Preproste, zdrave in poceni jedi, ki jih imate radi
Kot rečeno, kislo zelje in repa, koleraba, bučna juha, juha iz zelja ali ohrovta, čičerikina, lečina,….
Jota iz zelja in repe, žganci (ajdovi, krompirjevi). Slivovi knedli….
Poleti, če imaš vrt in pridelaš kaj paradajza in stročjega lahko kuhaš zelo okusno in poceni. Ne vsak dan, se pa da. Ali pa razne mineštre, ko vse notr namečeš ala čušpajz 😉
Fižol je tudi hranljiv.
Polpeti iz fižola in pire krompir
Lečina štruca, pečen krompir
Curry iz katerekoli fižola, riž
Jota brez mesa, s fižolom in krompirjem
Sarma z rižem in lečo
Maslena buča, polnjena s fižolom, pečena s krompirjem
Falafli s humusom in zelenjavo v tortilji
Celi veliki krompirji, navadni in sladki, pečeni v pečici, potem prerezani na pol in polnjeni z gostim fižolovim curryem
Vse vrste enolončnic s stročnicami, poleg kaša, riž, polenta
Polenta in omaka iz čičerike in gob
Zelo pogosto skuham juho iz zmrznjene zelenjave ali kremno špinačno, kremno bučno ali iz korečka in krompirja
Veganski mac and cheese
imamo vrt in se oskrbujemo z zelenjavo. Za zimski čas spakiram mešanico korenja, graha, krompirja, zelene, cvetače, pora itd v vrčke cca 500 g in potem z veseljem kuham enolončnice na x načinov.
radi imamo šmorn in solato, palačinke in kompot, poleti paradižnikovo solato in kruh, pa mlad kromir iz pečice in solato, za večerjo pogosto naredim v jajcu popečene kruhke, občasno tudi kruhov narastek, poleti obožujemo dušeno zelenjavo na maslu, sladko zelje, krompirjev golaž, grenadirmarš, regrat z jajci (sezona regrata se je pričela 😛 ) motovilec z jajci, ko je sezona gremo po šampinjone ki so odlični praženi s krompirjem in jajci, v juhi, pohane bučke in solato, bučke v omaki s pirejem, melancane, sveže pacane kumare in kruh z zaseko (ni boljšega) , pečen fižol, pasulj, zelenjavne juhe, stročji fižol v omaki, rižev narastek, mlečni riž, mlečni zdrob, ajdova kaša, mlečna prosena kaša, včasih za večerjo naredim zlivanko,
v glavnem, pri nas ne kompliciramo, bolj je naravno, boljše je! 🙂
Pri tebi pa morejo bit vonjave……….
[/quote]
Predvidevam, da tole leti na fizol… a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
Predvidevam, da tole leti na fizol… a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
[/quote]
Patentiraj svojo iznajdo. Ves svet namreč po fižolu prdi.
Predvidevam, da tole leti na fizol… a ti jaz nekaj povem? Odkar sem iz prehrane crtala mleko, mlecne izdelke in kruh ter testenine, z vonjavami nimam nobenih tezav. Lahko jem kakrsnokoli zelenjavo, fizol redno, nobenih vetrov, problem je le, ce pretiravam z mesom. Strocnic se crevesje navadi in jih predela, vzroki za smrad so ponavadi drugje.
[/quote]
Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
Zanimivo, imam enake izkušnje, tudi prebava se mi je uredila neverjetno, počutje, vse.
Pri tem da tudi krompirja in riža jem samo minimalno.
Matevža recimo, tega jemo veliko, ali pa rada imam stročji fižol s krompirjem po primorsko (kopa) . Sicer pa jemo veliko minešter (zelenjavnih juh) , leče, čičerike, tudi bob.
[/quote]
Ce bi se meni uspelo se krompirja odvaditi, bi pa zmagala 😉 Sicer pa ja, tudi jaz nimam vec tezav s prebavo, ki so me prej stalno mucile, pa napihnjenosti ni vec,…
Ce bi se meni uspelo se krompirja odvaditi, bi pa zmagala 😉 Sicer pa ja, tudi jaz nimam vec tezav s prebavo, ki so me prej stalno mucile, pa napihnjenosti ni vec,…
[/quote]
Krompir seveda jemo, ampak jaz ga vzamem samo za vzorec. Razen, če je pečen. Ali pomfri. Ali pire, ali v solati 😂😂😂😂. Ne, res ga malo pojem 😁
res radi jemo sezonsko in med drugim imamo najraje stročji fižol v solati, pa zabeljen stročji fižol z zaseko in smetano, pa fižol zabeljen z zaseko in poražen v ponvi, kmečke kumare s smetano in krompirjem, narastke iz zelenjave, grahovo omako in pire, v sezoni sadja imamo pogosto rižev narastek s sezonskim sadjem, palačinke z x nadevi, rada kuham tudi kostno juho z zelenjavo in domačo ribano kašo, kurjo obaro z žličniki ( na komplet kosilo za 4 osebe s sestavinami iz lasnega vrta cca 1.5 evra ) jajčno solato, obložene kruhke s sirom npr, mlečna krompirjeva juha, krompirjevi svaljki v drobtinah in solato…