Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pasulj recept za telebana

Pasulj recept za telebana

Zivjo, lepo prosim, ce mi lahko nekdo tocno od zacetka do konca napise kako naj skuham pasulj iz belega fizola v piksni.. torej kak tocno vse potrebujem, tocen potek dela, vse kar pac moram narediti, da bo vsaj priblizno okusen in imel okus po pasulju.. nimam tiste zacimbe za pasulj.. najlepsa hvala

https://www.youtube.com/watch?v=e_9pM-G6GyA

Iz fižola iz piksne ne moreš narediti dobrega pasulja. Raje kupi piksno pasulja.

Iz fižola iz piksne ne moreš narediti dobrega pasulja. Raje kupi piksno pasulja.[/quote]

Za prdenje bo še vedno dober 😛

Drugače smo v študentskih letih večkrat kuhali takle “fejk pasulj” in je res simpl kot pasulj pa še hitro narejeno: popražiš čebulo, dodaš žlico moke, žličko mlete paprike in malo pasate. Priliješ vsebino konzerve + vodo, sol in ostale začimbe (obvezno lovor, česen). Zraven pa kaka klobasa ali npr. hamburška slanina.

Nisem upsi ovca, samo oopsica ima en recept… poglej tam

pa ne delaj ga prosim iz piksne!

Fižol operem, ga dam kuhat, not naseckam čebulo, kakšno dobro klobaso narežem not in pustim da se kuha. Ca 15 min pred koncem nardim zaprško: olje, moka, mleta sladka paprika, popražim in stresm not.
Aja, pa dam včasih tud žlico ajvara not mal za okus, pa seveda sol, lahk daš nal česna in poper.
Mi je pa boljši iz svežga fižola, ampak za na hitr bo v redu tud ta iz konzerve 😉

Fižol operem, ga dam kuhat, not naseckam čebulo, kakšno dobro klobaso narežem not in pustim da se kuha. Ca 15 min pred koncem nardim zaprško: olje, moka, mleta sladka paprika, popražim in stresm not.
Aja, pa dam včasih tud žlico ajvara not mal za okus, pa seveda sol, lahk daš nal česna in poper.
Mi je pa boljši iz svežga fižola, ampak za na hitr bo v redu tud ta iz konzerve ;)[/quote]

Zakaj pa kuhaš fižol iz konzerve? A ni že kuhan?

E, jaz to delam tako, da je meni dobro, da se tudi iz piksne, ampak ni enak, me pa včasih razpizdi fižol, ga zvečer namočim in je naslednji dan opoldne še vedno trd.:-), torej se še vedno ne skuha v normalnem času.

V lonec dam kuhat domače prekajeno meso in fižol, dodam veliko prej zmiksane čebule, slabo polovico si jo pustim za praženje.
V ponvi začnem pečt narezano prekajeno slanino, pečem toliko, da da dovolj masti in da špeh ni zažgan, zatem dodam čebulo in pražim dokler ne porumeni, nato dodam kaki dve žlicia ajverja in malo kečapa, dodam še zmlet poper in česen v prahu, nekaj časa dušim in zatem zalijem z vodo, potem še malo kuham in vlijem v lonec s fižolom in mesom. Dodam sol, koliko je potrebno, na koncu ko je kuhano, malo počakam, ko neha vret, dodam zrno zdrobljenega česna, premešam in pustim toliko, da s jed prepoji tudi s česnom.

Mi je pa boljši iz svežga fižola, ampak za na hitr bo v redu tud ta iz konzerve ;)[/quote]

Zakaj pa kuhaš fižol iz konzerve? A ni že kuhan?[/quote]

Lej ne vem, tko so me naučil. Itak pa kaj ga kuham, ca 20 min in je pasulj končan 😉 tisto zaprško dam not takoj ko zavre in to pol vse skup pustim ca 10-15 min še kuhat in fertik 🙂

fižol iz piksne je super zadeva. Tudi pasulj iz njega je odličen.

Kaj je to zaprška?

To pa res ne vem kako se po slo reče haha. Skratka: na masti al olju prepražiš čebulo, lahk tud brez čebule, daš mleto papriko not, aja pa moko. To mal prepražš in streseš notr. A se po slo reče temu prežganje?

Prežganje, po katerem potem smrdi cela bajta! Imam eno takšno južno v bajti, pa ne zba brez prežganja kuhati!

Prežganje, po katerem potem smrdi cela bajta! Imam eno takšno južno v bajti, pa ne zba brez prežganja kuhati!
[/quote]

Jap, dol je pa res full tega. Ampak jaz se ga izogibam kolikor se le da.

