Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Turčija – ISTANBUL

Turčija – ISTANBUL

Živjo

Odpravljam se v Istanbul (Carigrad), kjer bi si rad natančno ogledal bivšo prestolnico vzhodnega rimskega cesarstva. Ker zelo dobro poznam zgodovino tega mesta, vem tudi za kotičke, ki jih turisti ne poznajo.

Torej, če kakšnega poznavalca zgodovine zanima raziskovanje katakomb, vodnih rezervoarjev, porušenih palač…, PROSIM NAJ MI JAVI.

Nejc

Woooow

Tudi jaz sem full zagreta za Bizanc in zadevo hocem videt v zivo. Ej kdaj pa nameravas it?

natasa

Kdaj bi šel? Vrejetno pozno spomladi – Junij, ampak največ za kakšnega pol meseca. Seveda bi v tem času pogledal še kaj okoli Carigrada.

Piši mi in se dogovoriva.

Zivijo Nejc,
jaz ti pisem kar tako, ker sem jaz tudi ljubitelj tega mesta. Moj fant je namrec tam doma.
Katere koticke pa ti poznas-ki mi jih lahko svetujem, da mojemu Turku, razkazem njegovo mesto!

pozdrav
Polona

ha, ha, ha, ha

Dobro ti to turas.

Skoraj preprican sem, da ga on sigurno boljse pozna kot jaz.

Jaz si nameravam ogledat vodne cisterne (mislim, da jih je kar nekaj), ostanke teodozijevega zida in se nekaj malenkosti.

Vodna cisterna je ena in sicer ta je v samem centru Istanbula, a jo marsikdo zgreši, saj je pod zemljo, njen vhod pa je zelo slabo označen!

Zelo zanimivo, ceprav pam, da se zelo dobro spoznas, ker ni tko simpl najt.

Sicer pa ne vem zakaj se zaniams samo za skrito. Nekaj je ostalo tudi precej nedotaknjenega in to tisti najbolj pomembni del! K si poznaval verjetno ves kaj mislim?

Ah pa bazar, palaca, kaksen ukradeni egipcanski obeliks,…..

Lepo mestece.

Žal je ta tvoja informacija napačna. Ta ena je verjetno turistično urejena. Obstajajo pa še mnoge druge. (Aeitos, Bonus, Mocius). Yerebatan Sarayi je ena od teh bolj turističnih, pa tudi Bindirdirek je za tusriste. Toda te me ne zanimajo toliko. Mene bolj zanimajo tiste prve.

Vseeno hvala na pokazanem zanimanju. A tudi tebe slučajno zanima Bizanc?

Mestece?????????

To mesto ima takšno zgodovino, da se ti se sanja ne. To kar so delali Turki v zadnjih petsto letih, to ni bilo skoraj nič. Pred turki je bil tu center sveta. Ko so v Parizu in Londonu še v blatu capljali, to tu že imeli mestno razsvetljavo. Pa še in še bi se dalo naštevati.

Sploh pa me te turške finte ne zanimajo. To je v glavnem posnemanje bizantinskih fint (od uprave do arhitekture).

Pa naj bo to dovolj.

Jah no Hagia Sophia je verjetno potem turska:)? (no ja sej vbistvu v enem pogledu je:))).

Sicer pa o zgodovini tega mesta vem verjetno vec kot ti. Sam, ce nisi opazil je bilo malce zruseno in vse kar se je dalo odnesti je sedaj v Benetkah, Nemciji,…… Se najpomembnejsa dobro ohrnajena zadeva je prejle omenjena.

Sicer pa o pomembnosti bi se dalo razpravljati:). Skoda, da so se prevec zanasali na politicno moc in se prevec sopirili s vojim bogastvom, ki je slo drugim v nos. In kaj boljsega za zacetek krizarskih vojn, kot mesto z bajeslovinimi zakladi.

No lepo, da tist, kar je najbolsj ohranjeno te ne zanima:)). Si pac ozkogleden.

Sicer pa bi te vprasal, ce si sploh ze bil tam?

Ker si tako odprte glave, pazi da ti noter ne pride kaj škodljivega. Res pazi.

Pa pazi tudi, da si neboš kaj naredil.

Ti se pa res pameten. A si razmisljal, da bi se prijavil na olipmijado v prodajanju pameti. Res si pameten.

Pusti cloveku, da dela kar hoce. Ce koga zanima kaj drugega se ne pomeni, da je ozkogleden.

Zapomni si pa nekaj. Tvoje misljenje, da si najbolj pameten je zelo škodljivo. Sigurno je kdo, ki je se bolj od tebe.

