Po čem imajo okus tartufi?
ne govorimo toliko o okusu, kot o vonju.
No, okus je nekako: zemeljsko oreščkast, vonj je tist, ki je izrazit: mešanica vonja po plinu ( tistem za kuhat) in vlažne zemlje…..
In tartufata nikoli ni ista sveže nalistanim tartufom. Ker tartufata je mešanica: drugih gob, umetnih arom, zelo malo pa je eteričnega olja pravega tartufa noter….
Enkrat sem brala knjigo o tartufih francoskega avtorja. Poduči vse – od vrste tartufov do nabiranja in načina priprave ter skladiščenju.
Najbolj me je fasciniral stavek: pravi tartuf mora dišati kot star neopran štumf.
Zdej, če ima tudi okus po starem štumfu, ne vem, ker ga še nisem jedla. Štumfa mislim.
Nič od opisanega zgoraj ne drži. Tartuf ima specifičenj vonj in okus brez primerjave. Je specialiteta, nekomu v slast nekomu ne. Tudi bakala ima izrazit vonj in je nekomu dober, nekdo ne prenese vonja, ali recimo divji šparglji.
[/quote]
Mislim, da kar drži zgoraj napisano.
Če primerjam vonj belega tartufa, ki malenkost potegne na česen, z vonjem črnega, ta res asociira na štumfe. Lahko pa rečemo tudi na mošus, če se lepše sliši 🙂
Kot je nekdo dejal, smrdijo. Malce res po smrdljivem plinu v china town v Bangkoku in po spermi. Tudi stanovanje smrdi po kuhi ogabno, ko se vrneš ponovno domov. Sam tarfuf praktično nima nekega oprijemljivega okusa, bolj ta vonj, komaj tarfufata ti da okus, nariban tartuf je bolj za dekoracijo in smrdljivi vonj. Imam tartufov ker jih kolega včasih nabere. Mislim, da jih cenijo predvsem tisti, ki jih drago plačajo. Če gledaš zgolj ali ti je všeč ali ne, je res brezveze.