Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pogreta hrana, ki se streže ali ostane po feštah v privat gostilnah

Pogreta hrana, ki se streže ali ostane po feštah v privat gostilnah

V bližini imamo kmečki turizem. Velikokrat imajo goste oziroma razna praznovanja. Ker je to zgolj družinsko podjetje, vso hrano pripravi ena ali mogoče dve osebi; lastnica, ki ji pomaga njena snaha. Oče in sin pomagata pri strežbi in podobno.
Opazim pa, da se vsa hrana, ki jo postrežejo, pripravi vsaj en dan prej ali celo dva. Gosti potem dobijo pogreto hrano…od juhe, do mesa in peciva….skoraj vedno na koncu postrežejo štrudel. Seveda pa se zgodi, da hrana po odhodu gostov tudi ostane. Nekaj malega jo potem na željo gostov vrnejo naročniku-če je to privatna fešta, veliko pa baje zadržijo zase in si vse skupaj shranijo v zamrzovalno skrinjo, potem pa si to jemljejo ven za svoje lastne potrebe. Vsak dan tudi oni jejo pogreto hrano in tudi pecivo.
To hrano servirajo tudi kakim delavcem ali če imajo kdaj koga na družinskem obisku, baje pa kar se da, pogrejejo tudi naslednjim napovedanim gostom.
Seveda pa gosti vse te “ostanke” plačajo, ne glede a se hrana porabi ali ne ali je sveža, pripravljena samo za dotično naročilo, ali ne. Kmečki turizem pa ne deluje vsak dan ampak samo, ko gosti prej napovejo fešto ali svoj prihod z avtobusom.
Sicer pa….no dobro, tudi jaz kdaj kak ričet, zelje…itd spravim v skrinjo in vzamem ven ko potrebujemo-po navadi čim prej, nikoli pa ne jemo iz skrinje pogretega pečenega ali kuhanega mesa.
Pripravim toliko, kolikor pojemo, potem tudi drugi dan iz hladilnika…če slučajno ostane.
A je taka hrana dan na dan sploh primerna, da o zdravju ne govorim?

Zdaj si me spomnila… v neki gostilni so zelo znani po gobovi juhi. Dobiš jo lahko kadarkoli, ob enajstih dopoldne ali ob sedmih zvečer.
Pa se sprašujem, kako imajo to juho shranjeno? Saj sproti tega ne morejo kuhati, tudi kuhanje zjutraj in da je na voljo cel dan najbrž odpade. Ali jo skuhajo in potem zamrznejo? Je to sploh v redu za gobe??

Ja, to je kar pogosta praksa
TUdi v gostilnah, ki delajo vsak dan. Štukljev ne kuhajo vsak dan, tudi gobova juha je pogreta
Škoda, ker inšpektorji malokrat to pregledujejo
Mi gremo večkrat v eno gostilno, ker imajo le 1 meni, vendar vemo, da je vse sveže skuhano
Goveja juha ni problematična, ostale stvari pa si mi

Z vrečke gobova je gotova v 5 min.
Pač rajši narezke ali pa da vidiš kako se vrti odojek.

Tako se dela v zasebnem gospodarstvu – racionalno! Nismo več v socializmu, da bomo hrano stran metali. V kapitalizmu moraš znati tudi odpadke prodati strankam.

Če bi stran metali, bi se pa zgražali nad količino zavržene hrane.

Vsaka hrana ima neki rok uporabe. Ena daljsega, druga krajsega. Tudi za v skinjo je marsikaj uporabno. Veliko ljudi cisto mirno kupi v trgovini zamrznjene piscancje medaljone ali jih naroci pri McDonaldsu. Tudi svinjske zrezke na dunajsko lahko kupis zamrznjene. Celo tatarski biftek se okrog bozica mnozicno kupuje predpripravljen in ga potem ljudje se 3 dni vlacijo po hladilniku. Pa kamorkoli gres jest, ce dobis koznik na mizo 10 minut po narocilu, verjetno ne mislis, da je vse pripravljeno sproti.