[/quote]
Sem opazil v tvojem kuharskem nasvetu!

[/quote]

Ce pasulj dovolj dolgo kuhas (iz suhega, namocenega fizola), ga bosta fizol in cebula zgostila, tako da ni treba dodajati moke. Jaz na koncu na malo olja na hitro, ampak res na hitro, poprazim samo malo rdece paprike, zalijem z eno zajemalko pasulja in to zlijem nazaj v posodo, v kateri se kuha. Potem kuham se kaksnih 10 ali 15 minut in to je to. Saj ves kako pravijo – simpl kot pasulj – fizol, cebula, malo suhega mesa, po zelji feferon, paprika in konec. Solis, ce je ze meso dovolj slano, pa ni treba.

Sem opazil v tvojem kuharskem nasvetu!
[/quote]

Ja no, pasulj pa brez prežganja res ne vem kakšn bi bil.

Ce pasulj dovolj dolgo kuhas (iz suhega, namocenega fizola), ga bosta fizol in cebula zgostila, tako da ni treba dodajati moke. Jaz na koncu na malo olja na hitro, ampak res na hitro, poprazim samo malo rdece paprike, zalijem z eno zajemalko pasulja in to zlijem nazaj v posodo, v kateri se kuha. Potem kuham se kaksnih 10 ali 15 minut in to je to. Saj ves kako pravijo – simpl kot pasulj – fizol, cebula, malo suhega mesa, po zelji feferon, paprika in konec. Solis, ce je ze meso dovolj slano, pa ni treba.
[/quote]

Jap, sej tud jaz ne dam skoz moke. Pač odvisn kolk gosto je. Tud jaz če je že gosto, na masti na hitr sam mal paprike prepražim in stresem notr.
A temu se ne reče zaprška oz prežganje?
Fefetona pa ne dam nikol, včasih mal sveže paprike naseckam notr.

Jap, sej tud jaz ne dam skoz moke. Pač odvisn kolk gosto je. Tud jaz če je že gosto, na masti na hitr sam mal paprike prepražim in stresem notr.
A temu se ne reče zaprška oz prežganje?
Fefetona pa ne dam nikol, včasih mal sveže paprike naseckam notr.
[/quote]

Najbrz se tudi temu lahko rece prezganje, ceprav jaz ta izraz bolj povezujem z moko. Sveza paprika, na drobno naseckana, meni pase v tahitro varianto s fizolom iz piksne – v tem primeru cebulo preprazim (pri klasicnem pasulju je ne prazim, ampak se kuha) skupaj z zeleno papriko, dodam fizol, zalijem in malo pokuham, dodam “kvazi prezganje”, se malo pokuham in dober tek 😉

Simpl kot pasulj. Zakaj hudiča ga potem komplicira vsak po svoje?

Sej sam babe mislijo, da znajo kuhat! Mi so sklepčni po prvem piru in gremo na čewape!

Najbrz se tudi temu lahko rece prezganje, ceprav jaz ta izraz bolj povezujem z moko. Sveza paprika, na drobno naseckana, meni pase v tahitro varianto s fizolom iz piksne – v tem primeru cebulo preprazim (pri klasicnem pasulju je ne prazim, ampak se kuha) skupaj z zeleno papriko, dodam fizol, zalijem in malo pokuham, dodam “kvazi prezganje”, se malo pokuham in dober tek 😉
[/quote]

No sej, potem nekak enak delava pasulj 😉 tud jaz če delam iz piksne, čeprav zadnje cajte raj iz suhga fižola, prepražm čebulo, drugač pa ne. Aja pa feferona ne dajem notr, ne vem, mi ni fajn fefeton. Nism glih ljubiteljica pekoče hrane 😉

Vse napisano, je za polizat prste. Kot je bilo že omenjeno, se moka prepraži, če ni dovolj gost pasulj, sicer ni treba. Čisto odveč se mi je zdela jušna kocka in vegeta v enem receptu in preveč zelenjave za pasulj – vseeno pa mora biti okusna tista fižolova mineštra. Moj zmagovalec pa je čika na posnetku – tak prebranec bi si človek še v posteljo nesel 🙂

Ane? Tud jota vidš, sm jo dans 1.delala, čist simpl, pa očitno ne rata vsem 😉

Sej sam babe mislijo, da znajo kuhat! Mi so sklepčni po prvem piru in gremo na čewape!
[/quote]

Jaz ne, tud desci znate 😉 seveda pa ne vsi.

New Report

Close