Kosilo za najstnike
Goveja juha, rižota, solata
Milijonska juha, pire krompir, zrezki v gobovi omaki, solata
Juha iz hokaido buče, krompir v kosih, stročji zabeljen fižol, solata
Vampi, polenta, solata
Polnjene paprike, pire krompir
Kostna juha, Musaka iz jajčevcev, solata
Grahova kremna juha, skutini štruklji z drobtinicami, zrezki v naravni omaki, dušena zelenjava, solata
Golaž
Enolončnica iz leče
Paradižnikova juha
rižota z morskimi sadeži, solata
Prežganka, polnjene bučke, solata
Ajdovi žganci, gobova juha, rižev narastek
Brokoli juha, kaneloni, fižolova solata
Kuham sezonsko. Trenutno na sporedu:
Bučke (polpeti, juhe, omaka, narastek, pečene na žaru ali v ponvi, polnjene z raznimi nadevi, v solatah…)
Paradižnik (juha, omake v kombinaciji z mesom, sirom in drugo zelenjavo, solata, polnjen)
Cvetača in brokoli (juha, solata, na maslu, pečeno v pečici, gratinirano, polpeti…)
Zelje, ohrovt (solata, omaka, s fižolom, na sladko, v enolončnicah, zavitki (podobno kot sarma samo ni kislo)…)
Por (omaka, juha, z jajčki, dam ga tudi v solate, rižoto, enolončnice…)
Paprika (polnjena klasično, polnjena z drugimi nadevi in pečena, paprikaš…)
Melancani (musaka, pečeni, v omaki, ocvrti)
Kumare (omaka, solata)
Večkrat na sporedu tudi razne kombinacije naštete zelenjave, kot so vse možne mešane solate (dodam še lečo, ješprenj, ajdovo kašo, kuskus in je že samostojna jed), sataraš, enolončnice, rižote, razni namazi, nabodala v kombinaciji z mesom…
Od prilog kuhan/pečen/pire krompir, riž, kuhana/popečena polenta (včasih dodam še rikoto, suhe paradižnike, sir…), kuskus, ajdova kaša, ješprenj, testenine…
Od mesa večinoma, kar je hitro gotovo in ne zahteva celih ur peke v pečici. Na primer puranji/piščančji zrezki marinirani in pečeni v ponvi, goveji steak, razni mesni polpeti, perutničke, nabodala, ribe in morski sadeži…
Možnosti in kombinacij je v tem času res neskončno 😀
Povej kaj radi jedo, katera zelenjava jim je dobra.
Moji pohane bučke in melancane. Poham v olivnem olju in dobro popivnam. Kompot iz rumenih podolgovatih buč ker ne vedo da je iz buč. Žepki z zeljem ki so dobri tudi mrzli, zavitek iz zelja in faširanega svinjskega mesa. zavitek iz bučk, filane paprike ali bučke s pire krompirjem. Zmiksane zelenjavne juhe, doma narejen sadni sladoled. Na pico dam tudi koruzo in obvezno tržaško omako. Rižoto z zelenjavo. Večina otrok pa, tako kot tvoji in moji,obožuje seveda tudi testenine. Kupim barilla št 1 ki se kuhajo samo 3minute.
Hči ne mara gob, klobas, rib, mesne štruce in pire krompirja. Jaz sem bila tudi takšna v teh letih 😀. Sedaj poleti kuham bolj lahko hrano. Za juhe in čorbe je prevroče. Bolj solate in zraven meso, razne polivke. Med letom je v šoli, tako da kuham med tednom. Z zelenjavo nisem toliko spretna, a sem se pripravljena učiti.
Jaz pa ne maram vampov, ričeta. Hvala za ideje.
Zdaj, ko je ogromno bučk pri nas hitro izginja potenstana zelenjava s paradižnikom, ker jim je dobra tudi hladna ali si pa malo pogreje. Podobno kot sataraš (nakockane bučke, včasih rdeča paprika, paradižnikova omaka, majaron, origano, bazilika, svež peteršilj) le brez jajc, dodam lahko praktično katerokoli zelenjavo zraven bučk in paradižnika pa gre v promet. Slane zavitke iz skute in ribanih bučk naredi sam. Trenutno ima ful rad krompir iz pečice, a to se pri njem itak spreminja. To je pri nas največja razlika, če primerjam s hladnejšimi meseci – bučke. 🙂
Zato je kuhati v tem času super, sestavin je v izobilju in za vsakega se kaj najde.
Meni so super varianta tudi tortilje ali slane palačinke. Lahko nadevaš z razno zelenjavo, mesom, namažeš z domačimi namazi ali narediš omakice… Lahko popečeš v pečici ali ponvi, če se mudi samo v mikrovalovki fajn segreješ, ko je vroče kar hladne zmažemo..