Ce s hrano pravilno ravnajo, da je ne pajcajo na toplem in jo potem temeljito pregrejejo, ni nic posebno problematicnega. Manj kot v domaci kuhinji, kjer marsikdo postavi kosilo v pecico na 50 stopinj, da caka na toplem, dokler ne pridejo vsi domov.

En dan v naprej se pripravi hrana do določene faze in sicer se napaca meso, skuha govejo juho, potensta čebulo, speče jabolčni zavitek, skuha štruklje…
Meso, ki ostane gostom se zavije za sabo, krompir, solata se zavrže.
Tudi golaž, pasulj…se skuha en dan prej ker je prevret bolj okusen.
Še vedno pa je hrana po turizmih boljša kot vsa umetna pri Jurmanu.
In glede na to, da se prodaja po trgovinah vse več v naprej pripravljene hrane katero samo pogreješ in folk to tudi kupuje a to te pa ne skrbi.

Itak pa domačim ostane kar nekaj hrane ker nekaj rezerve si moraš pustiti za primer, da naročijo dodatno solato, dodatni pomfri, renstan krompir ali kos pohanega. To pa oni potem jedo še dva dni. Vendar to ni zaračunana hrana temveč njihov višek oz rezerva.

Živim sama in dam včasih poln pekač mesa v pečico, potem pečene kose posamezno zavite v skrinjo. In odtalim po potrebi. Kaj je s tem narobe? Ne bom vendar dveh koščkov pekla.

Eh, ce bi bilo to res, nebi hodili celi avtobusi tja. Folk valda spozna pogreto hrano, in mesa se tko pač ne streze.

Za enolončnice je pa itak znano, da so boljše ko tadrugič pogrete.

Niso vsi z Michelinko, z razlogom.

a ni tako, da 10 minut po naročilu pričakujemo naročeno pred sabo na mizi?
pa se juha kuha nekaj ur, krompir vsaj 1/2 ure …
nekaj osnovne logike manka MON plebu ☺

ju knou d dril …


Pol se boš pa zbudila .Tam še krompir za pire ,ki ga eno žličko plačaš po 50 evrov, skuhajo en dan prej. Res ne vem kako si predstavljate te fensi oštarije….že vse videno.

Normalno je da se soeč skuha kolikor porabiš tisti dan , ne se potem čudit da zbolite ker jeste pogreto vnaprej pripravljrno hrano ali pa napol pečeno in zamrznjeno.
To kaj se kupi v trgovinah pa rajš nebi.Če ste tako lene da se vam še dunajca neda spanirat.

ja pa kaj tebe tu moti???

da pojejo hrano, ki jo skuhajo?
kolikokrat sama namenoma skuham več, razporcioniram in pospravim v skrinjo, da imam za obroke med tednom..
gostje plačajo po ceniku. če ostane veliko na pladnjih in ne nesejo domov, hvala bogu, da se to poje in ne vrže proč…

mislim, enim pa faušija reeees ne da spat, kaj?

ja pa kaj tebe tu moti???

da pojejo hrano, ki jo skuhajo?
kolikokrat sama namenoma skuham več, razporcioniram in pospravim v skrinjo, da imam za obroke med tednom..
gostje plačajo po ceniku. če ostane veliko na pladnjih in ne nesejo domov, hvala bogu, da se to poje in ne vrže proč…

mislim, enim pa faušija reeees ne da spat, kaj?
[/quote]

No, no, no, no – brez kreganja…

Kolikor jaz razumem, gre za hrano, ki je tudi ŽE BILA postrežena na pladnje gostom, pa se to potem pospravi, če se jim ne da s seboj, pa za druge naprej proda? Ali pa se motim, avtorica?

