Res dobra zeljna solata – prosim za recept
Jaz zelje narežem na tanko, notri dam topel kuhan krompir, da se zelje še malo zmehča, začinim s soljo, poprom in bučnim oljem. Kisa ne uporabljam.
Včasih dodam še na drobno naseckan česen.
Tipično babje…sol , poper in je konc z začimbami…ni čudno da smo desci dost boljši kuharji…
Na zeljnati solati ne sme manjkat rjavi fižol, česen, janež (kumina), sol, mešanico poprov na mlinčku, jabolčni kis (sam ga uporabljam od Ašiča), krompir katerega se takoj po kuhanju prelije z bučnim oljem…
Zelje mora bit narezano na zelo tenko in mora stati 2-3 ure nakisano in nasoljeno, da spusti vodo in postane mehak…
Obožujem zelje…sladko, kislo, v solatah, surovo, z raznimi dodatki – samo da je zelje 🙂
Receptov in nasvetov je bilo že dovolj zapisanih, mogoče samo še tole (za navdušence):
http://allrecipes.com/recipes/218/salad/coleslaw/
Večinoma samo zelje na solato(kis, olje, sol) s česnom. Zelje na tanko narežem.Včasih dodam rd.fižol. Nikoli ne skuham krompir in ga zelju ne dodajam.
Če je pa kje ponujeno s krompirjem, pač normalno vzamem. Doma pa ne dodajam krompirja.
Če imam za porabit kakšno kuhano čičeriko ali kuhano govedino, kar dodam notri…to bolj poredko.
pri nas jo je mama vedno delala tako – da je zelje na tanko narezala – odstraniš vse stržene na listih in narežeš res na tanke rezine potem je zelje nasolila in pustila stati, da se je zmehčalo. Nato je to slano zelje oprala, dala gor skuhan topel krompir in začinila z oljem in kisom – soljo še po potrebi. In je bila mehka solata.