Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zmrznjena hrana je ok

Zmrznjena hrana je ok

Nismi revni, pa si dostikrat privoscimo zmrznjeno pizzo, pomfri, spinaco, zelenjavo. Mislim, da ni s tem nic narobe, prihranis ogromno casa . Tudi v restavraciji se dosti uporablja zmznjena hrana , je tudi bolj prakticno in ekonomicno.

Se cisto strinjam. Tudi jaz vedno zmrznem golaz, vampe,…

Pice in ze pripravljene jedi res redko kupim zmrznjeno, mogoce 2x na leto ali pa se to ne, nam enostavno ni dobro in ce je res sila, raje kupim gotov burek za kosilo, kot zamrznjeno lazanjo.

Zelenjavo pa redno, vedno imam na zalogi spinaco, grah, strocji fizol, brokoli in cvetaco. Mesane zelenjave ne maramo.

nezdravo
to ti ni znano?

Kupujem zmrznjene pice, ampak jih obložim sama, če ravno nimam časa narediti testa sama in čakati, da vzhaja.
Pa poln hladilnik zamrznjene hrane imam; polnjene paprike, čufte in podobno vedno naredim za parkrat, eno porcijo pojemo, ostale zamrznem. Enako golaž in še kaj podobnega.
Z vrta celo poletje in jesen pospravljam zelenjavo in jo zamrznem (paprike, brokoli, špinača, korenček, grah…).

Med zmrznjeno zelenjavo in najcenejšo industrijsko hrano je velika razlika, a ne? Zmrznjena pica – ga ni denarja. Ker je ogabna.

Me prav zanima kakšno neindustrijsko hrano ješ. Verjetno makarone sam-a prideluješ in govedino sam-a kolješ za vogalom.

Dejansko se z zmrzovanjem ohrani najvec vitaminov in mineralov. Bolje domača, poleti zmrznjena bučka, kot sveža iz trgovine sredi zime. Drugo so pripravljene jedi a la pizza, pomfri… to je čisti junk food brez hranilne vrednosti.

S temi picamu, burgerji in podobnim, sem nazrta do plafona, a telo mi hrepeni po sadju in zelenjavi! Noro!
Seveda pri nas jemo tudi junk, ampak gledam, da potem naslednji dan pretiravamo z zelenjavo, da se malo spucamo.

Me prav zanima kakšno neindustrijsko hrano ješ. Verjetno makarone sam-a prideluješ in govedino sam-a kolješ za vogalom.
[/quote]

Če se torej navežem na tvojo logiko, ti kupuješ tovarniške palačinke, pire krompir v vrečki in že narezano čebulo in nariban sir? Si ena od teh?

Če se torej navežem na tvojo logiko, ti kupuješ tovarniške palačinke, pire krompir v vrečki in že narezano čebulo in nariban sir? Si ena od teh?
[/quote]

Meni je instatnt pire mega dober! Vedno komja cakam zgodnje poletje, ko ni starega krompirja za kuhat, mladi pa za to ni dober, da se najem tega instant pireja!

Nariban sir pa kupujem naribano mozzarelo, je bistveno cenejsa, kot ce bi kupila v kosu.

Meni je instatnt pire mega dober! Vedno komja cakam zgodnje poletje, ko ni starega krompirja za kuhat, mladi pa za to ni dober, da se najem tega instant pireja!

Nariban sir pa kupujem naribano mozzarelo, je bistveno cenejsa, kot ce bi kupila v kosu.
[/quote]

Seveda je dober. V tem je poanta ojačevalcev okusa. Če je nekaj naribano ceneje kot v kosu, se ti ne zdi, da je s to sliko nekaj narobe? Ajaj, ljudje, kaj vse vam prodajo.

Če se torej navežem na tvojo logiko, ti kupuješ tovarniške palačinke, pire krompir v vrečki in že narezano čebulo in nariban sir? Si ena od teh?
[/quote]

Samo iz radovednosti, kaj je pa z narezano cebulo in naribanim sirom narobe?! 😀

Samo iz radovednosti, kaj je pa z narezano cebulo in naribanim sirom narobe?! 😀
[/quote]

Oba imata kar nekaj dodatkov, proti sprijemanju …

Ni problem v dejstvu, da je hrana zamrznjena, ampak v sami kvaliteti sestavin. Če recimo zamrzneš doma pridelano zelenjavo, je to nekaj popolnoma drugega kot če kupiš neke nekvalitene predpripravljene obroke, bogate z raznimi umetnimi dodatki, ojačevalci okusa, umetnimi aromami, sladkorjem, soljo itd.