No, no, no, no – brez kreganja…

Kolikor jaz razumem, gre za hrano, ki je tudi ŽE BILA postrežena na pladnje gostom, pa se to potem pospravi, če se jim ne da s seboj, pa za druge naprej proda? Ali pa se motim, avtorica?
[/quote]
a taka debata je za tebe kreganje??? Bog se te usmili ☺
btw: kakšna pa je razlika med pripravljeno hrano v kuhinji in tisto, ki so jo sprehodili na mizo v restavraciji?
Še sol, poper, olje, kis, tabasco … si ljudje “izmenjujemo” — in najhuje: več ljudi z istim priborom nosi hrano v usta, pije iz istih šalc, kozarcev … ☺


a taka debata je za tebe kreganje??? Bog se te usmili ☺
btw: kakšna pa je razlika med pripravljeno hrano v kuhinji in tisto, ki so jo sprehodili na mizo v restavraciji?
Še sol, poper, olje, kis, tabasco … si ljudje “izmenjujemo” — in najhuje: več ljudi z istim priborom nosi hrano v usta, pije iz istih šalc, kozarcev … ☺
[/quote]

No, ne “kurblaj” sedaj še ti.

Ja, scitirana je bila avtorica, ki ima v uporabniškem imenu CAPS LOCK. In na koncu tudi njen sarkastično velelni komentar “mislim, enim pa faušija reeees ne da spat, kaj” kar kliče po tem, da se rada prepira….

in ja, avtorica govori o hrani, ki je že bila postrežena gostom, potem pa spet pospravljena in poservirana drugim , novim gostom – hrana, po kateri so nekateri že žokali s svojimi bliznjenimi vilicami iz ust…. To se pa pač žal v gostilništvu ne dela. Doma vi to lahko delate, če ne znate preračunat pa sprot razat in gor nosit, v gostilni/kmečkem turizmu pa ne 😀

No, no, no, no – brez kreganja…

Kolikor jaz razumem, gre za hrano, ki je tudi ŽE BILA postrežena na pladnje gostom, pa se to potem pospravi, če se jim ne da s seboj, pa za druge naprej proda? Ali pa se motim, avtorica?
[/quote]

Glede na to, da je ta kmečki turizem družinsko podjetje, beri nimajo zunanjih sodelavcev. je vse kar je naklamfala v prvem postu, rekla kazala. Babnica je pač fauš svojim sosedom in nič drugega.
In kot je že nekdo zgoraj napisal, priprava na gostijo, se začne vsaj en dan prej. Meso, če hočeš, da je dobro, se marinira več kot 12 ur. In če bi res pogrevali meso, ne bi imeli gostov, ker je okus sveže pečenega mesa in pregretega zelo drugačen, sploh svinjina postane bolj suha.

No, ne “kurblaj” sedaj še ti.

Ja, scitirana je bila avtorica, ki ima v uporabniškem imenu CAPS LOCK. In na koncu tudi njen sarkastično velelni komentar “mislim, enim pa faušija reeees ne da spat, kaj” kar kliče po tem, da se rada prepira….

in ja, avtorica govori o hrani, ki je že bila postrežena gostom, potem pa spet pospravljena in poservirana drugim , novim gostom – hrana, po kateri so nekateri že žokali s svojimi bliznjenimi vilicami iz ust…. To se pa pač žal v gostilništvu ne dela. Doma vi to lahko delate, če ne znate preračunat pa sprot razat in gor nosit, v gostilni/kmečkem turizmu pa ne 😀
[/quote]

pa tebe bi kap, ko bi mene s kakšno videla, da si drug drugemu (v lokalu ☺) podajava pribor s hrano iz svojega krožnika, nosiva hrano drug drugemu v usta ☺
bog ne daj, da kdo tako otroka futral, še psa ne ☺

pa tebe bi kap, ko bi mene s kakšno videla, da si drug drugemu (v lokalu ☺) podajava pribor s hrano iz svojega krožnika, nosiva hrano drug drugemu v usta ☺
bog ne daj, da kdo tako otroka futral, še psa ne ☺
[/quote]

No ja, verjetno tebi ne bi bilo ravno apetitlih, ko bi naročil napirmer krožnih lignjev ( ena gostilna na Ptuju), vmes pa dobil dodatno ocvrto,popolnoma oglodano kurjo kost…. :D. V sosednji sobi je bilo slavje, z gorami pohanih pišekov ja. – Očitno en umazan krožnik od tam, ker jim jih je zmanjkalo, kost je pa noter zašla za aromo lignjem…… Pa dober tek!