Pa razni cmoki (skutni ali zdrobovi s sadjem, lahko samo kuhani in z drobtinami ali poleg omake). Včasih naredim tudi vodne žličnike, jih vržem na mešanico popražene zelenjave in solato.
Meso pečem večinoma v ponvi ali kar zunaj v picopeku in občasno na žaru (kamin) :).
Najraje perutnino, ker je res hitro pečeno.
Za hladnejše dni ali, če imate pečico v kakšni letni kuhinji, so super tudi razni zavitki iz vlečenega testa. Lahko mesni ali zelenjavni, tudi v kombinaciji s sirom, rikoto ali skuto…
Jaz imam toliko idej, da bi morali imet 10 obrokov dnevno, če bi hotela vse uresničit 🙈🙈
Moja 15- letnica ne mara skoraj nič. Jedla bi piščanca v omaki in riž, pa testenine s pestom ves čas. Pa jajca si naredi.
Nobene zdrave hrane ne mara. Mi najraje jemo kosila brez mesa, morda enkrat tedensko meso, enkrat ribe, 5x zelenjavno.
Delam pa veliko indijskih jedi, pa arabskih… veliko s čičeriko, kokosovim mlekom, sladkim krompirjem, melancani, bučkami…Ampak vsega tega ona ne mara.:( Eh, upam da jo mine.
Še vedno boljše, kot hrenovke in pomfri vsak dan ;). Kaj pa uporabi za omako poleg piščanca?
[/quote]
Enkrat naredi omako s sladko smetano in curryjem, drugič paradižnikovo. Mah, ja, boljše kot hrenovke in pomfri, pa vseeno… pa kakšno zadevo s tuno poje, lososa ima rada, druge ribe tako tako. Melancanov in čičerike ne more prenesti, tudi fižolovih jedi ne mara,mehiških niti, solate edino paradižnikovo s čebulo in paprikami ter kumaricami in mocarelo. To bi pojedla na tone.
Evo, danes bom za moža in zase naredila tortilje z zelenjavo in fižolom, ona bo jedla špagete s paradižnikovo omako in piščancem, kar ji je ostalo od včeraj. Ehhhh
Nisem avtorica, mi bo pa prav prišlo, tole je super, hvala za jedilnik v prihodnjih dneh, čisto vse je dobro.
[/quote]
meni je predvsem preveč vsega. in predvsem ne razumem zakaj je potrebno ob vsaki jedi (malodane za vsako) imaš napisano solato zraven – čeprav je poprej že zelenjavna juha, in zelenjavna priloga.
Enkrat naredi omako s sladko smetano in curryjem, drugič paradižnikovo. Mah, ja, boljše kot hrenovke in pomfri, pa vseeno… pa kakšno zadevo s tuno poje, lososa ima rada, druge ribe tako tako. Melancanov in čičerike ne more prenesti, tudi fižolovih jedi ne mara,mehiških niti, solate edino paradižnikovo s čebulo in paprikami ter kumaricami in mocarelo. To bi pojedla na tone.
Evo, danes bom za moža in zase naredila tortilje z zelenjavo in fižolom, ona bo jedla špagete s paradižnikovo omako in piščancem, kar ji je ostalo od včeraj. Ehhhh
[/quote]
Glede na vse, kar slišim o 15-letnikih od staršev, je tole še kar solidno. Sama si kaj pripravi in v bistvu niti ni tako slab nabor sestavin :).
Mogoče bi lahko preizkusila še kakšne druge jedi iz sestavin, ki jih ima rada. Da se ne bo res ves čas ponavljala. Če rada kuha, se ji bo slej kot prej razširilo obzorje, da si lahko še kaj drugega užitnega skuha 😉
meni je predvsem preveč vsega. in predvsem ne razumem zakaj je potrebno ob vsaki jedi (malodane za vsako) imaš napisano solato zraven – čeprav je poprej že zelenjavna juha, in zelenjavna priloga.
[/quote]
Meni pa ne. Pri nas smo navajeni, da jemo juho (v največji vročini sicer ne), solata je pri nas tudi obvezna.
Nikoli tudi ne kompenziram, recimo da zaradi zelenjavne juhe ali solate ne bi bilo zelenjavne priloge. Saj gre za čisto drugačne okuse in pripravo.
Kaj mi pomaga neka zelenjavna juha, če mi manjka nekaj kislega (solata), ali, kaj mi pomaga solata, če mi na krožniku poleg mesa in krompirja manjka recimo kuhan grah in korenček, bučke, ipd?