SLO nacionalna jed.
Pa to ni slovenski ponos. O tem sprašuje
[/quote]
Masovnek skuhaj, če ga znaš. Vsakemu tujcu se bodo sline cedile. Zapisano je le vrh ledene gore. Slovenija ima toliko tega “ponosa”, da še etn9grafi težko sledijo.
Misliš, da mi pice nimamo? Pa se motiš.
Samo z jedmi revećev lahko odpremo kadarkoli lokalne restavracije z mišelinkami.
Vsaka slovenska regija svoje. Brez heca.
Kje so potem še jedi za bogate!
Masovnek skuhaj, če ga znaš. Vsakemu tujcu se bodo sline cedile. Zapisano je le vrh ledene gore. Slovenija ima toliko tega “ponosa”, da še etn9grafi težko sledijo.
Misliš, da mi pice nimamo? Pa se motiš.
Samo z jedmi revećev lahko odpremo kadarkoli lokalne restavracije z mišelinkami.
Vsaka slovenska regija svoje. Brez heca.
Kje so potem še jedi za bogate!
[/quote]
Ne sanjaj o mišelinkah in dobrih restavracijah. Če bi bilo to res, bi bile same take restavracije odprte.
Res žalostno, ozoroma odraz našega časa,druga in tretja generacija priseljencev se štejeta za Slovence nimata pa osnovnega vedenja o slovenstvu,govorita sicer jezik okolice več ali manj brez naglasa, mentaliteta pa je povsem od dolje.
[/quote]
Sori, no, ampak kako naj jaz, ki sem vzgajana s sarmami, baklavami, cicvarami in podobnim, gojim slovensko tradicionalno kulturo prehrane?
Kdo bi mne tega lahko naučil????
Za Slovence se “prekleta Čefurka”…
Jasno, da potem furam svoje in ko dobimo kdaj goste na kosilo, skuham tisto, kar znam dobro skuhat in se ne foliram z žganci, ki jih ne znam narediti!
Potica se pa peče tudi drugod in ji rečejo “štrudla”, prekmurska gibanica je tudi po krajih bivše Juge znana kot “zagorska” in jo znajo tudi veliko južneje narediti zelo dobro.
Glede te kulinarike, vse je odvisno samo od tega, kaj rad ješ in koliko se sam potrudiš s kuharijo!
Moja lazanja je tako dobra, da se lahko Italijani skrijejo, a nisem I od Italijanke, sarme moje tašče so vrhunske, za M zvezdice, pa nima kapljice južne krvi, najboljšo potico sem jedla pri prijateljici Italijanki (mi je dala tudi recept, tako da zdaj naredim super potico)…
Od slovenskih, sem pa mojstrica za metvž, repo in pečenice, to se pozimi obiski kar sami naročajo na kosilo, a nimam kapljice slovenske krvi!
Ne sanjaj o mišelinkah in dobrih restavracijah. Če bi bilo to res, bi bile same take restavracije odprte.
[/quote]
Mišelin bi si prste polizal, če bi hodil po naših planšarijah. Bi se mu trebušček smejal.
V Tržiču imamo mojstre, ki delajo štruklje, preko 20 vrst. Te povabim, pridi na Detelco. Mogoče se z lastniki zmeniš še za masovnek.
sloivenčki v tujini so še vedno slovenčki, tudi ljudje v sloveniji ki so druge narodnosti pač ostajajo druge narodnosti, ti jim tega ne moreš vzeti naj ti bo jasno.
Res žalostno, ozoroma odraz našega časa,druga in tretja generacija priseljencev se štejeta za Slovence nimata pa osnovnega vedenja o slovenstvu,govorita sicer jezik okolice več ali manj brez naglasa, mentaliteta pa je povsem od dolje.
[/quote]
Sori, no, ampak kako naj jaz, ki sem vzgajana s sarmami, baklavami, cicvarami in podobnim, gojim slovensko tradicionalno kulturo prehrane?
Kdo bi mne tega lahko naučil????
Za Slovence se “prekleta Čefurka”…
Jasno, da potem furam svoje in ko dobimo kdaj goste na kosilo, skuham tisto, kar znam dobro skuhat in se ne foliram z žganci, ki jih ne znam narediti!
Potica se pa peče tudi drugod in ji rečejo “štrudla”, prekmurska gibanica je tudi po krajih bivše Juge znana kot “zagorska” in jo znajo tudi veliko južneje narediti zelo dobro.
Glede te kulinarike, vse je odvisno samo od tega, kaj rad ješ in koliko se sam potrudiš s kuharijo!
Moja lazanja je tako dobra, da se lahko Italijani skrijejo, a nisem I od Italijanke, sarme moje tašče so vrhunske, za M zvezdice, pa nima kapljice južne krvi, najboljšo potico sem jedla pri prijateljici Italijanki (mi je dala tudi recept, tako da zdaj naredim super potico)…
Od slovenskih, sem pa mojstrica za metvž, repo in pečenice, to se pozimi obiski kar sami naročajo na kosilo, a nimam kapljice slovenske krvi!
[/quote]
Letos so me sosedi naučili rendačo sa tikvicama ali krumpirem pečt. Ali je enaka sestava kot cicvara? Mogoče je rendača Bosanska, cicvara pa Srbska? Bila je pa nebeško dobra, pod sačem pečena in jogurt s česnom čez polit.
Letos so me sosedi naučili rendačo sa tikvicama ali krumpirem pečt. Ali je enaka sestava kot cicvara? Mogoče je rendača Bosanska, cicvara pa Srbska? Bila je pa nebeško dobra, pod sačem pečena in jogurt s česnom čez polit.
[/quote]
Cicvara je koruzna moka s sirom in kajmakom, moraš imeti pravo grobo mleto koruzno moko, če je nimam, mešam navadno koruzno moko in instant polento. V širšo posodo daš vodo, mleko, mast in kajmak, lahko tudi beli sir, zavreš, vmešaš moko in kuhaš toliko, da se maščoba razpusti in priplava na vrh. Kalorična bomba :))
Postrežeš samostojno, s kepico kajmaka ali sira in paradižnikovo solato. Noro dobro!