No, ne “kurblaj” sedaj še ti.

Ja, scitirana je bila avtorica, ki ima v uporabniškem imenu CAPS LOCK. In na koncu tudi njen sarkastično velelni komentar “mislim, enim pa faušija reeees ne da spat, kaj” kar kliče po tem, da se rada prepira….

in ja, avtorica govori o hrani, ki je že bila postrežena gostom, potem pa spet pospravljena in poservirana drugim , novim gostom – hrana, po kateri so nekateri že žokali s svojimi bliznjenimi vilicami iz ust…. To se pa pač žal v gostilništvu ne dela. Doma vi to lahko delate, če ne znate preračunat pa sprot razat in gor nosit, v gostilni/kmečkem turizmu pa ne 😀
[/quote]

pa kdo pravi, da je tako? da prodajajo hrano, ki je bila že na mizi, drugim gostom??
ena ženska nekaj fantazira, kako ona misli, da naj bi bilo. s celim kupom BAJE, MENDA, skratka, sploh ne ve, kaj se tam dogaja, razen tega, kar je v njeni glavi…. nikoli pa ni bila poleg, da bi videla.

ne vem, še vedno je bilo tako, da kar se postreže na mize, se potem spakira gostu domov. razen prilog in solat, ki jih glih ne moreš zmrzovat.

če pa jim v kuhinji kaj ostane, pa ….

No ja, verjetno tebi ne bi bilo ravno apetitlih, ko bi naročil napirmer krožnih lignjev ( ena gostilna na Ptuju), vmes pa dobil dodatno ocvrto,popolnoma oglodano kurjo kost…. :D. V sosednji sobi je bilo slavje, z gorami pohanih pišekov ja. – Očitno en umazan krožnik od tam, ker jim jih je zmanjkalo, kost je pa noter zašla za aromo lignjem…… Pa dober tek!
[/quote]
precej si ausglajzala ☺
btw: a veš, da je tista kura jedla lasten drek, ligenj pa lahko tvojega ☺

pa kdo pravi, da je tako? da prodajajo hrano, ki je bila že na mizi, drugim gostom??
ena ženska nekaj fantazira, kako ona misli, da naj bi bilo. s celim kupom BAJE, MENDA, skratka, sploh ne ve, kaj se tam dogaja, razen tega, kar je v njeni glavi…. nikoli pa ni bila poleg, da bi videla.

ne vem, še vedno je bilo tako, da kar se postreže na mize, se potem spakira gostu domov. razen prilog in solat, ki jih glih ne moreš zmrzovat.

če pa jim v kuhinji kaj ostane, pa ….
[/quote]

avtorica :D. Treba je znat prebrat vse 😀

iz prvega njenega posta:
….skoraj vedno na koncu postrežejo štrudel. Seveda pa se zgodi, da hrana po odhodu gostov tudi ostane. Nekaj malega jo potem na željo gostov vrnejo naročniku-če je to privatna fešta, veliko pa baje zadržijo zase in si vse skupaj shranijo v zamrzovalno skrinjo, potem pa si to jemljejo ven za svoje lastne potrebe. Vsak dan tudi oni jejo pogreto hrano in tudi pecivo.


precej si ausglajzala ☺
btw: a veš, da je tista kura jedla lasten drek, ligenj pa lahko tvojega ☺
[/quote]

Me to sploh ne moti :D.
Me pa pogreje in se mi želodec obrne zaradi malomarnosti osebja v gostilni, da dobim oglodano kost od kure v oštariji na svoj krožnik, ki je že bila prej v slini in ustih nekoga drugega…. Pa čeprav ponovno v fritezi prepečena 😀

New Report

Close