Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako se prav dela rižota?

Kako se prav dela rižota?

Zadnjic sem nekje zasledila, pa si nisem zaponmila, kako se dela rižota. Bojda ni to to, če v poprazen riž da vodo in zamesas. Kao da je to navadna pešta .Ena fora je bila, pa se ne spomnim, se kdo?

Ne vem kaj misliš, Jaz vem samo za to foro, da prilivaš vrelo vodo, ne mrzle in da čim manj mešaš.

Če hočeš vlažno rižoto, dolivaš vročo vodo in ves čas počasi mešaš. To je bistvo rižote.
Če ne mešaš in daš vodo samo na začetku in pustiš, da povre, dobiš dober suh riž.

Narediš rižoto in namesto da jo “pajsaš” na štedilniku, jo daš v pečico. Se ne prismodi, je ni treba mešat,….. pa še okusnejša je.

Jaz vedno delam posebej riž in posebej omako in na koncu skupaj zmešam. 🙂


Rižota oz. risotto se dela tako, da se riž prepraži, nato doda morebitne dodatke (jurčki, zelenjava, začimbe, itd.) in se počasi in postopoma zaliva z majhnimi količinami vroče tekočine med stalnim mešanjem na nizkem ognju. Na koncu se jo ‘mantekira’ z maslom ali parmezanom, ponudi se jo kuhano ‘na kremasto’. Riž pilav se skuha tako, da se v slano vrelo vodo doda riž (in morebitne začimbe ali dodatke), ko skupaj zavre, se zniža ogenj na minimum in kuha pokrito, brez mešanja in odkrivanja. Za ta način moraš imeti pravo razmerje voda-riž, ker na koncu kuhanja mora vsa voda izhlapeti in riž z vilico razrahljaš. Riž z … (karkoli) se kuha tako, da se doda riž v večjo količino vrele slane vode, mešaš odkrito in na koncu precediš (po potrebi splakneš) in dodaš dodatke. Za vsakega od načinov potrebuješ določeno vrsto riža, ni vsak za vse. Rižota pa se reče samo prvemu načinu.


Rižota oz. risotto se dela tako, da se riž prepraži, nato doda morebitne dodatke (jurčki, zelenjava, začimbe, itd.) in se počasi in postopoma zaliva z majhnimi količinami vroče tekočine med stalnim mešanjem na nizkem ognju. Na koncu se jo ‘mantekira’ z maslom ali parmezanom, ponudi se jo kuhano ‘na kremasto’. Riž pilav se skuha tako, da se v slano vrelo vodo doda riž (in morebitne začimbe ali dodatke), ko skupaj zavre, se zniža ogenj na minimum in kuha pokrito, brez mešanja in odkrivanja. Za ta način moraš imeti pravo razmerje voda-riž, ker na koncu kuhanja mora vsa voda izhlapeti in riž z vilico razrahljaš. Riž z … (karkoli) se kuha tako, da se doda riž v večjo količino vrele slane vode, mešaš odkrito in na koncu precediš (po potrebi splakneš) in dodaš dodatke. Za vsakega od načinov potrebuješ določeno vrsto riža, ni vsak za vse. Rižota pa se reče samo prvemu načinu.
[/quote]

Niti ne. Najprej potenstaš čebulo in česen, nato dodaš dodatke (gobe, morske sadeže, zelenjavo) in šele nato riž. Vse to na suho oziroma samo z oljem. Ko popražiš riž, šele začneš postopoma dodajati vročo vodo ali juho.

Popražim čebulo, dodam riž, na rahlem ognju pražim, da postekleni, dolijem malo belega vina, ko povre, dodam ostale stvari, potem zalivam s toplo vodo, ali jušno osnovo. Tik pred koncem dodam košček masla in/ali naribanega parmezana.

Popražiš čebulo, korenček, meso…dodaš začimbe.
Popražiš riž na olju ali masti, da postane “steklen” (potrebno stalno mešanje!) in ga nato primešaš k mesu in ostalemu, malo še podušiš, nato doliješ juho oz vodo.
Tekočine naj bo točno 2x toliko kot je riža.
Predno se riž popraži se ga izmeri v posodi in če imaš 2dl riža, doliješ 4 dl tekočine.
Vse skupaj se dobro premeša nato pokrije s pokrovko, da tekočine ne izpareva in duši na blagem ognju, brez dodatnega mešanja, ko se riž zgosti, ko ni več tekočine, je jed gotova.

Bela rižota-riž na belo

V teflonsko kozico dam pol vode in pol mleka , posolim in na mrzlo tekočino dodam riž. Kuham na majhnem ognju in NE mešam. Ko prvič pomešaš, moraš še naprej, ali v primeru, da moraš doliti tekočino. Na koncu dodam košček masla in nariban parmezan.

Lahko posebej pripraviš še: mešane gobe, pocvrte na olju s pretršiljem in česnom, sol, poper
Take gobe dodam gornji beli rižoti (5 min prej, ko je riž dovolj kuhan) in oboje skupaj kuham še 5 min.

New Report

Close