Goveja juha brez vretja
poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C
pa nočem še enega gadgeta v kuhinji, ker jih imam itak preveč.
od hoferjevega thermomixa do slow cookerja… kuhinja mi poka po šivih
poznam
anova stane 300 eur. je pač sistem kuhanja na nizki temperaturi. imam slow cooker za 40 eur in ravno tako omogoča tako tehniko, ne omogoča mi pač nastavitve recimo na 95 °C
[/quote]
Anova stane 100 € in se ne more primerjat s slow cookerjem (imam oboje), ker gre za čitso drugačen sistem priprave hrane. Ne moreš zrezka delat v slow cookerju in ne moreš golaža kuhat z anovo.
Pri nas je v uporabi vsaj dvakrat na mesec in je ne dam več stran.
Samo si pa ne predstavljam, kako s sous videjem kuhaš juho? Daš vse v vrečko, vključno z vodo in potem v vodo, ali kako?
Vrelca najbrž ne potopiš kar v juho?
Drugače pa, če vse skupaj zavreš in potem daš na najnižjo nastavitev, zadeva čisto dobro deluje tudi na normalnem štedilniku.
[/quote]
Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! 😉
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
poznam
[/quote]
Morda pa prodaš staro na bolhi in kupiš novo in boljše?
Jaz vsake toliko naredim inventuro in se znebim reči, ki jih ne uporabljam več ali pa je na trgu že kaj novejšega, uporabnejšega.
Tako ja! Vrečko v čeber z vodo in piči! 😉
..razen če kuhaš za 10 oseb in na zalogo. Potem je ceneje stat tistih nekaj ur ob loncu in kuhati na klasičen način.
[/quote]
No, to moram pa sprobati. Par vprašanj.
A vrečko s sestavinami vakumiraš ali samo zatesniš? Če vakumiraš, kako preprečiš, da ti ne potegne vode?
Količinsko koliko juhe skuhaš na tak način?
Na koliko stopinjah kuhaš in kako dolgo?
Pri nas smo čisto navdušeni nad tem načinom kuhanja. Zadnjič sem delala hobotnico, mehka ko putr in kar je najboljše, nikjer nobenega vonja.
Anova stane 100 € in se ne more primerjat s slow cookerjem (imam oboje), ker gre za čitso drugačen sistem priprave hrane. Ne moreš zrezka delat v slow cookerju in ne moreš golaža kuhat z anovo.
Pri nas je v uporabi vsaj dvakrat na mesec in je ne dam več stran.
[/quote]
Golaža jaz ne kuham, zato ne vem ravno kako to gre in kakšni so tisti fini prijemi za odličen golaž.
Potešitev z golažem mi bodo letos zagotovili na vsaj enem predvolilnem zborovanju. 😉
A vrečko s sestavinami vakumiraš ali samo zatesniš? Če vakumiraš, kako preprečiš, da ti ne potegne vode?
Pri nas smo čisto navdušeni nad tem načinom kuhanja. Zadnjič sem delala hobotnico, mehka ko putr in kar je najboljše, nikjer nobenega vonja.
[/quote]
Vakumiram samo meso in zelenjavo, ki se kuha sama, brez dodanih tekočin.
Jedi, ki jim je potrebno dodati tekočino (npr. piščanec v refošku) pa kuham v vrečki za kuhanje/peko , ki jo na vrhu dobro zavežem. Na vrhu pustim malo zraka, na dno vrečke pa dam stekleno frnikolo ali dve za obtežitev.
[/quote]
O juhi pa nebi , ker sicer nisem ljubitelj juh…
Za kuhanje juhe sem pač povzel po mojem “vinskem piščancu”, ki ga kuham v 50/50 vino/voda + začimbe (origano, bazilika, rožmarin, sol). Ni ravno primerljivo s kuhanjem juhe, ker je tekočine še vedno precej manj kot pri juhi, ampak ideja se mi zdi uresničljiva.
Za meso je to ok, če pa je zraven zelenjava, mora biti temperatura višja od 83 stopinj, sicer ostane trda.
Sem že razmišljal, da bi v gorenjev sous vide v soboto zvečer vrgel sestavine za juho in naštimal na 85, po moje bi bila v nedeljo juha odlična.
[/quote]
Drži. 72 stopinj in uro in pol kuham le piščanca v refošku…. zraven ne dajem zelenjave.
Za juho pa bo gotovo ura in pol čisto premalo… čez noč pa bi šlo. 🙂
Za meso je to ok, če pa je zraven zelenjava, mora biti temperatura višja od 83 stopinj, sicer ostane trda.
Sem že razmišljal, da bi v gorenjev sous vide v soboto zvečer vrgel sestavine za juho in naštimal na 85, po moje bi bila v nedeljo juha odlična.
[/quote]
To bi verjetno šlo, ker tale Gorenjev sous vide je posoda, če se ne motim? Ne gre za potopen grelec kot pri npr. Anovi?
Jaz menim, da je mojsterstvo lažje doseči na novi način, ampak kdor zna tudi na stari način…
Pred leti mi je znanec naredil orado v limonski travi in rožmarinu v žerjavici na plaži na Dugem otoku, zavito v alu folijo… Boljše pripravljene ribe še nisem jedel…
[/quote]
Se kar strinjam. Samo po mojem je pri juhi bolj ali manj vseeno, kako se je lotiš.
Pa pri ribah se mi tudi ne zdi sous vide bistvena prednost. Pri mesu je pa druga zgodba, tu pa po mojem s klasiko ne prideš niti blizu. Sploh pri kakšnih manj kakovostnih kosih mesa.
Goveja juha se je vedno kuhala tako, da sta se dve kuharici prepirali ali vre ali ne. Meso za juho je bilo od starih krav (ne tako kot zdaj – do dve leti).
Juha se je kuhala 4+ ure, včasih tudi 6, da je bilo meso mehko.
Za to ne rabiš neke fancy posode, razen če imaš doma tudi garažo za vse “nujne” gospodinjske pripomočke.