Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Škarpena – luske

Škarpena – luske

Kupila sem škarpeno. Zamrznjeno. Še dobro, da sem šla na gugl, kjer piše, da moraš odstranit vse luske.
Kaj pa če jih ne odstaniš? Kako v nulo spucat te kose, ker imajo prav špičaste plavuti?
Hudoo, če se raniš.

In potem samo v pečico, vejico rožmarina, rezino limone in posolit.
Hvala za vsak nasvet.

Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.

______________________

A da vse porežeš stran še pred peko?

Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?

Hvala in lep pozdrav!

A da vse porežeš stran še pred peko?

Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?

Hvala in lep pozdrav!
[/quote]
Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.

______________________


Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.
[/quote]

Jaz jo isto tako zrihtam, sicer se vedno poškodujem zraven, samo škarpene to ne moti😂

Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.

______________________

Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.
[/quote]

Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).

Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.

Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.

Hvala vam! Vi znate.

Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).

Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.

Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.

Hvala vam! Vi znate.
[/quote]

Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.

Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.
[/quote]

Napisala je, da bo pekla pol ure.
Preberi še nekajkrat, da boš dojela. Da ti drugič ne bo treba paničarit, jaooo krota!

Napisala je, da bo pekla pol ure.
Preberi še nekajkrat, da boš dojela. Da ti drugič ne bo treba paničarit, jaooo krota!
[/quote]

Napisala je ‘Čez eno uro obrnem…’ . Kako ti to razumeš? Da bo riba stala nekje eno uro, nato jo obrnila in pekla pol ure? Zakaj bi morala stat v pekaču eno uro?

Koliko koščic, tistih lasnih pa ima kaj ta riba?

Koliko koščic, tistih lasnih pa ima kaj ta riba?

V paci stoji uro in pol in daš pečt! Jaoo glpače, vam je treba vse narisai pa še vam ne bo jasno!

A res obstaja tok blesav narod, ki ima dostop do neta????
[/quote]

Pol naj napiše da je riba v paci oz se marinira. Pa to ne rabi obračat, jo lahko takoj začini in pusti pri miru. Eni ste pa res tolk pametni da že škodi.

za ribje luske odstranjevat je odlična tak rašplalnik z zbirno posodo za luske: ne šprica naokoli po prostoru, ker leti pod pokrov:

https://www.iznaslonjaca.si/vsi-izdelki/dom/noz-za-ciscenje-lusk-z-ribe

Imajo jo pa tudi po kitajskih skladišče trgovinah pri nas…..

Pečena škarpena, meso gre stran od kosti kot po maslu. Slastno.

Kako pa zdaj to do jutri ohranit, da ostane sočna?

Meni pa vedno ribe v nulo spucajo v ribarnici, luske in drobovje. Samo spečem, pa je.


To kar prodajajo zmrznjeno kot “škrpino” je rdeči okun in ni strupen.

Jaz obložim škarpeno z grobo soljo, potem gre koža zlahka dol skupaj z oklepom, ki se naredi.

New Report

Close