Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice s kolesom na sicilijo

s kolesom na sicilijo

Enkrat poleti ali jeseni bi sel s gorskim kolesom šotorom in spalko prekolesarit Sicilijo do dol bi se peljal z vlakom menda se da kolo tudi na vlak…Če kdo kaj ve o tem se priporočam ,prav fino bi bilo če bi se mi kdo pridružil, nimam kakšne posebne kondicije imam pa voljo tako da ne bi pretiraval s podvigi bolj na easy vse skupaj..brez posebnih stroškov zraven bi malo plaval malo pa bi si ogledoval znamenitosti…

Ej, poglej malo med taprve poste temu forumu izpred treh let….mogoce se obstajajo. Sam sem bil z druzbo takrat doli, pa smo rekli precej “pametnih” na to temo.

Ce ne, pa se oglasi in ti bom se enkrat napisal.

LP, Matjaz

sem iskal pa ni vec teh strani zgleda..bi mi pa vsaka imformacija prišla prav…

ciao kolesar! me je pritegnil tvoj potovalni načrt, ker tudi sama nameravam poleti skočit kaj na italjansko stran-vendar nisem načrtovala kolesarit-ma se da še kej zmenit! če si za javi! ciao

To je sicer full dobra ideja, ampak pred kratkim sem bral, da imajo doli full tezave s pomanjkanjem vode. Turisti v hotelih dobijo mineralno vodo, da se lahko vsaj malo umijejo pa take fore.

Zdaj pa pomisli: kolesaris in se potis na veliko, potem pa se ne mores stusirati oz. dobis steklenico mineralne, da se malo umijes. Meni je to malo prevec robinzonsko.

To da jim vode manjka prvic slisim mogoce je pa na splosno malo vroce za kolesarit ..bi bilo bolje pozneje ..jeseni..zdajle pa samo plavat

IDEJA S KOLESOM PO SICILIJI JE PRAV VZNEMERLJIVA, HVALA BOGU, DA IMAM KOLO-ČE STE ŽE ORGANIZIRANI IN ČE RABITE SOPOTNIKE BI RAD VEDEL KDAJ GRESTE, OZ. LAHKO SE SAMI ORGANIZIRAMO. UPAM, DA BOMO KAJ KONTAKTIRALI.
LP KLEMEN

Tole z pomanjkanjem vode je res problem na Siciliji. Sicer navadno ni, ampka to poletje pa zna biti kriza. Ne vem, mogoce je to zaradi izbruha Etne lani ali predlani ???

Ampka vode ima drugace Sicilija dovolj…mislim na morje, kejr se da prav lepo skopat, pa se makarone kuhat v njej.
To pride se posebej v postev za tiste, ki imajo radi bolj slane zadeve. Jaz sem zadnjic prvic probal huhat maharone v morski vodi, vendar je voda v Jadranu mnogo bolj slana, kot tista na Siciliji…

OK, dost heca 🙂

Po mojem je Sicilija najlepsa v maju, ko je se vse zeleno, ni turistov, cene niti niso kriticne, ce gres s biciklom in spis vedno zastonj. Ful je pomaranc, dovolj je vode, ipd.
Poleti je dol peklenska vrocina, jeseni pa je sicer prijetnejsa klima, vendar narava ni niti priblizno tako lepo zelena, ker je vse pozgano od sonca.

Drugace pa je pot do Sicilije z vlakom (da vzames kolo zraven) se najenostavnejsa, ce na Italijanskih zeleznicah rezerviras une kupeje, kjer se sedezi poderejo in dobis postelje v dveh nadstropjih. Gre namrec za to, da je prevoz koles v Italiji naravnost grozen. Do Bologne se prides, potem pa konec.

Mi smo se znasli tako, da smo kolesa razdrli, zapakirali v sotorska krila in kolesa niso bila vec kolesa, temvec kosi prtljage, ki so ustrezali zahtevam italijanskih zeleznic. Ampak potem nastopi pa drug problem: en velik paket je kolo, drugi so torbe, pa kak sotor, ipd. in je vcasih kar problem vse to prenasat naokoli.

Zato sem zgoraj omenil un vlak, ki vozi se mi zdi celo iz Trsta ali iz Padove, ter pelje direkt do Palerma. Pred tremi leti je bilo potrebno za rezervacijo tistega vlaka doplacat okoli 2.000 SIt in se danes mi je prekleto zal, da tega nisem storil.