Kupujem le nekatero zamrznjeno zelenjavo in ribe. Občasno še kakšen pekovski izdelek (žemljice npr.). Zamrzniti dam tudi jedi, ki smo jih sami pripravili doma iz svežih sestavin. Predpripravljenih kupljenih (industrijsko prozvedenih) zamrznjenih jedi, testa ali česa podobnega ne kupujem.

Ne jem v restavracijah, kjer strežejo predpripravljeno zamrznjeno hrano. Če le imam izbiro.
Taka hrana namreč ni niti okusna, niti zdrava, niti hranilna. Meni se ne zdi OK.

Predvsem pa ne bi tega postregla komu drugemu, kaj šele otrokom.

Seveda je dober. V tem je poanta ojačevalcev okusa. Če je nekaj naribano ceneje kot v kosu, se ti ne zdi, da je s to sliko nekaj narobe? Ajaj, ljudje, kaj vse vam prodajo.
[/quote]

Pa ravno instant pire je tako neznega okusa in mi je zato dober!
Glede naribanega sira pa, kolikor ga mi porabimo, bi lahko pojedli tudi cisti poliester-plastiko, pa nam ne bi bilo nic.

Če se torej navežem na tvojo logiko, ti kupuješ tovarniške palačinke, pire krompir v vrečki in že narezano čebulo in nariban sir? Si ena od teh?
[/quote]

Zakaj se izmikaš odgovoru?

Samo iz radovednosti, kaj je pa z narezano cebulo in naribanim sirom narobe?! 😀
[/quote]

Gre za opravilo, ki ti vzame 5 minut. In glede na to, da smo ugotovili, da je nariban sir cenejši od sira v kosu, gre več kot očitno za slabši izdelek. O narezani čebuli oziroma kaj se zgodi z vso zelenjavo, ko jo enkrat narežemo, pa sploh ne bi. Osnovna razgledanost. Zakaj si solate v hladilniku ne pripraviš za en teden vnaprej? S čebulo ni nič drugače. Samo da je kemično obdelana, da izgleda še naprej “lepa” tudi narezana.

Sem šla prav gledat sestavine mojega bio pire krompirja v prahu, ki ga imam na zalogi za hude čase. Takole piše: dehidriran krompir 99,9%, izvleček rožmarina
To je vse, nobenih Ejev, emulgatorjev, ojačevalcev… niti soli ni.

Ojej, zdaj gre pa tista seratorska oseba po štrik pa na drevo!

Enkrat sem brala, da po ne vem kerih pravilnikih ni treba pisat vseh sestavin gor. Kaj pa veš, kaj je notri? Potem eni zamenjajo prepovedano stvar z eno drugo, prav tako škodljivo. Recimo: transmaščobe so zamenjali z neko drugo škodljivo zadevo, ki je itak nihče ne pozna.

Pa poskusimo zares.

Mešanica v prahu za pripravo krompirjevega pireja.
Shranjevanje
Hranite na suhem.
Sestavine
krompir 97,00 %, začimbe, jedilna sol, emulgator mono in digliceridi maščobnih kislin, stabilizator: dinatrijev difosfat, antioksidant: askorbinska kislina, NATRIJEV METABISULFIT, izvlečki rožmarina, antioksidanti: mleko, kurkuma, askorbinska kislina.
Alergeni
ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI, MLEKO (V SLEDOVIH).
Povprečna hranilna vrednost
na
100,00 g
Energijska vrednost
kcal
350,00
kJ
1490,00
Maščobe
0,90 g
od tega nasičene maščobe
0,70 g
Ogljikovi hidrati
75,00 g
od tega sladkorji
2,90 g
Prehranske vlaknine
6,60 g
Beljakovine
7,50 g
Sol
1,30 g
Navodila za uporabo
Priprava:
– V loncu (1 vrečka): V 375 ml vode dajte pol kavne žličke soli (2 g) in segrejte do vrenja. Lonec odstavite s štedilnika. Dodajte 125 ml hladnega mleka in košček masla (20 g). S kuhalnico vmešajte vsebino vrečke in dobro premešajte. Pustite nabrekati ca. 1 minuto in še enkrat premešajte.
– V mikrovalovni (1 vrečka): V posodo za mikrovalovno pečico dajte 375 ml vode, 125 ml mleka, 1/2 kavne žličke soli (2 g) in košček masla (20 g).Vmešajte vsebino vrečke in kuhajte 5 minut pri 600 W. Počakajte, da nabrekne in ponovno premešajte.

