Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika folna kislina in prehrana

folna kislina in prehrana

Živjo,

prosim vas za nasvet. Kaj mislite, dobim dovolj folne kisline s prehrano ali moram jesti dodatke folne kisline, glede na to, da sem noseča.
Sprašujem predvsem zato, ker sem resnično proti vsem tabletam in če je možno bi se izognila tudi tem.

hvala.
lep dan.

V kolikor se res zdravo prehranjujes, naceloma ni potrebe po dodatkih..
To pomeni veliko zelenjave, strocnic, pivo (non alko), ipd
Btw. dobro pa je, da ce ze posegas po prehranskih dopolnilih je to tudi pred nosecnostjo..

Glede na to, da ste od tega trenutka dalje odgovorni tudi za otroka, mislim da je pametno, da dodajate folno kislino, ker ima resnično veliko vlogo pri delitvi celic.
Če pa resnično uživate dovolj take hrane, ki vsebuje prav vitamin B9 (šparglji, pomaranče, ohrovt, jetrca, čičerika, fižol), pa mislim da že s tem lahko pokrijete te količine…

Razumem te, da se želiš izogniti tabletam in zdravilom…ne razumem pa zakaj bi komplicirala pri dodatku vitaminskih tablet in folne kisline…to ni zdravilo…je samo dodatek h prehrani.

srečno.

Folna kislina svojo vlogo odigra do šestega tedna nosečnosti. Po tem pa je ni več potrebno dodajati.
Dr. Pušenjak na sosednjem forumu ima veliko za povedati na to temo.

tudi dr. pušenjak vseeno priporoča jemanje folne kisline

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=10476643

Spoštovani,
res je. Edinole za folno kislino je znanstveno dokazano in brez dvoma, da lahko v določenih okoliščinah prepreči določene razvojne napake pri plodu. Noben drug vitamin ali rudnina nima tako jasno dokazanega učinka. Če že sprašujete o FK, pa priporočam uporabo pripravka, ki vsebuje aktivirano FK, (metafolin), to pa vsebuje za enkrat le Femibion. Sicer bi FK zadostovala, če bi jo začeli uporabljati takoj ob zanositvi, ker pa ta trenutek pogosto ni znan, se jemanje FK priporoča že kar v času načrtovanja nosečnosti.

https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=9243670

sicer pa dostikrat pove tudi tole

Spoštovani,

že večkrat sem zapisal, da je evforija okrog folne kisline umetna in je njen učinek zanemarljiv. Glavni namen FK je preprečiti nepopolno zaprtje nevralne cevi, ta problem pa se pojavi cca. 1x na 1000 nosečnosti, med doslednimi uživalkami FK pa 1 na 4000 nosečnosti,. torej med 4000 uživalkami FK preprečimo 3 primere nepopolnega zaprtja nevarlne cevi, 1 problem vseeno ostane, ostalih 3996 žensk pa bi imelo popolnoma enak izid nosečnosti tudi brez FK. Toliko o FK. Če se FK že jemlje in špekulira, da ste morda ravno vi tista, ki FK nujno potrebuje, potem ima smisel jemati učinkovito obliko, torej metafolin, ta pa je trenutno žal le v Femibionu.

jeba je, če si ravno med tistimi, ki bi ji folna pomagala, pa zaradi svoje trme tega nočeš naredit.

take matere ste najhujše in ravno takim trmastim materam potem otroci tudi umrejo, ker po vaše medicina itak pojma nima in veste več kot vsi zdravniki skupaj.

odloči se sama.

Jaz tudi nisem pristaš dodatkov, ampak ko sem se odločila za otroka, sem že pred zanositvijo začela jemati folno in vitamine…boljše preventiva kot kurativa 😉
Sem pa jemala : https://www.lekarnaljubljana.si/artikel/premama-30-tablet
kjer so vitamini, minerali in folna kislina…vse v enem 😉

lp,

Svetujem vam, da jo jemljete, saj so folati v nosečnosti pomembni. Nizek nivo folata pri nosečnici je lahko dejavnik tveganja za okvare pri dojenčku.
Folnih kislin kot dopolnilo je na izbiro veliko…npr: Femibion, Premama, Elevit,…

Ni velikih razlik med njimi…važno je, da jo jemljete.

lp,

Vsekakor velja priporočilo, da posežete po dopolnilo Folne kisline. Posledice, pa čeprav je verjetnost majhna so preveč resne, da bi slednje zanemarili.
Na tisto kar je pomembno opozoriti je oblika folne kisline, ta je v poceni dopolnilih v sintetični obliki, za katero je znano, da v večini ne bo pretvorjena v aktivno obliko in absorbirana.
Zato izberite najboljšo, bioaktivno obliko L-5-metiltetrahidrofolat ali krajše L-5-MTHF in zaupanja vredno znamko, kot je angleški G&G vitamins.

Pravi naslov za podobna vprašanja –> ginekologinja.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

New Report

Close