Recept za golaz za 4
Kolicine so prave. Zacimb ne gre prav veliko. Okus da dobro preprazena cebula.
Torej: kilo cebule, raje rdeco kot belo, ali vsaj pol-pol tanko narezi samo v eno smer, ne na kocke. Daj na hladno olje, v lonec z debelim dnom. Posoli, premesaj, pokrij. Prazi na manjsi/srednji temperaturi, pogosto premesaj in tu pa tam polij z zlico ali dvema vode. Po kake 3/4 ure ali uri moras imeti v loncu temno rjavo, marmeladi podobno zadevo. Zdaj dodaj meso, narezano na vecje kocke. Prazi naprej. Ko meso spusti vodo, potresi z 2 zlicama rdece paprike – sladke, pekoce ali mesane po okusu, in se malo soli. Zalij s toliko vode, da je do roba mesa, ampak da ga ne pokrije. Pokrito pusti dusiti kaki 2 uri. Vmes obcasno premesaj. Potem prilij deci belega vina. Ce zelis bolj povezano omako, lahko v vino zmesas zlicko skroba ali moke, ni pa nujno. Ja, tiste iste moke, ki bo tudi v svaljkih. 🙂 Pusti se kako uro dusiti, obcasno premesaj in preveri nivo tekocine. Na koncu poskusi, zacini z mletim poprom in po okusu se dosoli.
Ker je priprava dolgotrajna in ker pride boljse iz vecjih kolicin, se splaca narediti za dvakrat in polovico zamrzniti. Ce bos zamrzovala, ne smes dati v omako moke ali skroba, ker bi po odmrzovanju postala kosmicasta (kot da je sesirjena).
veliko, veliko čebule prepražiš na olivnem olju
potem dodaš na kocke narezano meso
in še naprej pražiš…
najprej na visokem, nato na nizkem ognju
NE dodajaš nobene vode
meso pri praženju spušča svojo vodo in ta mora izhlapeti,
počasi naj se praži, premešaš večkrat….kakšno uro, uro in pol
mi dodamo veliko origana, že prej tudi rožmarin…kapre, da je slano..
poskusila sem tudi z dodajanjem vode, vendar ni bilo dobro, meso se mora zapeči od zunaj in potem delati v lastnem soku..
ne dodajat moke