Litva, Latvija & Estonija
Srečno pot in obilo užitkov na potovanju ti (vam) želim! Jaz sem isto turo (LT, LV, EE, avto, low budget hoteli, hostli, kampi) dal skozi lansko poletje in bilo je super! Z veseljem bi šel še enkrat poleg, pa imam žal letos v načrtu Romunijo…
Če te v zvezi s potovanjem kaj zanima (zanimivosti, poceni hoteli, ipd… ), me mirno lahko vprašaš.
Mogoce bi mi lahko priporocil kaka dobra prenocisca in pa seveda tudi zanimivosti, ki si si jih pogledal. Okvirno sicer ze vem, kaj in kako si bom ogledal, vseeno pa kaka dodatna informacija ne bo skodila. Pa zanima me, kako je z varnostjo v teh drzavah.
Koliko te je stalo to potovanje ter koliko casa si potoval?
Takole na hitro (zdajle nimam časa iti v detajle, bom pa naslednji teden napisal bolj podrobno)… potovali smo trije z osebnim avtom, na poti smo bili 16 dni, prevozili 5800 km in zapravili približno 100 jurjev po osebi (sem je všteto vse: od hrane, prenočišč, bencina do spominkov). Tura je bila: Dunaj-Bratislava-Krakow-Varšava-Kaunas-Vilnius-Davgapils-Tartu-Tallinn-otok Saaremaa-Pärnu-Riga-Liepaja-Klaipeda-Šiauliai-Torun-Poznan-Wroclaw-Brno-Dunaj.
Vsekakor se splača videti:
Litva: grad Trakai, Kaunas, Vilnius, Europos Centras (geografsko središče Evrope) ter še posebej Kryžiu kalnas (hrib križev)!!!
Latvija: Riga (prekrasno secesijsko mesto, meni eno od najlepših mest v Evropi), plaže pri Jurmali in Liepaji
Estonija:najvišjo goro (dobro, hribček :))) Baltika, Tallinn, Tartu, otok Muhu in meteoritski krater na Saaremi
Z angleščino prideš kar dobro skozi, ob obalah Baltika (stara hanseatska mesta) pa vsi razumejo nemško.
Varnost: nobenega problema, počutil sem se varnega kot doma.
Prenočišča: nikjer nismo spali dražje kot 3 jurje (pa še to zeeeelo rekokdaj) po osebi, za kosilo/večerjo pa smo odštevali približno jurja.
Še na eno ogleda vredno stvar te moram opozoriti: Litvanke. Tako lepih žensk pa nisem videl še nikjer (če si letos gledal Evrovizijo-jaz sem jo samo zaradi Estonije- si prav gotovo opazil Litvanko, ki je dajala točke, seksi blondinko z močnimi pljuči… takih je tričetrt Litvank ;)))
Poceni hotelov in restavracij za posamezna mesta ti ne bom našteval, ker jih itak najdeš v boljših vodnikih (Lonely Planet) oz. vprašaš v mestu samem.
Cene bencina (za nafto res ne vem)… Hm, našel sem še celo račun- za en tank oz. cca 29 litrov sem plačal 70 litov (1 lit je približno ali malo več kot 60 SIT, podobno kot poljski zlot).
Ceste so dokaj dobre, Litva ima tudi avtoceste (na katerih so celo avtobusne postaje :))), v (vzhodni) Latviji in Estoniji pa najdeš tudi makadamske regionalke. Sicer pa vožnja ni problem, ker so vse te dežele ravne in naravnost so speljane tudi ceste.
Vsekakor pa se ne izogibaj njihovim nacionalnim jedem- posebej ti priporočam estonsko “seljanko” (močno juho), pa litvanske “cepelinaie” in “blynaie” (palačinke z mesom ali gobami), razne “šašlike” in sladek latvijski kruh, edino nad hladnim borščem v Litvi nisem bil navdušen…
Aja, še to! Toplo ti priporočam, da si nabaviš izvrstne in poceni žepne “In Your Pocket” vodnike (obstajajo tudi na spletu).
Pa edino v Litvi so bili naši GSMi neuporabni (mogoče je letos že drugače)…
SVEIKAS!