In še Knorr:

Sestavine: krompir 99%, emulgator (mono- in digliceridi maščobnih kislin), stabilizatorji (difosfat, citronska kislina), antioksidant (natrijev METABISULFIT, butiliran hidroksianizol (BHA)), izvleček kurkume. Lahko vsebuje jajca, mleko in gluten.

Ampak bravo, da si našla fantomski izdelek organske snovi brez dodatkov, ki zdrži mesece na polici! To so smeti, ne hrana.

Pa poskusimo zares.

Mešanica v prahu za pripravo krompirjevega pireja.
Shranjevanje
Hranite na suhem.
Sestavine
krompir 97,00 %, začimbe, jedilna sol, emulgator mono in digliceridi maščobnih kislin, stabilizator: dinatrijev difosfat, antioksidant: askorbinska kislina, NATRIJEV METABISULFIT, izvlečki rožmarina, antioksidanti: mleko, kurkuma, askorbinska kislina.
Alergeni
ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI, MLEKO (V SLEDOVIH).
Povprečna hranilna vrednost
na
100,00 g
Energijska vrednost
kcal
350,00
kJ
1490,00
Maščobe
0,90 g
od tega nasičene maščobe
0,70 g
Ogljikovi hidrati
75,00 g
od tega sladkorji
2,90 g
Prehranske vlaknine
6,60 g
Beljakovine
7,50 g
Sol
1,30 g
Navodila za uporabo
Priprava:
– V loncu (1 vrečka): V 375 ml vode dajte pol kavne žličke soli (2 g) in segrejte do vrenja. Lonec odstavite s štedilnika. Dodajte 125 ml hladnega mleka in košček masla (20 g). S kuhalnico vmešajte vsebino vrečke in dobro premešajte. Pustite nabrekati ca. 1 minuto in še enkrat premešajte.
– V mikrovalovni (1 vrečka): V posodo za mikrovalovno pečico dajte 375 ml vode, 125 ml mleka, 1/2 kavne žličke soli (2 g) in košček masla (20 g).Vmešajte vsebino vrečke in kuhajte 5 minut pri 600 W. Počakajte, da nabrekne in ponovno premešajte.

In še Knorr:

Sestavine: krompir 99%, emulgator (mono- in digliceridi maščobnih kislin), stabilizatorji (difosfat, citronska kislina), antioksidant (natrijev METABISULFIT, butiliran hidroksianizol (BHA)), izvleček kurkume. Lahko vsebuje jajca, mleko in gluten.

Ampak bravo, da si našla fantomski izdelek organske snovi brez dodatkov, ki zdrži mesece na polici! To so smeti, ne hrana.
[/quote]

Smeti so tudi proteinski praški, napitki, sadni jogurti, salame, siri. Pojdi še od tam prepisat.

Zelenjavo da, pa kakšne Maline in borovnice. Pizze, krompir itd pa ne kupujemo zamrznjeno.
Zamrznem edino se meso. To je pa vse. Pire iz vrečke pa nisem se nikoli delala. Tud juhe iz vrečk ne kupim. Raje sama naredim ker imam kontrolo nad soljenjem in začimbami. Pa v teh kupljenih juhah je vegeta, to pa men ne pase.

Smeti so tudi proteinski praški, napitki, sadni jogurti, salame, siri. Pojdi še od tam prepisat.
[/quote]

Kvalitetna domača salama ne vsebuje dodatkov. Smo jih včasih tudi doma delali, zato dobro vem, kaj mora biti v salami. Enako velja za sire.

New Report

Close