Melancani v ponvi
Pri nas grejo najbolj v promet pohani. 😁 Meni so všeč narezani na tanke rezine v ponvi na toliko olja, da je ponev samo pomazana, podobno kot pri palačinkah. Pa si dam raje potem tržaško ali par kapljic olivnega olja in začimb čez. Takšni dušeni na koščke, kot pišeš, so mi dobri v kombinaciji z drugo zelenjavo, če zraven pomrcvarim še paradižnik z začimbami ali pa če dodam arašidovo maslo.
Pravilno je melancani ali jajčevci.
Narežem na tanke kolobarje in rahlo posolim. Ko se orosijo, jih potegnem skozi ovseno mleko – to pač uporabljam, povaljam v drobtinah z začimbami. Položim na peki papir, poškropim z malo olivca in spečem. Če jeste sir, lahko potreseš na vsakega malo parmezana.
Jaz raje drobtine pomešam s sezamovim semenom.
melancana ali melancan
ženskega ali moškega spola, oboje
https://fran.si/iskanje?FilteredDictionaryIds=201&View=1&Query=melancana
https://fran.si/iskanje?FilteredDictionaryIds=201&View=1&Query=melancan
Ooo hvala za nasvete in recepte.
arašidovo maslo, kdaj na zacetku ali na koncu?
[/quote]
Proti koncu.
Ovseno mleko res paše k malancanom kot je napisala sadjezelenjava. Če zelenjavo potenstam na ovsenem mleku namesto na vodi preden dodam arašidovo maslo, je res en poseben okus.
Drugače pa karije delajo z malancani s kokosovim mlekom in dodatkom paradižnikove kaše in začimb, ta močnih, poleg curry mešanice pašejo feferoni/čiliji oz. kajenski poper, ingver (po možnosti nariban svež), koriander, kardamom, celo cimet in mandljevi lističi, odvisno od okusov.
Pri otrocih zaenkrat pridem čez samo s klasiko: pohanimi, na tanko narezanimi na pici ali pa skritimi v ajvarju. Vsa čast vsem vam, ki imate jedce. 😉
Govorim malancani narečno že od majhnega 🙂 nisem vedela, da je sskj poslovenil italijansko verzijo, priznam.