zakaj kupujem jajca baterijske reje
Odgvoor mardsikoga je, ker nimam denarja za jajca proste reje, ki so veliko dražja. Vse se začne in konča pri denarju, dajte mi vsak dan 500 evrov pa bom kupoval, kar boste rekli. Zakj si ne pečem veganske torte, ki je boljša, bolj okusna bolj zdrava, ker je recimo desetkrat dražja kot navadna. Nadaljnje filozofiranje ni potrebn.
Res je, da je svetu in sebi prijazno prehranjevanje drag hec, ki si ga marsikdo ne more privosciti. Ampak ravno pri jajcih ni tako velika razlika v ceni. Ce si res na dnu, ti 40 centov razlike med baterijskimi in hlevskimi jajci pomeni en paket makaronov in pac kupis cenejsa, ker tudi makarone rabis. Ce si vsaj malo nad cistim dnom, pa 40 centov ne pomeni nic, ker jih mimogrede zapravis za kaj drugega.
99.9% ljudi ne bi ločilo jajc različnih rej, ce ne bi imeli napisano na škatli ali jajcu. Tudi sama sestava jajc je pri vseh rejah prakticno enaka.
Dajte si najprej pogledat kaj posamezna reja pomeni in normative in standarde zanjo. Pa boste kmalu videli, da nobena kura ne teka po travniku polnem marietic in regrata. Razlika je le ali kura lahko naredi nekaj korakov v eni liniji ali se samo prestopa na mestu.
Prava jajca so tista, ko se kure prosto šetajo po vrtu, sadovnjaku, obronku gozda, BRRZ DODAJANJA KRMIL ZA NESNICE. Ampak tega noben ne počne, ker taka kura znese nekje tri jajca na teden, s pravo hrano pitana pa cca 6 jajc na teden ali celo več.
Vse se začne z računico, pri kmetu in na farmi….na računico ne gleda samo tisti, ki ima doma tri kure za lastno porabo.
Se popolnoma strinjam. Ljudje mislijo, da je hlevska reja welness za kure. Mal si poglejte kake slike o tem.
[/quote]
Ne govorimo o hlevski reji, pac pa o prosti oz. zunanji.
Seveda ljudje v supermarketu tega ne morejo locit, zato pa je vazno, da je jasno oznaceno, kako kokos, ki je dala to jajce, zivi.
Vsaj za tiste, ki se zavedajo, da nismo sami na svetu in da njihova rit ni edino, kar steje.
Zdaj poglej se, kaj je prosta ali zunanja reja. Strogo določena kvadratura na kokoš. To pomeni le, da kura mogoce vidi sonce. Zelo pogosto jih niti ne spuščajo ven oz. Kure niti ne hodijo ven ker imajo hrano, vodo in ostalo notri. Je treba zadeve kdsj videt v praksi, ne samo slepi verjeti predpisom in marketingu.
Ti pa si poglej, kaj je baterijska reja. Koliko prostora imajo tam in kako prezivijo svoje ubogo zivljenje. Kaj s kokosmi vse pocnejo in kaj zagovarjas. Ali kaj je sploh tvoj point?
In vsekakor obstajajo kmetije, kjer imajo kokosi od sonca se kaj vec kot to, da ga vidijo. Na sreco. Ni jih tako malo. In take je treba podpirat. In to jasno oznacit na embalazi. Ljudi pa ozavescat. Da bo eticnega ravnanja z zivalmi cim vec.
Nič nisem pisal, kaj zagovarjam. Pisal sem o razlikah, ki v jajcu niso tako opazne. Sicer sem s kmetov doma, ko smo vedno imeli spuščene kure. Sem pa tudi več let med študijem delal na kurji farmi, kjer so bile kure v batetijski reji. Občasno sem delal tudi na farmah s hlevsko in prosto rejo. V bistvu zelo dobro poznam kurjo problematiko. Od hrane, prostora, gibanja, zdravljenja, čiščenja itd, itd.