Zaenkrat naj bo dovolj, kaj vec podrobnosti lahko se napisem kdaj drugic.
Povem vam pa, da je Sicilija res izreden otok in skoda, ko se na Etno ne da vec, ker je bil res nenormalen razgled iz nje.

LP, Matjaz

Hvala Matjazek!
Najbolj me je skrbelo kako kolo spravit na vlak,verjetno bo najboljsa varijanta res razstavit in povit pa v kupe stlačit…
Kako pa je sicer kaj dol z mesti in cestami..a se pride s kolesom skoz..
Če ima kdo kašne izkušnje s kolesarjenjem tam okol in na splošno s prevozom kolesa z vlakom kako najbolj brez problemov bom vesel vsake ideje
Pozdrav vsem skupaj!!!!

Ceste so po notranjosti (z izjemo taglavnih prometnic) dokaj prazne, ob obali in v blizini velikih mest (Catania, Palermo, Sirakuza, …) pa so obupno polne in ker Italijani izgleda nimajo nobenih predpisov glede izpušnih plinov in onesnaževanja okolja (tudi iz tovarn) zna biti na trenutke ze precej zadusljivo, se posebej je bilo to kriticno med Sirakuzo in Catanio.

Drugace pa se cez mesta vozis tako kot pri nas, peš cone ipd., vendar moraš v križiščih in pri prečkanjih paziti, ker vozijo tako bolj na hojladri.

Pri kolesih smo vzeli dol sprednje in zadnje kolo, ga z elastičnimi trakovi pripeli na okvir, če je bila vmes še kakšna luknja, smo noter vtaknili kak šotor ali armafleks in vse skupaj zavili v šotorsko krilo in okoli zašili z vrvico. Sicer se je ze na dalec videlo, da je noter kolo, pa vendar je bil paket. Vendar pazi, da si bos tak paket dobro pritrdil skupaj, ker bos drugace ponorel, ko se ti bo kaj razsulo, vlak pa ti bo pred nosom usel, drugi bo pa cez 2 uri. Lahko si ga zapakiras v skatlo, vendar se mi zdi skatla dosti manj prakticna za prenasat okoli, pa se kolo moras bolj razdret.

Je pa prednsot vecine italijanskih zelezniskih postaj, da imajo na peronih vozicke, da lahko vozis prtljago okoli. Po stopnicah pa jo bos moral ponavadi nosit.

Kot receno, poskusi si najti cimbolj direkten vlak z cimmanj prestopanji, pa ceprav bos doplacal kakih par 1000 SIT. Verjemi mi, ne bo ti zal!

Zaenkrat to, ce te pa se kaj zanima, pa kar na dan z besedo. Sicer sem ze malo pozabil, ampka je pa vseeno ful fajn se mal spomnit za nazaj 🙂

LP, M

Hvala Matjazek za izcrpne informacije …Mi bodo v pomoč pa čisto sem že prepričan da grem..Kolega s katerim kolesariva skupaj sicer težko dobi dopust pa tudi sicer nima kakšne želje po siciliji tako kot jaz tako da če je kdo zaintersiran za kolesarit tja dol ga vabim da se mi pridruži..
Ej še vedno mi ni jasno ali ste tiste “pakete” v katerih so bila kolesa dali kar v kupe kot stvari ki jih pač neseš s sabo na vlak??
Zadnjč sem gledal stran it.železnic pa piše da imajo ne vem kakšne vse usluge prevoza tovorov…no vrjetno za kakšno doplačilo..
Ali si prevažal kolo tudi po kakšnih drugih državah z vlakom??
Kakšne zanimive izkušnje??
pa ostali a je imel kdo kakšne probleme??
Lep kolesarski pozdrav vsem skupaj!!!!

Alex, brez skrbi, jaz sem bila na Siciliji sedem let nazaj, prerešetala sem jo podolgem in počez prav z vlakom in povem ti, da bolj urejene železniške logistike še nisem srečala nikjer. OK, urejenost samih vlakov je druga stvar, tisti tapoceni so ponavadi tudi taumazani in tanatrpani, ampak bistveno je to, da z vlakom lahko prideš kamorkoli, da so povezave pestre in da jim besede “točnost” ni potrebno iskati v slovarju tujk. Gor lahko neseš karkoli, z malo prijaznosti, zgovornostjo in velikim nasmehom te spustijo tudi brez doplačila. Siciljanci so prav posebna kategorija ljudi, nenormalno prijazni in komunikativni, takoj te sprejmejo medse. Predlagam ti le, da se izogibaš velikih mest – zelo zelo nevarna je predvsem Catania, grdo industrijsko mesto, tam te fentajo tudi za dobre kavbojke. Palermo je sicer enkraten, samo da je tam tudi polno dolgoprstih ljudi, ki pa niso pianisti… Če te ravno ne bo vleklo k morju, si raje privošči celino – pokrajina je fenomenalna, da ne govorim o malih vasicah s prijaznimi domačini, ki delajo enkratne testenine!

