,ena mala žlicka rdeče paprike,sol, poper,ena mala žlička konjaka in malo olivnega olja po potrebi za boljso mazavost. Pomembno je da začimbe razen tistih ,ki se potresejo na drobno zmelješ posebej in nato dodaš mesu,sicer se ne sesekljajo dovolj. Potem pa probas in po zelji se dodajas zacimbe,odvisno kako začinjeno zelis,ce je pre plehko meni ni ok..pa dober tek

Pljučno meso in feferoni, ostale začimbe so ti že napisali. Vse skupaj v multipraktik namečeš in voilaa.

Oj,če ni prepozno evo recept. Na 400g pljučne pečenke ali lep kos iz stegna gredo naslednje začimbe:3žličke sesekljane šalotke,3ž.seseklanih kislih kumaric,1ž.sesekljanih kaper,3inčune sesekljane,ena velika žlica gorčice,ena vel.žlica majoneze,ena mala žlicka rdeče paprike,sol, poper,ena mala žlička konjaka in malo olivnega olja po potrebi za boljso mazavost. Pomembno je da začimbe razen tistih ,ki se potresejo na drobno zmelješ posebej in nato dodaš mesu,sicer se ne sesekljajo dovolj. Potem pa probas in po zelji se dodajas zacimbe,odvisno kako začinjeno zelis,ce je pre plehko meni ni ok..pa dober tek
[/quote]

na kako debele rezine pa narežeš pljučno pečenko?

Pomemben je konjak in pravo meso.

na kako debele rezine pa narežeš pljučno pečenko?
[/quote]

To reci kar mesarju naj ti ga 3x zmelje skoz mašino. Tako da bo res kot pasta za mazat 😉

Surovo meso ? … Ojoj ojoj. V tem času … ne bi tvegala.

To reci kar mesarju naj ti ga 3x zmelje skoz mašino. Tako da bo res kot pasta za mazat 😉
[/quote]

v tisti mesarski mašini je še kar nekaj ostankov loja in tretjerazrednega mesa, v nekaterih mesnicah tudi svinjskega.

za dober tatarski biftek je treba meso nastrgat, tega ti pa noben mesar v trgovini ne bo delal ker nima časa, pa tudi ljubi se mu ne…

pa zamenjaj mesarja…

Oj,če ni prepozno evo recept. Na 400g pljučne pečenke ali lep kos iz stegna gredo naslednje začimbe:3žličke sesekljane šalotke,3ž.seseklanih kislih kumaric,1ž.sesekljanih kaper,3inčune sesekljane,ena velika žlica gorčice,ena vel.žlica majoneze,ena mala žlicka rdeče paprike,sol, poper,ena mala žlička konjaka in malo olivnega olja po potrebi za boljso mazavost. Pomembno je da začimbe razen tistih ,ki se potresejo na drobno zmelješ posebej in nato dodaš mesu,sicer se ne sesekljajo dovolj. Potem pa probas in po zelji se dodajas zacimbe,odvisno kako začinjeno zelis,ce je pre plehko meni ni ok..pa dober tek
[/quote]

To je dober recept, jaz delam enako, edino dam še en feferon, en strok česna, olja pa ne, pa lahko je tudi navadna čebula. In te količine dam na manj mesa (200g), stegno. Preveč paprike ni fajn, pomaga pa izboljšati videz. Meni je dobro z malo več čebule, a le ta naredi biftek rjave barve (kar se popravi s sladko papriko). Sicer pa ne kompliciram, če kaka sestavina manjka. Biftek je boljši naslednji dan, zato naj se vsaj pol dneva “umedi” v hladilniku.
Tak biftek je bolj nežen od kupljenega, ki je poln soli, popra, čilija in rdeče paprike, zato nekaterim ni všeč, se ga pa zato malo bolj na debelo maže.

Tako je, pravi tatarc se mora pljučna strgat, ne mlet, ne pasirat…ker potem pride kot pašteta in to pa ni v redu.

Če se ti da porabiti čas za strganje…potem se ga loti.

V trgovini meso 3x meljejo in to je to (ga ne zamrznem in ne strgam).

V blender vržem 1 manjšo čebulo, zrno česna, par kumaric, ostrih feferonov, žlico ali dve ajvarja, zenfa, majoneze, dodam še malo belega popra in tabasca.

Meso nasolim in premešam z rokami, kar nekaj časa, Po okusu dodajam omako, dokler ni čisto tak, kot nam je všeč.
V preostanek omake dodam še malo vseh sestavin in še par ostrih feferonov in to postrežem posebej za tiste, ki imajo radi bolj pikanten biftek.

New Report

Close