Torej jaka. NISI V PESKOVNIKU.

Heh Blak, ce nisi opzail se je on delal pametnega.
In trdil, da je blazno razgledan in kako on vec ve in kak so turki tko brezveze:).
Kaj nej recem na taksno provokacijo? Dej najprej preberi, kdo je zacel zadevo.

Kaj pa nej bi si naredil:)?
Sam jst verjameme v oko za oko, zalitev za zalitev.

Mislim, da ste vsi tule na napačnem forumu! Za žalitve in pa podajanje tipkovnice, kdo bo napisal boljšo in slabšo žaljivko ter kdo je bolj in manj pameten, so verjetno drugi forumi bolj primerni (čeprav vam ne znam nobenega svetovat), tale pa je BAJE namenjen popotovanjem in tako naj tudi ostane! Tisti, ki bi konkretno izvedeli raje kaj o Turčiji, pa izvisimo. Sama sem sicer tam že bila, tako da me zadeva neposredno sicer ne zadeva, ampak z veseljem preberem tudi tako temo, kot naj bi bila tale. V glavnem, očitno sem tule v zelo “pametnem” ozračju in če ste nekateri tako pametni, kot se hvalite, vas bomo verjetno kmalu videli na Jonasu!

Se strinjam s tabo, tu ni prostor za tekmovanje v tem, kdo je bolj pameten.

Kot je napisal Blak, tu se obnasajo kot da so v peskovniku. Samo se tortice bi lahko delali.

Hmmm ce ne ves rabis vleiko za tel porabit, da prides na Jonasa.
Sicer pa sovrazim sport in bi izvisel:)))))).

Sicer pa lahko kaj poves o Turciji, kje is bila, kako je bilo in tko naprej, namesto, da pametujes.

Jaka, dej nehaj.

Zakaj le?

Glede Jonasa, res rabiš veliko (dej, nauč se uporabljat tipkovnico) denarja, da prideš zraven, ampak če si res tako pameten, kot praviš, potem boš gotovo prišel do 15. vprašanja in pokasiral 10 milijonov, potem pa boš lahko odplačal tisti telefonski račun. Seveda če se ne boš raje šel v hammam “namakat”. To je turška kopel, če mogoče ne veš. No, s takim odnosom od mene res ne boš izvedel ničesar o Turčiji, tako da bo treba kar malo po kakšni knjigi oz. vodniku pobrskat. Pa upam, da se ne boš izgubil!

Po mojem laicnem poznavanju psihiatrije ima ta nas jakec resen problem, ki ga poizkusa resevat z iztresanjem svoje zakompleksanosti na teh “POTOVALNIH” straneh. Predlagam mu kaksne psihiatricne strani. Tam bi bil med svojimi.

Me prav briga, ce kaj poves. To sem mislil za druge, ki jim to kaj koristi.
Sem bil v turciju vsega skupaj vec kot pol leta in jo poznam bistveno bolje kot ti (razen, ce si po cudezu ti malce vec casa si vzela?)

Tipkovicno jaz probam uporabljati cimbolj efektivno.. torej hitrost je tudi pomembna – torej razmerje med napakami in hitrostjo je zadovoljivo.

Sem rekel, da osvrazim sport! Torej bi prej ali slej izvisel na kvizu, ki ima prevec vprasnaj iz sporta. In zaradi tega se cisto nic ne sekiram.

Ja, kako si pameten. Ocitno je tvoje poznavanje na zelo nizkem nivoju:). No sej s casmo bos verjetno postal boljsi pri teh ocenah.

A bi mi znal kdo povedat kje v Istanbulu so najboljše restavracije s tipično turško hrano?

Najboljša in najcenejša hrana se dobi na ulici, tudi najcenejša je in najbolj dobra. Resda je lepše it v restavracijo in se vsest ter nekaj pojest, ampak tu ti vedno prodajo še vzdušje, pa tud ni tako dobro, da bi stalo parkrat več kot na ulici. Sploh pa te bodo vabili v restavracije še pa še, dobro je prej malo pogledat zunaj (še predno greš notr), na jedilni list, kaj imajo, kakšne so cene. Tam, kjer je največ domačinov ter je najbolj zanemarjeno, tam je praviloma tudi najboljša hrana. Tam, kjer je veliko turistov, je dosti dražje, pa so tudi že manj tipični okusi in vse je bolj “evropsko”. Poskusite tudi ribo v žemlji, ki jo prodajajo v pristanišču ter jo pečejo kar na ladji, pa nasploh je v pristanišču veliko različnih štantov z zelo okusno hrano ter tudi zelo poceni.

New Report

Close