Ni blema, ce le lahko pomagam.

Drugac pa :”Tiste pakete” smo nosili okrog kot mačka mlade, kar pomeni, da smo jih vzeli v kupe s seboj ali pa smo jih pustili na hodnikih (nekateri italijasnki vlaki imajo ob vratih take prostore za mal vecjo prtljago). Ponavadi so se sprevodniki nekaj pizdili, češ, da imamo preveč prtljage (bilo nas je 5, potem pa si predstavljaj, koliko je to : 5 koles, 5 torb, 5 armafleksov, 2 šotora, …) ampak saj veš…na žalost slovenci “ne razumemo” italijansko, pa smo se tudi mi naredili norce da nič ne razumemo.
Kar se tiče sprevodnikov…bolj ko greš proti jugu, boljšu so in bolj se jim j..e za vse skupaj. Če ne bojo ravno kaki prazniki in bo ful gužva (mi smo naleteli na veliko noč) sploh ne boš imel problemov. Še posebej ne, če bosta dva ali trije.

Tudi mi smo imeli v mislih prevoz koles kot tovor, vendar italijanske zeleznice tovor vozijo v locenih vlakih in vcasih zahtevajo (se posebej za Sicilijo, ker je dalec) da pripeljes paket tudi 1 teden prej. PA se kreteni so, ker se nic ne mores zmenit z njimi po telefonu. Matr, pa se na fakse mi niso odgovarjali.

Kolo v drugih drzavah…lokalni vlaki na kratke razdalje in ce ni prevelika druzba niso nikoli problem. Na tistih, ki pa peljejo kam dalec se moras pa pozanimat. Najenostavneje je, da pogledas na http://www.bahn.de in tam poišči vozne rede. Imajo dober sistem za vlake v Evropi, pa še napišejo ti, ali vozijo kolesa, pa tovor, ipd.
Mislim, da je tocen link tale: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?protocol=http:&seqnr=1&ident=nt.0315120.1024043207&ld=20&newrequest=yes& samo nisem siguren.

Od kod pa si? Daj za eno kavo, pa ti lahk se na zemljevitu pokazem, kje smo bili…tudi ce zanima koga drugega.

LP, Matjaz

PS. A poznas Microsoftov AutoRoute? Js brez njega sploh ne znam več planirat potovanj.

Hvala Matjazek za vse informacije..Ja midva se bova odpravila dva dol in kar z vlakom zanima me se mogoče ce imaš kakšne izkušnje če se da v mestih na postajah pustit pakete kakor je kolo v garderobi..mislim če nekam prideš in si hočeš samo ogledat mesto pol pa šibat naprej..
Sem bolj z Gorenjskega konca lahko bi se kdaj dobili raje na kakšno pivo kot kavo (v tej vročini bol paše) pa kakšno rekli če se slučajno kdaj pojavljamo na istih koncih…
Lep pozdrav vsem!!!!

Ja, kar se tiče mest…jaz navadno vozim kolo s seboj, da mi ni treba hodit peš in vlačit stvari na hrbtu. Drugače pa se navadno da povsod najti kaksne garderobe za puščat prtljago in prav radi ti bodo vzeli tudi kolo…za plačilo.
Sam sem pustil kolo (če se mi je slučajno zahotelo hodit) kar pred kakim obljudenim krajem. Včasih poprosim kakega domačina, če lahko parkiram na dvorišču, pogosto pa poiščem kako mesto, kejr je veliko policajev (npr. policijska postaja al pa kaj druga pomembnega) in ga tam priklenem nekaj.

Glede na to, da bo tvoje kolo otovorjeno, pa ti ga naj kolega/kolegica pomaga dvignit čez kako ograjo ali zid, potem pa se naj lopovi matrajo, hehehe… 🙂

Sicer boš pa videl…prve dni tudi sam navadno zelo vestno zaklepam kolo, potem pa vedno manj…in se zanasam, da ce je kdo sposoben premaknit tisto težko garo, pa jo naj kar ima.

Pivo…vsekakor bolj kot kava 🙂 Sem iz CE, pogosto v LJ. Pošlji mail, pa se lahk kdaj zmeniva, ni blema.

New Report

Close